Golden Globe er ved at blive smadret til ukendelighed – og de har fortjent det

Det er på tide, at Hollywood vender ryggen mod Golden Globe-showet, mener vores filmredaktør.
Golden Globe er ved at blive smadret til ukendelighed – og de har fortjent det
Brad Pitt ved Golden Globe-uddelingen i 2020. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

KOMMENTAR. Tom Cruise har leveret sine tre statuetter tilbage. Scarlett Johansson og Mark Ruffalo opfordrer til boykot. Netflix og Amazon vil ikke længere være med. Og værst af alt: NBC har nu erklæret, at de ikke vil vise Golden Globe-showet til næste år.

Efter en stor artikel i Los Angeles Times i februar afslørede en længere række skandaler i The Hollywood Foreign Press Association (HFPA), som er foreningen bag Golden Globe-showet, er Hollywoods modstand mod prisuddelingen blot vokset.

Afsløringen omfattede mistanke om, at medlemmer bliver smørret til at stemme på middelmådige film og serier, at foreningen ikke har nogen sorte medlemmer, at foreningen betaler deres egne medlemmer i dyre domme for småopgaver, fordi de ikke kan leve af deres arbejde, og at nogle af medlemmerne slet ikke arbejder som journalister.

HFPA har reageret ved at love at forbedre diversiteten i organisationen, ligesom Oscar-akademiet gjorde det, da OscarsSoWhite-hashtagget ramte for fem-seks år siden.

Men modsat Oscar, der har lykkedes med en seriøs transformation i medlemsskaren de seneste år, står Golden Globe og HFPA ikke til at redde, og det er der en god grund til:

Der var i forvejen ingen Hollywood-insiders, der respekterede hverken prisen eller organisationen bag.

87 medlemmer

The Hollywood Foreign Press Association er en obskur forening. Den består af 87 ikke-amerikanske filmjournalister bosiddende i Los Angeles. Det er ikke kritikere eller folk, der selv laver film, men mennesker, der lever af et interviewe filmstjerner og sende deres artikler hjem til for eksempel skandinaviske medier. Det er velkendt, at mange af dem er i meget ringe stand til at holde en kritisk distance til dem, de interviewer.

Alligevel har de en kæmpe magt. Golden Globes er efter Oscar det mest kendte prisshow på sæsonen, hvilket man har opnået ved at være en af de ældste priser (uddelt siden 1944) og gennem en lukrativ tv-aftale. Og selvom seertallene ligesom på alle andre live-events er dalet gennem årene, var der stadig små 20 millioner amerikanere, der tunede ind i 2020 til et løssluppent show, der er det mere andægtige Oscars frække (og underholdende) lillebror.

Journalisterne i The Hollywood Foreign Press Association får i kraft af deres Golden Globe-indflydelse en helt unik adgang til stjernerne, som i grunden er konkurrenceforvridende over for alle andre journalister fra respekterede medier.

87 filmjournalister, hvoraf en del af dem er langt over pensionsalderen, er et meget skrøbeligt fundament for at uddele en af verdens mest berømte priser. Og det fundament vakler nu i en sådan grad, at jeg for første gang levende kan forestille mig, at prisen bliver decimeret til en sekundapris over de næste par år.

Man kan godt overleve en shitstorm, hvis man har en grundlæggende legitimitet – noget at forandre og bygge videre på. Golden Globe har ingen legitimitet, når man kigger på korrelationen mellem seriøsitet og indflydelse. Det var i forvejen en nærmest fast tradition blandt værter og presenters ved selve showet at gøre grin med, hvor åndssvag prisen er. Men stjernerne og hele Hollywood-apparatet spillede med.

Kig mod andre shows

Det gør de ikke længere. Og det er fatalt for HFPA, at NBC trækker sig. For hvem vil lige tage stafetten op? Hvem vil betale millioner af dollars i rettigheder for et show, som befinder sig i en overvældende shitstorm? Jeg kan ikke forestille mig, at hverken nogle af de andre store networks eller streamingtjenester stempler ind.

Mit bud er, at de enten må finde en lille ubetydelig udbyder eller simpelthen streame showet selv – og uden et tv-show er The Golden Globes absolut ingenting.

I stedet bør vi gå mere op i nogle andre af de shows, der leder op til Oscar-kulminationen: Den britiske BAFTA (englændernes svar på Oscar, uddelt af det britiske filmakademi) og den amerikanske Critic’s Choice Awards (uddelt af den amerikansk-canadiske kritikerorganisation) har eksempelvis langt større troværdighed.

Man kan sagtens mene, at priser uanset hvad er en hul affære, men de har en betydning og et ansvar for at henlede opmærksomheden på gode film. Og der er alt andet lige kæmpe forskel mellem Oscar-akademiets små 10.000 medlemmer, hvoraf de fleste er dybt seriøse filmfolk på allerhøjeste niveau, og små 100 tilfældige journalister med røvslikkertendenser.

HFPA har alt for længe indtaget en position i filmlandskabet, deres pris aldrig har fortjent. Det afslørende maskefald har ventet for længe på sig. Men nu kommer Golden Globe til at dø som højprestigeshow, og det kan godt være, det er et fald fra tinderne, men mest af alt er det blot en degradering til dets rettelige niveau.

Ingen andre vil begræde nedrykningen end HFPA selv.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af