Golden Globes-skandalen fortsætter: Tom Cruise sender alle sine priser retur

Golden Globes-skandalen fortsætter: Tom Cruise sender alle sine priser retur
Tom Cruise til premieren på 'Mission Impossible: Fallout' i 2018. (Foto: John Phillips/Getty Images for Paramount Pictures)

Styrer Golden Globes mod afgrunden?

Ovenpå en række møgsager brænder jorden i hvert fald heftigt under organisationen bag, Hollywood Foreign Press Association, der i denne uge modtog en uvelkommen »gave« i posten fra ingen ringere end Tom Cruise:

Jep, skuespilleren har simpelthen sendt sine tre Golden Globes-statuetter retur. Det skriver Variety i dag.

Det markante statement kommer kort tid efter, at Scarlett Johansson og Mark Ruffalo i sidste uge dannede fælles front og opfordrede kollegerne til at tage afstand fra HFPA. Netflix, Amazon og WarnerMedia annoncerede endvidere, at de helt boycotter organisationen, og tv-stationen NBC meddelte, at de ikke vil stå bag live-transmission af Golden Globes i 2022, som traditionen ellers har villet det siden 1996.

Hvad er det, der foregår over there?

HFPA består af blot 87 udenlandske filmjournalister i Hollywood, og har i årevis været omgærdet af kontroverser i forbindelse med bestikkelsessager, hvor filmproducenter så godt som har købt sig til Golden Globes-nomineringer, mens rygter om en mafialignende ledelsesstruktur har svirret om organisationen.

Og siden The Los Angeles Times i februar bragte en afslørende graverartikel om forholdene i HFPA og medlemmernes stærkt tvivlsomme praksisser (der også inkluderer heftige bonusudbetalinger på mange tusinde dollars alene for at se film), er kritikken kun taget til i styrke.

HFPA har således ikke haft ét eneste sort medlem i 20 år, en række af »journalisterne« er slet ikke er journalister, når det kommer til stykket (en er angiveligt brugtvognsforhandler), og skuespillere og instruktører – heriblandt Johansson og Ava DuVernay – fortæller om stærkt sexistiske, homofobiske og racistiske interviewspørgsmål ved HFPA’s mange presseevents.

Tilbage i marts opfordrede flere af Hollywoods magtfulde agenturer deres klienter til at afbryde samarbejdet med HFPA, og i april smed organisationen deres tidligere formand Phil Berk ud, da det kom frem, at han havde sendt emails til de andre medlemmer, hvori han kaldte Black Lives Mstter for en »racistisk hadbevægelse«. Det er værd at bemærke, at selvsamme Berk blev anklaget for seksuelle krænkelser af Brendan Fraser i 2018.

HFPA lover, at de inden årets udgang vil inkludere 20 nye medlemmer, der skal sikre større diversitet. Men filmbranchen vil se konkret handling ASAP og ikke måneder ude i fremtiden – for det er ikke nok at øge medlemstallet, hvis man vil komme organisationens manglende respekt for diversitet og inklusion såvel som medlemmernes egen dårlige opførsel til livs, som Netflix-bossen Ted Sarandos udtalte i en pressemeddelelse.

Og efter Cruises gestus, er det formentlig kun et spørgsmål om tid, før receptionen hos HFPA bliver »begavet« med mange flere brugte Golden Globes-statuetter.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af