’Panic’: Ny ungdomsserie om livsfarlig dyst drukner i teenageklichéer

’Panic’: Ny ungdomsserie om livsfarlig dyst drukner i teenageklichéer
'Panic'. (Foto: Amazon Prime)

»Alle små byer har en hemmelighed. Vores lille by har et spil. Taberne bliver her, hvor at tabe er, hvad vi gør bedst. Vinderne kommer væk. I Carp, Texas, er væk det eneste sted, der er værd at tage hen. Det er derfor, spillerne satser deres liv på at vinde«.

Sådan åbner første afsnit af Lauren Olivers nye ungdomsserie ’Panic’, der er baseret på hendes bestsellerroman fra 2014.

Ordene kommer fra seriens hovedkarakter Heather Nill (Olivia Welch), som bor i en lille provinsby i Texas med sin lillesøster og mor (Rachel Bay Jones), der lider af et destruktivt alkohol- og stofmisbrug.

Spillet, som Heather omtaler, går under navnet Panic og er seriens omdrejningspunkt. Her skal de netop dimiterede highschool-elever pr. tradition konkurrere i en årlig dyst, som indebærer en række livsfarlige udfordringer, hvor de bliver tvunget til at se deres største frygt i øjnene. Vinderen får en pengepræmie, der gør det muligt at forlade den fortabte by.   

Heather har i flere år sparet sammen i håb om at kunne flygte fra det forhadte barndomskvarter og tage sin drømmeuddannelse, men da hun bliver fyret fra sit job, og hendes mor tyvstjæler hendes hårdttjente opsparing, beslutter hun sig for at melde sig som deltager, da hun ikke længere har noget at tabe.

Forinden havde hun ellers ingen planer om at tilmelde sig, da spillet sidste år kostede to teenagere livet. En tragedie, der har hjemsøgt byen lige siden, og som det lokale politi stadig kæmper med at komme til bunds i, mens de ihærdigt forsøger at standse årets begivenhed.

‘Panic’. (Foto: Amazon Prime)

I år er reglerne (selvfølgelig) lavet om. Pengepræmien er større end nogensinde, mens udfordringerne er langt farligere end tidligere.

Her skal Heather blandt andre kæmpe mod sin bedste veninde Natalie (Jessica Sula), byens mentalt forstyrrede rod Ray (Ray Nicholson) og den mystiske new-guy-in-town Dodge (Mike Faist), alt imens hendes bedste ven Bishop (Camron Jones) prøver hårdt på at overtale hende til at droppe idéen.

Ligesom alle andre serier, der foregår i små amerikanske provinsbyer, bærer samtlige karakterer på kryptiske hemmeligheder, og hurtigt viser det sig, at der er flere mysterier forbundet til den årlige tradition.

Så mange, at det er lettere umuligt at holde rede på. Særligt fordi de færreste af dem bliver fulgt til dørs, hvorfor man sidder efterladt med en række uopklarede spørgsmål gennem hele sæsonen.   

Dertil kommer, at størstedelen af karaktererne står tilbage som flade stereotyper, der er set før – og udført bedre. Især Rachel Bay Jones’ morfigur virker dybt utroværdig og karikeret.

At ’Panic’ er baseret på en roman er tydeligt, da den har alt for travlt med at skubbe fortællingen fremad, mens den skøjter let henover nuancerne. Hvorfor byen er så forfærdelig, som den bliver beskrevet i Heathers fortænkte voiceovers, er for eksempel uklart. Og manuskriptet er fyldt med irriterende, overspillede teenageklichéer a la: »I’m so done with this place«.

Hovedrolleindehaver Olivia Welch tilfører dog fortællingen en smule dybde med sin naturlige skildring af den omsorgssvigtede hovedkarakter Heather, der både bakser med problemer på hjemme- og kærlighedsfronten.  

Og når serien er bedst, skaber den næsten en ’Stranger Things’-vibe med kombinationen af neglebidende scener med teenagere, der går planken ud, gyserelementer og skildringer af ungdommens genkendelige problematikker.

Det er tydeligt, hvor serien vil hen, men den når aldrig andet end at kradse i overfladen. 


Kort sagt:
Ny ungdomsserie baseret på bestsellerroman er en flad og unuanceret teenagekliché.

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

’Panic’. Serie. Serieskaber: Lauren Oliver. Medvirkende: Olivia Welch, Mike Faist, Ray Nicholson, Camron Jones, Jessica Sula, Enrique Murciano. Spilletid: 10 afsnit á cirka 40-45 minutter. Premiere: 28. maj på Amazon Prime Video.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af