De 15 bedste film på Amazon Prime lige nu

Amazon Prime opruster snart med blandt andet den hundedyre kommende ’Ringenes herre’-serie. Men allerede nu byder et væld af gode titler sig til. Her anbefaler vi tjenestens mest seværdige film.
De 15 bedste film på Amazon Prime lige nu
'One Night in Miami'. (Foto: Amazon Prime)

’One Night in Miami’

Regina King (’Watchmen’, ’If Beale Street Could Talk’) debuterer som instruktør med den prisnominerede ’One Night in Miami’. I filmen, der er skrevet af Kemp Powers (også medforfatter på Pixars ’Soul’), tørner fire af de helt store ikoner fra USA’s historie sammen.

Borgerrettighedsaktivisten Malcolm X (Kingsley Ben-Adir), bokseren Muhammad Ali/Cassius Clay (Eli Goree), fodboldstjernen Jim Brown (Aldis Hodge) og sangeren Sam Cooke (Leslie Odom Jr.) mødes på et motelværelse for at fejre Clays verdensmesterskab, efter han har besejret Sonny Liston. Hvad der i starten ligner en rolig aften blandt venner, udvikler sig hurtigt til en passioneret og helhjertet diskussion blandt de fire mænd, og undervejs kommer de omkring emner som magt, social retfærdighed, aktivisme, racisme og islam, som Clay konverterer til.

Vores anmelder var meget begejstret for filmen, især Leslie Odom Jr.’s portræt af Sam Cooke, og kvitterede med fem stjerner.

‘The Vast of Night’. (Foto: PR)

’The Vast of Night’

Andrew Pattersons roste debutfilm, sci-fi-fortællingen ’The Vast of Night’, foregår i 1950’ernes New Mexico, hvor telefonisten Fay og radioværten Everett opdager et mystisk radiosignal.

I en tid allerede præget af koldkrigsparanoia finder de to lydnørdede venner ud af, at det ikke er første gang, radiosignalet har ramt byen – og afsenderen viser sig at være af ikke-jordisk oprindelse.

Filmens budget er i den smalle ende, men kvaliteten er høj. Patterson har selv skrevet filmen, under pseudonymet James Montague, sammen med Craig W. Sanger, og stilistisk trækker han på Steven Spielbergs beslægtede ’Nærkontakt af tredje grad’. Foran kameraet brillerer de to unge talenter Sierra McCormick og Jake Horowitz i de bærende roller.

‘Borat 2’. (Foto: PR)

’Borat Subsequent Movie Film’

Sacha Baron Cohen er lige dele satirisk og kontroversiel i efterfølgeren til ’Borat’, når han i skikkelse af den kulturelt uvidende kasakher, Borat Sagdiyev, pranker kendte navne som Mike Pence og Rudy Giuliani.

Filmen følger Borat, der, efter en afsoning i en kasakhstansk arbejdslejr, vender tilbage til USA for at overrække Mike Pence aben Johnny the Monkey, som er Kasakhstans kulturminister og største pornostjerne. Planen går i vasken, da aben dør under rejsen, men Borat får i stedet idéen at forære sin 15-årige datter Tutar (blændende spillet af Maria Bakalova) til USA’s mandlige magtelite.

Cohen får igen pinlige optrin og grænsesøgende øjeblikke i kassen, som når Giuliani bliver taget med bukserne nede, da han efter et interview med Tutar ligger sig beredvilligt klar til hende i sengen i et tilstødende værelse.

‘Brittany Runs a Marathon’. (Foto: PR)

’Brittany Runs a Marathon’

I denne indieperle skinner Jillian Bell i rollen som Brittany Forgler, en 28-årig millennial fra New York, som til daglig er teatermedhjælper og kæmper med sin vægt. Da hun forsøger at få ordineret ADHD-medicin gennem en billig læge til festbrug, får hun i stedet at vide, at hun godt kunne tabe sig 20-25 kilo. Først møder hun lægens ord med sarkasme – men efter noget tid ifører hun sig løbeskoene.

Brittanys vej til at kunne gennemføre en maraton driver filmens handling i samspil med Bells karisma og en række modne refleksioner om kropsidealer, fightervilje og balancen mellem et godt helbred fysisk såvel som psykisk.

Paul Downs Colaizzo er instruktøren bag filmen, som endte med at indbringe fem stjerner fra vores anmelder: »’Brittany Runs a Marathon’ er et stærkt medrivende kærlighedsbarn af indie-dramedy og sportsfilm for ’Girls’-fans.«.

‘The Report’. (Foto: PR)

’The Report’

Adam Driver tager, i den Steven Soderbergh-producerede ’The Report’, en pause fra den ophidsede skilsmisse med Scarlett Johansson i ’Marriage Story’ og misforstået superskurk i ’Star Wars’-serien.

Driver spiller Daniel J. Jones, en ung idealistisk journalist, der bliver sat til at afdække den amerikanske regering og dennes torturmetoder i kølvandet på 9/11. Jones viser sig at være mere end egnet til den vanskelige opgave, da han hurtigt erfarer den brutale sandhed, men samtidig må han erkende, at netop sandheden ikke er det letteste at få udbredt til resten af befolkningen.

Instruktøren og forfatteren bag filmen, Scott Z. Burns, har foruden Driver i hovedrollen samlet et hold af yderst kompetente skuespillere som Annette Bening, Ted Levine, Michael C. Hall, Tim Blake Nelson, Corey Stoll, Maura Tierney og Jon Hamm.

‘Time’. (Foto: PR)

’Time’

Den gribende sort-hvide dokumentarfilm ’Time’ tog Sundance-festivalen med storm, hvor manden bag filmen, Garrett Bradley, vandt for bedste instruktør i kategorien U.S. Documentary Competition.

Massefængsling er et fænomen, som beskæmmer USA, og som mange mennesker dagligt er berørt af. Et af dem er entreprenøren Fox Rich, som dokumentaren følger i hendes kamp for at få hendes mand, Robert, løsladt fra en dom på 60 år på grund af et bankrøveri, som parret begik, da de var i økonomisk krise, og hvor ingen kom til skade.

Filmen kombinerer Fox’ hjemmevideoer gennem 19 år med Bradleys egne originale tilføjelser og skildrer en lang indædt kamp mod et fængselssystem, som skader langt mere, end det gavner.

‘Generation Wealth’. (Foto: PR)

’Generation Wealth’

I dokumentaren ’Generation Wealth’ har fotografen Lauren Greenfield brugt 25 år på at optage USA’s rigeste og deres surrealistiske hverdag præget af materialisme og et ofte forvrænget verdenssyn.

Kritikken rettes skarpt mod kapitalismens mindre flatterende sider, og der vendes op og ned i de lige dele tragiske og overfladiske interviewpersoner, som frister en tilværelse i et limbo mellem luksus og tomhed.

RogerEbert.coms anmelder skrev: »Igennem sit engagement over for andres menneskers liv (…) er Greenfield i stand til at lave en rystende dyb dokumentar om noget, der ellers forekommer så indlysende, som at kærlighed er vigtigere end rigdom«.

Spike Lees ‘Chi-Raq’ fra 2015 (Foto: PR)

’Chi-raq’

Spike Lees cv taler for sig selv med film som ’Malcolm X’, ’ Do the Right Thing’ og ’BlacKkKlansman’. Med ’Chi-Raq’ fra 2015 tager Lee et kig på Chicagos betændte bandemiljø og pakker det ind i brandfarlig – og musikalsk! – satire.

Musicalen handler om en gruppe kvinder, som efterhånden får nok af, at deres mænd bekriger hinanden via deres forskellige tilhørsforhold til Chicagos bander, og som beslutter sig for at nægte deres mænd sex, indtil de stopper deres indbyrdes konflikter.

Spike Lee råder over et imponerende cast i form af blandt andre Nick Cannon, Wesley Snipes, Teyonah Parris, Jennifer Hudson, Harry Lennix, Angela Bassett, John Cusack og Samuel L. Jackson, og filmen er inspireret af den klassiske græske komedie, Aristophanes’ Lysistrata. Musiknumrene er originalt skruet sammen, og mødet mellem bandeopgør og sangelementer fungerer forbløffende godt.

‘Beautiful Boy’. (Foto: PR)

’Beautiful Boy’

Steve Carell og Timothée Chalamet stjæler showet i Felix van Groeningens adaption af David Sheff og sønnens Nicholas Sheffs erindringer om sønnens stofmisbrug.

Journalisten David Sheff (Carell) oplever enhver forælders mareridt, da hans teenagesøn Nicholas (Chalamet) forsvinder og kommer hjem igen to dage senere, afhængig af stoffer. Derfra starter et kaos, som påvirker hele familien, og hvor afvænningsklinikker, afmagt, skænderier og overdoser bliver den nye hverdag.

Den sande historie om Nicholas Sheff, der siden har sluppet sin afhængighed, fik ros ved premieren i 2018, hvor den havde premiere, og vores anmelder var især begejstret for de to hovedrolleindehavere, som fik skudsmålet »fremragende«.

’24 Hour Party People’. (Foto: PR)

’24 Hour Party People’

Michael Winterbottoms ’24 Hour Party People’ er en hyldest til 70-90’ernes musikscene i Manchester, pladeselskabet Factory Records og dennes larger-than-life-medejer, Tony Wilson.

I klassisk metastil slynger Wilson, spillet af Steve Coogan, analytiske kommentarer direkte ind i kameraet om filmen, han medvirker i, og undervejs følger vi et virvar af skøre og medrivende fortællinger om Factory Records og de bands, som fik chancen under selskabets vinger.

Winterbottom, Coogan og Rob Brydon, der også medvirker i filmen, har efterfølgende haft et stærkt samarbejde med ’The Trip’-serien, og desuden tæller rollelisten navne som Andy Serkis, Lennie James, Simon Pegg, Shirley Henderson og Sean Harris.

‘The King of Comedy’. (Foto: PR)

’The King of Comedy’

Scorseses satire med Robert De Niro og Jerry Lewis fortæller historien om den passionerede, men mislykkede standupkomiker Rupert Pupkin, der fantaserer om en plads i spotlyset.

Hans største drøm er at møde sit idol, talkshowværten Jerry Langford, og trods gentagne afvisninger tager han mere og mere drastiske metoder i brug for at møde forbilledet.

Robert De Niro leverer en pragtpræstation i rollen som den forstyrrede Pupkin, ligesom komikerlegenden Jerry Lewis er yderst seværdig som Langford. Sammen med ’Taxi Driver’ er ’The King of Comedy’ blevet nævnt som en af inspirationskilderne for ’Joker’ – og lighederne er ikke til at tage fejl af.

‘Brazil’. (Foto: PR)

’Brazil’

Terry Gilliams sci-fi-satire-klassiker ‘Brazil’ handler om et totalitært overvågningssamfund, hvor Big Brother for alvor har fået fat i befolkningen, og der er kraftige associationer til George Orwells ’1984’.

I filmen følger vi Sam Lowry, en drømmende og lavt rangerende bureaukrat, der i sine ensartede rutiner drømmer om den perfekte kvinde. Efter han forsøger at rette op på en bureaukratisk fejl, bliver han kastet ud i virkeligheden og er pludselig genstand for beskyldninger om terrorisme.

Gilliam overfører elementer fra sin klassiske Monty Python-humor til denne dystopiske film, hvor blandt andre Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond, Ian Holm, Bob Hoskins og Michael Palin pryder rollelisten.

‘7500’. (Foto: PR)

’7500’

Patrick Vollraths debutfilm følger Joseph Gordon-Levitt i rollen som Tobias Ellis, en pilot, der må forholde sig til, at hans fly bliver overtaget af terrorister. I ægte ’Air Force One’-stil må Ellis forsøge at finde en måde, hvorpå han får terroristerne neutraliseret, uden at flyet styrter ned.

Handlingen udspiller sig næsten kun i cockpittet og er båret frem af dialogen og realismen, og så er Carlo Kitzlinger, der spiller flyets kaptajn Michael Lutzmann, rent faktisk pilot i virkeligheden.

Vores anmelder roste både Joseph Gordon-Levitt og Omid Memar, der spiller en af terroristerne, og kaldte filmen for »klaustrofobisk på den fede måde«.

‘Harold and Maude’. (Foto: PR)

’Harold and Maude’

Hal Ashbys klassiker ’Harold and Maude’ er historien om den apatiske overklassedreng Harold, der har én stor interesse: døden. Hans narcissistiske mor forsøger at få ham analyseret af en præst og en psykolog, men først da han møder den 79-årige hippie Maude, begynder han at tænke på livet frem for døden.

’Harold and Maude’ veksler mellem at være en regulær feelgood-film, en livsklog coming-of-age-historie og en rendyrket romantisk dramakomedie med en god portion sort humor og eksistentialistiske overvejelser.

Kemien mellem Bud Cort og Ruth Gordon som de to titelkarakterer er intakt 40 år senere, og det samme er Cat Stevens’ (Yusuf Islam) soundtrack.

‘Blow the Man Down’. (Foto: PR)

’Blow the Man Down’

I Bridget Savage Cole og Danielle Krudys ’Blow the Man Down’ sørger de to søskende Mary Beth og Priscilla Connolly over deres mors død i Easter Cove, en lille fiskerby i udkanten af Maine.

Efter begravelsen bliver Mary Beth antastet af en mand, som forsøger at volde hende skade, og hun ender med at dræbe ham i selvforsvar. De to søstre beslutter sig for at holde mordet hemmeligt og bliver samtidig involveret i nogle af Easter Coves tvivlsomme og mørke hemmeligheder.

»Denne atmosfæriske, professionelt iscenesatte lille New England-noir har morsom dialog, et budskab om kvindelig empowerment og en snu brug af krimielementer«, skrev Caryn James fra Hollywood Reporter.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af