Afvisningen af sommerens bedste blockbuster er en kold spand vand i hovedet på filmfans

Man skal til Valby eller Odense for at se den anmelderroste musicalstorfilm ’In the Heights’ i en biograf i Danmark. Det skyldes konflikter bag scenetæppet, men én ting er sikker: Du og jeg er den store taber.
Afvisningen af sommerens bedste blockbuster er en kold spand vand i hovedet på filmfans
'In the Heights'. (Foto: SF Studios)

Efter Lin-Manuel Miranda skabte den største musicalsensation i nyere tid med ’Hamilton’, banede det vejen for en stort anlagt filmudgave af ét af hans tidligere teaterværker, ’In the Heights’.

Filmen er en dyr mainstreammusical, der sammen med Steven Spielbergs kommende remake af ’West Side Story’ skulle bringe syngegenren tilbage på hovedscenen: En sprudlende, drøncharmerende historie om latino-community’et i newyorkerkvarteret Washington Heights, der som så mange andre bydele har fået et ordentligt skud gentrificering de seneste år.

Anmelderne er faldet i kollektiv svime over ’In the Heights’, der nyder en imponerende score på 84 på Metacritic, hvilket er sjældent for en bredtfavnende sommerfilm. Også Soundvenues Freja Dam var klar til at danse salsa under en brusende brandhane, efter hun gik ud fra anmeldervisningen.

»Efter et års coronaforsinkelser kommer nu den lige så smittende, festlige og livsbekræftende filmatisering, som jeg ikke tøver med at udråbe til sommerens bedste blockbuster og med sin svedige sang og dans i gaderne den perfekte modgift til klaustrofobisk lockdown og intime Zoom-kammerspil«, skrev hun.

I det anerkendte filmmedie Indiewires ugentlige Screen Talk-podcast konkluderede Anne Thompson og Eric Kohn tilmed, at biografen er den eneste ordentlige måde at opleve filmen på.

Og hvor kan jeg så se denne læskende herlighed af en farverig filmisk slushice, spørger du?

Lad mig give dig listen:

Valby Kino.

Okay, bare fortsæt?

Café Biografen i Odense.

Aha, ooog?

Det var det.

Intet fælles fodslag

Den er god nok. En af sommerens helt store amerikanske film – og sæsonens uden sammenligning mest anmelderroste blockbuster – får dansk premiere i forkølede to biografer. Dermed følger også ingen til minimal markedsføring, og at ingen danske aviser, så vidt jeg har kunnet spotte, har anmeldt filmen. Alt sammen med det resultat, at de færreste nok vil have bemærket, at ’In The Heights’ overhovedet er kommet til Danmark.

Det skyldes en verserende konflikt mellem biograferne og filmselskabet/distributøren Warner. I en (dum)dristig pandemibeslutning kører Warner alle deres film i 2021 ud på deres streamingtjenesten HBO Max i USA i en måned, simultant med biografpremieren, i et forsøg på at trække abonnenter til den nye tjeneste, der kæmper en hård kamp mod Netflix, Disney+ osv.

I Danmark har vi endnu ikke fået HBO Max, men vi mærker alligevel hængedynget fra striden. Warner vil nemlig også herhjemme forkorte den periode, hvor biograferne har deres film eksklusivt (det har traditionelt været tre-fire måneder), hvilket biograferne i et sjældent sammentømret fællesskab på tværs af Nordisk, Cinemaxx og mange mindre biografer har sat sig på bagbenene overfor.

Biograferne frygter, at de taber indtjening nu og her, og at publikum vænner sig til, at de blot kan vente et par uger og så fange filmene derhjemme. Og så vil de ikke finde sig i, at Warner ændrer betingelserne uden at skrue ned for det beløb, biograferne skal betale for at få filmene på lærredet, den såkaldte filmleje.

‘In the Heights’. (Foto: SF Studios)

Forhandlingerne er i gang, men omvendt heller ikke i nærheden af at have nået et fælles fodslag.

Det har allerede resulteret i, at blandt andre smadrefilmen ’Godzilla v Kong’, kampsportsramasjangen ’Mortal Kombat’, Angelina Jolie-dramaet ’Those Who Wish Me Dead’ og gyseren ’Conjuring 3: The Devil Made Me Do It’ har fået den samme stedmoderlige biografbehandling på dansk grund, som nu overgår ’In the Heights’. Samtidig har den seksdobbelt Oscar-nominerede ’Judas and the Black Messiah’ og thrilleren ’The Little Things’ med Denzel Washington, Rami Malek og Jared Leto måttet nøjes med hjemmebiografen.

Nu rammer konflikten altså så en superb, sprudlende musical, som død og pine skal ses i biografen. Og uanset hvem der bærer skylden, er det filmelskerne, der er de helt store tabere. Godt nok er ’In the Heights’ åbnet dårligere i USA, end mange havde håbet på, men ikke desto mindre mister vi i Danmark et potentielt sommervarmt samlingspunkt oven på et deprimerende corona-år.

Det er synd og skam – også for biograferne, der i længden heller ikke kan leve med at måtte afvise nogle af USA’s største potentielle billetbaskere på et tidspunkt, hvor der efter nedlukningerne i den grad er lavvande i kassen.

Og hvad så med ’Dune’ …

Den aktuelle situation bliver ikke mindre nedslående, når man kigger lidt frem i kalenderen. Andre markante Warner-film som ‘Matrix 4’, ’Sopranos’-prequelen ’Many Saints of Newark’ og ’The Suicide Squad’ venter. Og da biograferne ligger i en tilsvarende konflikt med Disney, som i flæng gør deres film tidligt tilgængelige på Disney+, kan selv en Marvel-gigant som ’Black Widow’ meget vel ende med kun at få premiere i to-tre biografer i kongeriget.

Den helt store sorte sky i horisonten for både blockbuster- og artfilmelskende typer er dog Dennis Villeneuves ’Dune’, der netop er blevet bekræftet til verdenspremiere på Venedig-festivalen i starten af september.

Med ’In the Heights’ kan biograferne muligvis finde trøst i, at Danmark ikke helt rider på samme Lin-Manuel Miranda-bølge som i USA, at musicals generelt er et tough sell, og at vi ikke har et stort latino-community som i Amerika.

Men ’Dune’ er, hvordan man end vender og drejer det, én af årets allermest ventede film til det store lærred, som også de danske biografer har haft tårnhøje forventninger til. En kæmpe science fiction-filmatisering, skåret minutiøst til biografoplevelsen af mesterinstruktøren Denis Villeneuves hånd, med Timothée Chalamet i hovedrollen. Må den som flere af de førnævnte titler nøjes med visninger i Valby, Ikast og Nuuk, står verden ikke længere.

‘Dune’ (Foto: PR)

Verden er dog allerede på hæld.

Man kan blot spekulere over, hvilke langsigtede indvirkninger på folks forhold til biograferne den aktuelle situation, hvor selv de største amerikanske film intet liv har på de store lærreder, vil få. Og er en film stadig en blockbuster, når ingen hører dens buldrende brag i en biograf?

’In the Heights’ blev tabt på gulvet, så man kun kan ærgre sig gul og blå. Lad nu ikke det samme ske for ’Dune’.

’In the Heigts’ kører som sagt i Valby Kino og Café Biografen Odense. Det vides endnu ikke, hvornår den kommer på streaming.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af