’In the Heights’: Her er sommerens bedste blockbuster

’In the Heights’: Her er sommerens bedste blockbuster
'In The Heights'. (Foto: PR)

Inden multitalentet Lin-Manuel Miranda lagde verden ned med hiphop-musicalsensationen ‘Hamilton’, debuterede han med Broadway-musicalen ‘In the Heights’ i 2005: en personlig og sprudlende kærlighedserklæring til latinokvarteret Washington Heights i uptown New York, der følger de tæt knyttede, hårdt pressede naboer fra arbejderklassen gennem tre dages hedebølge og et strømsvigt.

Efter et års coronaforsinkelser kommer nu den lige så smittende, festlige og livsbekræftende filmatisering, som jeg ikke tøver med at udråbe til sommerens bedste blockbuster og med sin svedige sang og dans i gaderne den perfekte modgift til klaustrofobisk lockdown og intime Zoom-kammerspil.

Jeg var solgt til stanglakrids fra filmens brag af at åbningsnummer, ‘In the Heights’. Den introducerer på otte hæsblæsende minutter kvarteret og alle filmens farverige karakterer med Lin-Manuel Mirandas signaturblanding af ordekvilibristisk rap, latin-rytmer og klassisk Broadway, leveret med præcision, charme og overskud af superstjerne in spe Anthony Ramos, der i filmen har overtaget hovedrollen som Usnavi fra Miranda selv.

Usnavi (opkaldt efter U.S. Navy, som hans far læste på et skib, da familien immigrerede fra Den Dominikanske Republik til Nueva York) er en 30-årig kioskejer, der drømmer om at vende tilbage til sine rødder og overtage sin nu afdøde fars gamle strandbar. Sammen med sin teenagefætter, Sonny (en drøncharmerende Gregory Diaz IV), forsyner han kvarterets indbyggere med kaffe, kold sodavand (hvis køleskabet ellers virkede) og lottokuponer. Kuponerne bliver solgt flittigt, for alle i kvarteret har ligesom Usnavi en sueñito, en lille (eller i nogle tilfælde stor) drøm om en rigere fremtid.

‘In The Heights’. (Foto: PR)

Vi møder blandt andet Usnavis langvarige crush, Vanessa (Melissa Barrera fra den mesterlige serie ‘Vida’), der arbejder i en skønhedssalon, men drømmer om at flytte downtown og skabe en karriere som modedesigner. Hendes chef Daniela (Broadway-veteranen Daphne Rubin-Vega) er også på vej væk, fordi hun må bukke under for kvarterets gentrificering og flytte salonen til the Bronx.

Også forretningsejeren Kevin (Jimmy Smits) mærker presset og har måttet sælge flere af sine lokaler for at finansiere sin dygtige datter Ninas (Leslie Grace) uddannelse på Stanford. Nina føler sig til gengæld presset af hele kvarterets forventninger til hende og vil droppe ud af universitetet både på grund af økonomi, og fordi hun føler sig ensom og udsat i det hvide elitemiljø.

Historierne er ikke store i sig selv, men giver til sammen en overbevisende skildring af universelle immigrantproblematikker som splittelsen mellem det nye og gamle land, diskrimination, økonomiske udfordringer og komplikationerne ved at være mønsterbryder.

Lin-Manuel Miranda selv i en lille rolle i ‘In the Heights’. (Foto: Warner Bros.)

Manuskriptforfatter Quiara Alegría Hudes, der også skrev forlægget til musicalen, har tilføjet en snert af politik ved at give Sonny status som Dreamer, der som ung udokumenteret immigrant under Trump blandt andet har fået frataget retten til at gå på universitetet.

Filmen er dog milevidt fra fra socialrealisme. Fokus er primært på kvarterets familiære sammenhold, på livsglæde, forelskelse og udfoldelsen af deres fælles amerikanske drøm.

Og filmen lever først og fremmest gennem de både musikalt fængende og sprogligt overlegne musiknumre, som ‘Crazy Rich Asians’-instruktør Jon M. Chu har iscenesat virtuost med en blanding af hektisk musikvideoæstetik og storladen musicalkoreografi, der gør én glad og forpustet og frembringer en akut trang til at danse salsa i strålen fra en brandhane.

Der er langt mellem de gode filmmusicals, og det er en kæmpe glæde at se dygtige musicalperformere folde sig ud som en modpol til den kedelige tendens til at hyre kendte Hollywood-stjerner uden en tone i livet (Suk, ‘The Prom’ …)

Så tilgiver man, at historien indimellem savner momentum, at Nina og Vanessa synger lidt for meget om det samme – og ligesom i ‘Hamilton’: hvorfor rapper kvinderne ikke? – at filmen er en halv time for lang, og at man i modsætning til den tydelige inspirationskilde, Spike Lees ‘Do the Right Thing’, ikke for alvor mærker sveden dryppe.


Kort sagt:
Snyd ikke dig selv for den bedste musical i årevis og sommerens mest lovende blockbuster, Lin-Manuel Mirandas smittende og charmerende hyldest til sit gamle latinokvarter, ‘In the Heights’.

’In The Heights’. Film. Instruktion: Jon M. Chu. Medvirkende: Anthony Ramos, Corey Hawkins, Leslie Grace, Melissa Barrera, Olga Merediz, Daphne Rubin-Vega, Gregory Diaz IV og Jimmy Smits. Spilletid: 143 min. Premiere: 17. juni i Valby Kino og Café Biografen Odense.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af