’Klovn’ afsnit 5 vil hurtigt gå i glemmebogen

Efter sidste uges optursafsnit falder ’Klovn’ lidt af på den i sæsonens femte afsnit. Vi evaluerer ugens højde- og lavpunkter.
’Klovn’ afsnit 5 vil hurtigt gå i glemmebogen
'Klovn' sæson 8 afsnit 5. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Ugens fedt, fedt, fedt

’Klovn’ har gennem årene etableret en perlerække af mindeværdige bikarakterer, fra Revisor-Kurt til Pivert og Ole. Flere af dem kommer nu for alvor i spil i form af Mias – på hver deres måde – anstrengende familiemedlemmer: Mads, Pykker og Fætter Andreas.

Omstændighederne er triste, og stemningen er trykket, som den plejer. Pykker har fundet Oles (Niels Weyde, der gik bort i 2017) testamente – fem år efter hans død vel at mærke. Testamentet lå spøjst nok gemt i en dvd med et af Franks standupshows, som Pykker akurat skulle til at smide ud, hvilket hun selvfølgelig ikke lægger skjul på over for selskabet.

Familien samles derfor for at sikre, at arven er blevet fordelt korrekt. Frank står naturligvis ikke til at arve så meget som en rød reje, hvorfor Fætter Andreas stædigt gør krav på Oles gamle Raleigh-cykel, som Frank i sin tid fik foræret, da Ole døde.

Selvom man næsten får ondt af stakkels Frank, der for evigt skal bære over med svigerfamiliens foragt og til tider uretfærdige stikpiller, er den elendige kemi og måden, hvorpå de kontant går skævt af hinanden, bare en sikker ’Klovn’-classic.

Ugens lavpunkt

Det glædelige gensyn med bikaraktererne bliver desværre overdøvet af flade plottråde.

Cykelflirten med den unge Ragnhild er bare for random (hvem stopper folk på cykelstien for at komplimentere deres Raleigh-cykel?). Og helt gal er den med Casper og Fnugs døgnrytmeshow, der absolut ingen gaver giver til afsnittet. 

‘Klovn’ sæson 8 afsnit 5. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Casper er som bekendt ikke bleg for at ændre livsstil, alt efter hvad der lige trender. Denne gang er han i fællesskab med Fnug gået all in på den til dato mærkeligste bølge, som de kalder nocturno. Livsstilen går i alt sin enkelthed ud på, at de sover om dagen og er vågne om natten. De er blevet såkaldte owls, mens Mia og Frank er noget så leverpostej som sparrows.

Lige så komisk det er, når Casper hopper med på blodtypediæter og hvedekure, lige så overfladisk og underligt bliver dette utroværdige indspark.

Ugens citat

Ugens afsnit er ikke ligefrem spækket med mindeværdige citater eller dialoger. Men den anspændte stemning, der som sædvanlig opstår, når Frank og Fætter Andreas er i samme rum, fører dog alligevel enkelte guldkorn med sig.

Da Pykker fortæller, at Oles testamente blev fundet i en af Franks standup-dvd’er, kommer der endnu engang uønsket fokus på Frank og hans – ifølge svigerfamilien – utilstrækkelige evner. Det får humorforladte Fætter Andreas sat en stor, fed streg under, da han i ramme alvor siger: »Tror du, Ole har set det, og så er han blevet så dårlig, at han har skrevet testamente bagefter?«.

Ugens bifigur

Fætter Andreas løber også med prisen for afsnittets mest vellykkede bifigur, også selvom hans bedrevidende og smålige karakter er set udfoldet bedre i afsnit som ’Roséforbandelsen’, hvor han kræver halvdelen af gevinsten på det skrabelod, som han har foræret Frank.

Roger Korminds Fætter Andreas er som bekendt verdensmester i at blive fornærmet, og så er han jo bare exceptionelt nærig.

Fætter Andreas og Frank. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Det kommer til udtryk, da han – efter at have bebrejdet Frank for Hitler-referencen på dvd-coveret – af principielle årsager forlanger, at Frank afleverer Oles cykel til ham.  

Her viser Fætter Andreas, hvad der gør ham til en af de bedste fiktive bifigurer i serien: Han skamdræber den i forvejen utroligt sløje stemning.

Ugens facit

Efter to solide afsnit (’Min bedste ven’ og ’Balling vs Bahs’) rammer komikerduoen ved siden af med ’Det gamle testamente’.

Det ellers lovende karaktergalleri ender med at drukne i uoriginale storylines, der aldrig rigtigt munder ud i sjove eller overraskende twists. Derudover er afsnittet fattigt på ikoniske citater, regler og oprigtigt tåkrummende scener.

Men med tre afsnit tilbage og et par yderst vellykkede afsnit i bagagen kan sæsonen sagtens nå at komme tilbage i kampen.  

’Klovn’ kan ses på TV 2 Play.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af