’Klovn’ afsnit 3 var sæsonens hidtil bedste – med en vaskeægte scenestjæler

Vi evaluerer det tredje og indtil videre stærkeste afsnit i ottende sæson af ’Klovn’.
’Klovn’ afsnit 3 var sæsonens hidtil bedste – med en vaskeægte scenestjæler
Dejan Cukic og Frank Hvam i 'Klovn' sæson 8, afsnit 3. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Ugens optur

Gennem tiden har ’Klovn’ beriget os med et hav af ikoniske hverdagsregler og tricks a la mandeflirt, Bispebjergtricket og 15-minuttersreglen. Det er noget af det, der står klarest i hukommelsen, når man husker tilbage på serien og filmene.

Den aktuelle sæsons første hack får vi i dette afsnit, leveret af skuespilleren Dejan Cukic. Da Frank og Casper tilfældigt støder ind i ham på en restaurant, bliver de hurtigt enige om, at de har det for hyggeligt til at tage videre til Lars Hjortshøjs bogreception, hvorefter Cukic introducerer den perfekte manøvre, der bærer navnet: En Dejan.

Tricket indebærer en gradvis aflysning, hvor man meddeler værten, at man er på vej, for til sidst at melde ud, at man desværre ikke når det alligevel. På den måde bevares værtens håb, mens værten ender med at få mere ondt af gæsten end sig selv.

Her mærker man tydeligt, at det er i de mere jordnære hverdagssituationer, at ’Klovn’ fungerer bedst. Dertil opstår der en herlig gensynsglæde, når deres sociale regelsæt giver gedigent bagslag i scenen, hvor Cukic på urkomisk vis laver en dobbelt-dejan på Frank og Mia.

Ugens øv

I anmeldelsen af de to første afsnit ærgrede vores anmelder sig over et lidt for rutinepræget tilsnit. De lidt for trygge løsninger viser sig også i det nye afsnit, hvor særligt Franks verbale overgreb på Mias nye, unge ansatte Helle (en scene, der i øvrigt er på grænsen til ubehagelig) leder tankerne hen på situationer, som er set før og afviklet langt mere effektivt i tidligere afsnit.

Her kunne man godt have ønsket en lidt mindre karikeret og forudsigelig konfliktafrunding til at binde sløfje på det ellers velfungerende lokkedueplot.  

‘Klovn’ sæson 8 afsnit 3. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Ugens citat

I scenen, hvor Frank lufter sin teori om, at Mia har pudset en lokkedue på ham, udspiller der sig en fantastisk Casper-Frank-dialog, lige inden de stiger op på deres 74.000-kroners dyre racercykler ved Bagsværd Sø. Frank har (igen) været for ærlig og har til Mias store skuffelse fortalt hende, at det ikke er hende, men derimod Casper, der er hans bedste ven.

Her fastlægger Casper, at det aldrig kan betale sig at fortælle sandheden til sin partner, hvilket kulminerer i det gyldne citat: »Hvis du ikke har løgnen med som støttemur, så ryger ægteskabet«.

Den perfekt leverede sætning lyder godt nok som noget, man har hørt komme ud af Caspers mund før, men det er med amoralske og selvretfærdige udtalelser som disse, at Caspers karakter kommer til sin fulde ret. 

Ugens gæsteoptræden

’Klovn’ har gennem tiden har skabt en lang række mindeværdige karakterer baseret på real-life-kendisser, der giver ekstra kulør til sammenstødet mellem fiktionen og virkeligheden.

Selvom han ikke får meget skærmtid, er skuespiller Dejan Cukic’ utilregnelige og superegoistiske karakter som skabt til serien.

Cukic er mere eller mindre roden til alt ondt – først serverer han det dårligste råd til Frank i forbindelse med at afværge en mulig lokkedue, og dernæst brænder han nådesløst Frank og Mia af, da de inviterer ham og konen hjem til middag. Han er et frisk pust i en sæson, hvor der indtil videre har været en smule mangel på nye, bemærkelsesværdige bekendtskaber.

Ugens facit

Sæsonens tredje afsnit bærer ligesom de to første præg af at følge den klassiske ’Klovn’-formel lidt for nøje og uden de helt store overraskelser.

Vi har set Carøe ende i suppedasen, fordi han ikke har kunnet holde sig fra yngre kvinder, ligesom vi har været vidne til et utal af akavede Frank-konfrontationer, som i tilfældet med den formodede lokkedue fremstår lidt for karikeret.

Med det sagt er lokkedueplottet i sig selv veloplagt. At Frank og Casper er skråsikre på, at Mia har arrangeret en lokkedue, er virkelig sjovt (tyv tror, hver mand stjæler), mens Cukic ubruglige råd og geniale lifehack bidrager til at gøre afsnittet til sæsonens hidtil stærkeste.

’Klovn’ kan ses på TV 2 Play.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af