På en blæsende og regnfuld dag i marts 2019 sætter Neel Feldstedt sig ind i sin mors gamle Audi. På passagersædet ligger to konvolutter. Én til Casper Christensen og én til Frank Hvam.
Hver konvolut rummer et manuskript til et ’Klovn’-afsnit, og udenpå har Neel kækt skrevet: Klovn sæson 8, afsnit 1. Hun kører først til Franks hus, dernæst til Caspers, og lægger konvolutterne i deres postkasser.
To år senere står Neel Feldstedts navn selv på rulleteksterne til en ægte sæson af ’Klovn’. For op til sæson 8, der starter på TV 2 6. juni, udvidede Casper Christensen og Frank Hvam for første gang nogensinde i ’Klovn’-regi forfatterrummet med et ekstra medlem – tilmed et fuldkommen ubeskrevet blad.
31-årige Neel Feldstedt har nemlig hverken gået på Filmskolen eller arbejdet sig op gennem filmbranchen med diverse kortfilm og små frivillige projekter som de fleste andre.
Til gengæld har hun set ’Matador’ omkring 50 gange og skrevet et udførligt periodedrama, som foregår i slutningen af 1800-tallet.
Bruger historien
Neel vidste tidligt, at hun ville arbejde med film, og da hun som 21-årig fandt ud af, at hendes passion var at skrive manuskripter, gjorde hun, hvad hun kunne for at realisere den drøm.
»Jeg læste ekstremt mange bøger, så masser af film og dygtiggjorde mig inden for historie, filmteori og psykologi. Jeg læser rigtigt meget faglitteratur«.
Neel startede på en bachelor i historie på Københavns Universitet, da hun i sin unge alder ikke følte sig rustet til et eventuelt afslag fra Filmskolen. Det havde måske slukket hendes forfatteraspirationer.
»Historie interesserede mig meget. Dét, at man lærer at lave research, kildekritik og at strukturere. Du stifter bekendtskab med en masse sagn og myter. Jeg bruger det ekstremt meget i det, jeg laver nu«, fortæller hun.
Kandidaten i Moderne Kulturformidling kunne hun til gengæld godt have været foruden.
Til gengæld er hun systematisk med sit selvstudie. Hun gennemgår pensumlisten til Filmskolen, endevender faglitteratur om manusudvikling og ser et hav af film og læser manusserne til.
Hun skriver selv mange manuskripter, som hun i løbet af sin uddannelse sender ind til forskellige filmselskaber. Et af dem er et stort periodedrama, som hun har fået ros for, og som hun stadig håber at realisere, men som kræver et usædvanligt stort budget.
»Men ofte får man intet svar. Eller også får man spørgsmålet: Hvornår har du gået på Filmskolen? Og det er som om, at så snart man siger, at man ikke har gået på Filmskolen, så lukker det vindue«.
Sms fra Casper
Efter uddannelsen ender Neel i dagpengesystemet, og efterhånden føler hun sig mere og mere nedslået.
»Min mor spurgte: Hvis du kunne få hvilket som helst job, hvad skulle det så være? Jeg tænkte ikke over det, det røg bare ud af mig, at jeg ville skrive ’Klovn’. Og min mor sagde: ’Så gør det’!«
Neel ryster lidt på hovedet over sin mors forslag, men tager alligevel imod udfordringen.
»Fire dage senere sidder jeg med et ’Klovn’-afsnit udskrevet, og jeg var så glad jo!«, fortæller hun.
Det var det manus, hun smed i Casper og Franks postkasser. Og satsningen bar frugt.
»Der gik under 24 timer, så fik jeg den fedeste, gladeste og sødeste sms fra Casper. Han skrev, at det var det bedste manus, han nogensinde havde læst, og han havde set mange forsøg i de sidste 15 år. Han var imponeret over, hvor tæt jeg ramte. Så tror jeg, at han skrev: Hvad kunne du tænke dig?
Og når Casper Christensen spørger, så skal man fandeme vide det«.
Neel vidste udmærket, hvad hun kunne tænke sig. Drømmen om at være manusforfatter skulle udleves, på sigt med Hollywood-film og store produktioner, men nu side om side med hendes idoler i ’Klovn’-duoen. Og efter blot ét møde med Casper og Frank fik Neel en underskrevet kontrakt i hånden, og hun kunne officielt kalde sig manusforfatter på ottende sæson af en af Danmarks mest populære serier nogensinde.
»Da jeg fik den første sms fra Casper, hoppede jeg en halv meter. Jeg skreg, og jeg dansede rundt i min lejlighed. Men på et eller andet plan, så vidste jeg, at manuskriptet var godt, så jeg var blevet ret overrasket, hvis jeg ikke havde fået en form for positiv feedback«.
»Da jeg sad og skrev det manus, så fik jeg den tanke, at det her er det vigtigste, du nogensinde kommer til at gøre. Jeg har en fornemmelse af, at det var meningen, at jeg skulle havne der«.
Balling & Bahs
Neel forestiller sig, hvordan Frank sikkert ville rulle øjne af en sådan udtalelse, hvorimod Casper sikkert ville stemme i. Hun lader til at have fundet sin hylde i ’Klovn’s forfatterrum.
»Det har været en af de største gaver for mig at være i det ’Klovn’-rum. Jeg har næsten altid fået at vide: Du er lidt for meget, lidt for spids, lidt for sarkastisk eller lidt for ironisk. Du fylder for meget, og du siger nogle politisk ukorrekte ting. Så sidder jeg i et rum, hvor jeg kan se, at grunden til, at jeg er god til mit arbejde her, er, fordi jeg er alt det«.
Kort sagt kommer Neel og Casper og Frank godt ud af det med hinanden.
»Min adgangsbillet var mit manus. Grunden til, at jeg fik lov til at blive ved, er vores kreative og personlige kemi. Vi kan godt lide hinanden«, som hun siger.
Neel har skrevet to afsnit til den nye sæson og har desuden været med til at læse og kommentere Caspers og Franks afsnit som en ligeværdig del af processen. Et af Neels afsnit er det manus, hun smed i deres postkasser for to år siden.
Afsnittet hedder ’Balling vs Bahs’ og er en hyldest til instruktøren Erik Balling og scenografen og manuskriptforfatteren Henning Bahs. To danske filmkoryfæer, som samarbejdede om blandt andet Olsen Banden og ’Matador’, som Neel nærer en stor respekt for.
Nu er Neel selv havnet hos to store skikkelser i dansk film.
»Man bliver stolt og ydmyg, når man er på ’Klovn’-settet og ser sit manus komme til live. Noget, du har skrevet hjemme i din stue i nattøj med morgenhår«.
Udleverer sig selv
Men hvad er det, Neel kan bidrage med i det mildest talt veletablerede rum mellem Casper og Frank?
»Jeg ved jo ikke, hvordan de er, når jeg ikke er der. Men de har fortalt mig, at der er kommet en ny energi, som gør, at de kommer ud af deres gamle mønstre«, siger hun og bemærker, at det i den forbindelse er mindst lige så vigtigt, at hun er yngre end dem, end at hun har et andet køn.
»Det er noget, mange har spurgt mig om: ’Du er kvinde, og du skriver ’Klovn’? Men jeg tror, at det er mere vigtigt, at jeg er 20 år yngre. Jeg har en anden baggrund, kommer fra et andet miljø. Jeg har set dem udefra i femten år. Dét, at jeg er kvinde, betyder også noget. Men det er hele pakken«.
Hun er da heller ikke gået ind i ’Klovn’-universet med et feministisk projekt. Hun løfter sløret for, at et af hendes afsnit faktisk tager tykt pis på en kvindelig tendens i tiden.
Hvad der mere konkret er blevet brygget på til manusmøderne, afslører Neel selvfølgelig ikke, men hun fortæller om det fortrolige rum, der opstår, når ’Klovn’-historierne tager form.
»Vi udleverer jo os selv, vores familie og vores venner. Sommetider er det også bare røverhistorier. Alt, hvad vi skriver, kommer jo fra en eller anden oplevelse. Selvfølgelig bliver der skruet op og ned for det«.
Konkret sidder hun mellem Casper og Frank på kontoret. Men det er også den plads, hun har i symbolsk forstand. Humormæssigt placerer hun sig nemlig midt imellem.
»Frank kan køre ud ad en tangent, hvor man kan tænke: Hvordan kom du derhen? Og der er så mange sjove tanker på vejen. Casper har en hjernedød struktursans og er mere en afslutter«.
Nogle gange begynder Frank og Casper pludselig at improvisere for at afprøve, om manus fungerer.
»Der gik noget tid, før jeg forstod, at de pludselig gik i karaktererne. De hopper direkte ind i dem og begynder at improvisere ind over skrivebordet – og jeg tænker: Jeg er jo med i mit eget ’Klovn’-afsnit lige nu! Det er rigtigt sjovt at observere, og de er sindssyge dygtige til det«.
Råd mod skriveblokering
Mens Neel har lært af de to erfarne komediesnedkere, har hun også selv fundet en vej til at overkomme skriveblokeringer. Det udspringer af hendes store kærlighed til ’Matador’.
»Jeg kalder det Varnæs’ spisestue. Alle ved, hvordan den ser ud. Det er meget begrænset, hvad der kan ske. Du kan ikke forestille dig, at Hans Christian Varnæs hiver Maude op og tager hende hårdt bagfra«, forklarer hun.
»Så når du sidder med et manus, der bare ikke giver mening, eller du ikke kan komme videre, så er det, fordi du har sat dig fast i Varnæs’ spisestue. Kort sagt er de rammer, du selv har sat op, og som først var en hjælp, nu blevet en begrænsning. Og så skal der ommøbleres, købes nye planter eller males på væggene«.
Selv kommer hun næppe til at sidde fast i karrieren efter at være blevet lukket ind i Casper Christensen og Frank Hvams inderste cirkel.
Hun drømmer om at arbejde med Phoebe Waller-Bridge (»jeg elsker hende og ’Fleabag’«), Lena Dunham, Judd Apatow, Steve Carell og Larry David, de helt store komediekanoner fra Hollywood.
Og hun er ikke bleg for igen at tage chancen og springe køen over.
»Hvis du aldrig spørger, vil svaret altid være nej«, siger hun og har et budskab til andre, der pænt venter på deres tur:
»Gå dog ud af den kø, I har stillet jer i, og find en anden vej. Jeg gider ikke stå i kø. Jeg var ikke blevet en dygtigere manusforfatter af at være runner på et set i syv år«.
’Klovn’ sæson 8 får premiere på TV 2 og TV 2 Play 6. juni.