Ny Disney-perle gør dig lykkelig på den tid, det tager at koge et æg

En vaskeægte filmperle er landet på Disney+. Og Pixar kan godt begynde at kigge sig over skulderen.
Ny Disney-perle gør dig lykkelig på den tid, det tager at koge et æg
'Du & Jeg' på Disney+. (Foto: Disney+)

Seks minutter.

Så lang er den nye animationsfilm ’Du & Jeg’ på Disney+. Og længere tid tager det ikke at få skudt en dosis af det pureste, nyforelskede solskin direkte i blodet.

Jep, Pixars geniale kortfilmmagere kan godt se sig nervøst over skulderen, for med denne lille jazzede perle har manuskriptforfatter og instruktør Zach Parrish simpelthen skabt en af de fineste, mest sprudlende romancer, jeg har set i meget, meget lang tid – og det endda helt tilfældigt, da jeg lettere åndsfraværende scrollede igennem nye titler på streamingtjenesten.

Seks minutter var lige, hvad jeg kunne overskue inden (lidt for) sen sengetid mandag aften, og så meget desto mere forbløffende var det at sidde tilbage en halv kop te senere med en følelse af at have set et større musicalværk komprimeret til miniformat.

Akkurat som Pixars mest emotionelt ’hårdtslående’ animationskortfilm a la ’Bao’, ’Float’ og ’Geri’s Game’ fortæller ’Du & Jeg’ (originaltitel ‘Us Again’) en replikløs historie om en følelsesmæssig udvikling gennemsyret af melankolsk eksistentialisme ­snarere end en plotdreven historie:

Pensionisten og den tidligere dansemus Art er så godt som groet fast i sin lænestol i lejligheden i Chicago til hustruen Dots frustration. Men da det en aften begynder at regne over storbyen, gør dråberne bogstaveligt talt Art ung igen.

‘Du & Jeg’ på Disney+. (Foto: Disney+)

Parrish kan naturligvis ikke dy sig for at snige en ’Singin’ in the Rain’-reference ind mellem Arts krumspring ned ad fortovet, og figurens ublu lyst på livet går momentant op i en højere enhed sammen med Emmy-nominerede Pinar Topraks labre score (’Captain Marvel’, ’Fortnite’).

Men, men.

Man kan ikke snyde tiden. Og accepten af at blive gammel står som centralt budskab i filmen, der sætter billeder på frustrationen over at føle sig ubrugelig og tilværelsen meningsløs, fordi man uforvarende har hægtet hele sin selvforståelse op på, hvordan man så ud, og hvad man var i stand til i en given »gylden« alder.

Hvem er en danser, når det er gigten og ikke musikken, der sætter tempoet?

’Du & Jeg’ er snildt den bedste Disney Short siden studiets Oscar-vindende ’Paperman’ fra 2012 (hvis originalitet den dog ikke overgår), og en åndelig slægtning til Pixars ’Soul’, der fik premiere på Disney+ i juleferien.

‘Du & Jeg’. (Foto: Disney+)

Som sådan kunne Art og Dots dannelsesrejse sagtens have været foldet ud i spillefilmlængde, for der er som bekendt ærgerligt langt mellem snapsene, når det kommer til vellykkede, romantiske musicaludfoldelser for voksne – ’La La Land’ var en kold fisk, hvis du spørger mig, og på skammelig vis kommer Lin-Manuel Mirandas anderledes drøncharmerende Broadway-filmatisering ’In the Heights’ kun op i én biograf herhjemme, når den får premiere i morgen.

Vi har brug for mere oldschool Hollywood-kærlighed, der tør male med den store pensel på lærredet. Flere film, der giver en lyst til at danse ud af salen. Og alligevel er jeg i denne omgang glad for, at Disney har holdt sig de seks små, smukke streaming-minutter, der bare venter på at løfte din dag og dit humør, næste gang du holder kaffepause.

Utroligt, at man kan blive næsten lykkelig på den tid, det tager at koge et æg.

‘Du & Jeg’ kan ses på Disney+.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af