’Young Royals’: Man bliver både smaskforelsket og stangliderlig af Netflix’ bebumset royale ungdomsserie

’Young Royals’: Man bliver både smaskforelsket og stangliderlig af Netflix’ bebumset royale ungdomsserie
'Young Royals'. (Foto: Netflix)

Hvis noget ved ‘Young Royals’ virker bekendt, er det nok, fordi du har smagt på grundopskriften før. Den klassiske version kunne lyde: Kongen er bortrejst, og den smukke prinsesse indleder et hedt, forbudt forhold med den ydmyge, men uimodståelige stalddreng.

Erstat prinsesse med prins og stalddreng med ung homoseksuel mand af et lavere samfundslag. Tilsæt så lidt ‘The Crown’, ‘The O.C’. og en sjat tredje sæson af ‘Skam’, rør rundt, og voila: Så har du ‘Young Royals’ – Netflix’ nye svenske bud på en sommerkåd, dramaspækket ungdomsbasker.

Den unge prins i fokus hedder Wilhelm (Edvin Ryding) og er (som den klassiske opskrift også foreskriver) ikke glad i sin royale titel. Kunne han vælge selv, smed han gerne kåbe og sceptre for at blende ind med de andre på et almindeligt gymnasium. Men hans royale skæbne og Hendes Majestæt Dronningen vil noget andet: Wilhelm skal starte på kostskolen Hillerska, hvor han i lige leg med andre adelige børn kan lære at opføre sig orn’ligt som en god lille prins.

Hillerska byder som forventet på både irriterende og ikke mindst irriterende velhavende typer. Den værste hedder August (Malte Gårdinger) og skaber sig som et regulært rigt og kontrollerende røvhul. I hvert fald når andre kigger på. For mon ikke det skal vise sig, at også de andre rige rollinger hemmeligt dealer med alt fra præstationsangst til mommy-issues?

Skolen gemmer dog også på et par stræbere fra underklassen. En af dem er puertoricansk-svenske Simon (Omar Rudberg), som er smuk som en engel og strålende i sin ægthed. Kemien mellem prinsen og Simon er øjeblikkelig og uimodståelig. Man skal være lavet af sten for ikke at lade sig forføre af to ualmindeligt smukke unge herrer i en veldrejet, akavet parringsdans.

Det bedste ved Young Royals er sommerfuglene, der flagrer mellem de to turtelduer. Jeg knuselsker at dyrke deres ‘Call Me By Your Name’-romance på klos hold. Uh, at se de nervøse tilnærmelser blive til stjålne kys og det, der er værre! Med en kameraføring og en ‘Skam’-lignende æstetik, der fører mig helt op i de (herligt realistisk) bumsespækkede ansigter.

Træder man et skridt tilbage, kan man dog godt komme til at vrænge lidt på næsen ad stanken af spekulation. Ingen tvivl om at holdet bag har skævet til både højre og venstre i serielandskabet for at aflure, hvad den unge målgrupper ellers labber i sig. Og er gået målrettet efter at skabe en perfekt afstemt portion højdramatisk melodrama og soft porn for teenagere.

Men altså, man kan ikke brokke sig over stanken af Bacardi Breezer, hvis man samtidig sluger den læskende alkoholdrik i én mundfuld.

‘Young Royals’ ryger nemt ned, og man er både underholdt, forfærdet, stangliderlig og smaskforelsket undervejs. Så i stedet for at vrisse vil jeg udbringe en skål for den nordiske ungdomsseries fortsatte triumftog på det store streamingmarked. Og til fulde nyde selskabet med en flok skønne bumsede unge mennesker, der kan give enhver sommerfugle i maven.


Kort sagt:
‘Young Royals’ er en forførende blanding af sommerkåd melodramatik og høj nordisk production value.

’Young Royals’. Serie. Skaber: Lisa Ambjörn. Medvirkende: Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger, Frida Argento. Premiere: Netflix, 1. juli.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af