Trods nødvendig fyring er krisen i DR Drama stadig dyb og faretruende

Trods nødvendig fyring er krisen i DR Drama stadig dyb og faretruende
Genoplivningen af 'Borgen' er en af DR's kommende serier. (Foto: DR)

KOMMENTAR. Det skabte store overskrifter og massiv kritik, da det kom frem, at DR måtte lægge den kommende storserie ‘Leonora Christina’ i graven kort før optagestart – en sjælden ydmygelse for public service-stationen.

Nu har miseren kostet DR’s dramachef Christian Rank, der var ansvarlig for udviklingen og afviklingen af serien, jobbet.

DR meddeler i dag, at Rank, der startede i stillingen så sent som i 2019, er fyret.

»Christian har gjort et kæmpe stykke arbejde med at skabe storartet dansk drama i et fiktionsmarked i hastig udvikling, og det skal han have den største tak for«, lyder det fra Direktør for DR Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen i en pressemeddelelse.

»I skyggen af udsættelsen af ‘Leonora’ og den turbulens, det har medført, står det dog klart, at der ikke længere kan skabes den fornødne ro, det kræver at løse de konkrete udfordringer, og samtidig gribe de muligheder, der fremover er på fiktionsområdet. Den vurdering deler Christian Rank og jeg. Der er brug for en ny start for afdelingen«.

I kølvandet på nedlukningen af ‘Leonora Christina’ er det kommet frem, at mange medarbejdere havde forladt DR Drama undervejs, ligesom den danske filmbranche ret utvetydigt har ytret deres utilfredshed med DR’s ageren i sagen.

Og det har altså skabt et tillidsbrud og en gordisk knude, der har skabt ringe forudsætninger for stationens kommende samarbejde med branchen.

Christian Rank afløste den tidligere, succesfulde dramachef Piv Bernth på et tidspunkt, hvor DR’s dramaserier savnede nye ideer, og han kom med fornuftige visioner for, hvad DR’s serier skulle kunne i en tid med en helt anden konkurrence, end da DR slog igennem på serieområdet med serier som ‘Taxa’ og ‘Rejseholdet’.

Resultaterne var dog af svingende karakter, og selvom ‘Ulven kommer’ stod som et stærkt eksempel på, hvordan DR kan skille sig ud fra konkurrenterne med samfundsrelevant fiktion af høj kvalitet, har seerinteressen været dalende.

Christian Rank. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)

Rank kom fra TV 2 som en respekteret producer, men desværre må overskriften på hans eftermæle i den svære stilling som dramachef nu være, at han ikke var opgaven voksen:

Det må simpelthen ikke kunne ske, at en produktion som ‘Leonora Christina’ kører af sporet på den måde, slet ikke når det er vores alle sammens skattekroner, der finansierer katastrofen.

Nu bliver det DR’s opgave at finde en afløser, der både har en overbevisende analyse af streaming- og kulturlandskabet, et skarpt kunstnerisk blik for fortællingerne og den operative styrke til at føre dem igennem.

Det bliver ikke nemt – til gengæld bliver det afgørende, for det er lige netop nu, hvor DR Drama kan blive sat helt af som dagsordensættende magtfaktor.

På vej har de rebootet af ‘Borgen’ og rebootet af ‘Riget, men sammen med henholdsvis Netflix og Viaplay, der hurtigt kan løbe med opmærksomheden, mens den historiske ‘Carmen Curlers’ skal demonstrere, hvad DR formår i den ny virkelighed.

Jeg udtalte til Berlingske i forbindelse med ‘Leonora Christina’-skandalen, at det om ikke andet forhåbentligt kunne blive en ny start for DR – en anledning til at tage op til revision, hvilke typer serier man ønsker at prioritere kræfterne på.

Den nye start har ikke været mulig med Christian Rank i spidsen, og fyringen har efter alt at dømme været nødvendig for at genoprette DR Dramas position i markedet. Men uden en alfahan m/k står DR Drama samtidig i et faretruende limbo: Mere udsat og sårbar på seriesavannen end nogensinde.

Der er i den grad stadig grund til at være bekymret for DR’s vigtige plads som leverandør af vigtige, samlende fiktionsfortællinger på skærmen.

Forhåbentligt kan en ny chef være med til at vende skuden, men indtil da står der stadig krise på døren til DR’s dramaafdeling.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af