Kan en serie blive for stor til den lille skærm? ’Foundation’ sprænger rammerne for sofa-sci-fi

Apple TV+ har kastet et svimlende beløb efter sci-fi-serien ’Foundation’, der fremstår som en regulær storfilm. Så stor, at det vitterligt føles ærgerligt at se den i sofaen, skriver Lise Ulrich.
Kan en serie blive for stor til den lille skærm? ’Foundation’ sprænger rammerne for sofa-sci-fi
Lee Pace i 'Foundation'. (Foto: Apple TV+)

KOMMENTAR. »Synes lige, at I skal vide, at det her er noget af det flotteste sci-fi, jeg nogensinde har set … Som i nogensinde«.

Cirka 20 minutter inde i første afsnit af serien ’Foundation’ greb jeg mobilen og spammede en længere række af mine rumfilm-elskende bekendte.

For den er god nok:

Apple har skabt et 10 timer langt serieværk så episk, at det parkerer rumskibet side om side med ’Dune’ – hvorfor jeg da også er »en smule« uenig i Soundvenues anmelders trestjernede vurdering. Men lad nu det ligge.

‘Foundation’ på Apple TV+. (Foto: Apple TV+)

Film skal ses i biografen og serier på sofaen, men hvad med serier, der som ’Foundation’ lægger sig helt frem i selen for at sprænge rammerne for, hvad vi forventer af streaming?

Det er jo unægteligt en kende svært at klandre Apple for at ville give os én på opleveren med realiseringen af Isaac Asimovs toneangivende romaner om smuldrende imperier og unge håb, der oprindeligt leverede inspiration til både ’Star Wars’ og ’Dune’.

Men når værket ligefrem lander få uger efter premieren på sidstnævnte, får man akutte biografabstinenser efter at se ’Foundation’s sci-fi-tableauer fylde IMAX-lærredet ud med dertilhørende Dolby Surround 7.1 til at ryste sæderne.

Og her er det så, at ærgrelsen over at misse en forrygende sanselig seeroplevelse sniger sig ind i mit utaknemmelige lille hjerte.

‘Foundation’ på Apple TV+. (Foto: Apple TV+)

Som Denis Villeneuves epos dyrker ’Foundation’ de enorme, knivskarpe totalbilleder af rummets uendelighed, der skriger på altopslugende indlevelse. Er man rigtigt heldig, er man allerede godt kørende med den største tv-skærm på markedet og mørklægningsgardiner, men er man som resten af os sølle 43’-tommer-typer i trange stuer, må man kaste et lurvet tæppe over sig selv og fjernsynet (eller, gys, computeren) og trykke næsen flad mod glasset for at få en snert af nærkontakt af tredje grad med de bjergtagende universer.

»Okay, men i så fald er det jo også synd for ’Game of Thrones’. Og ’The Mandalorian’. Og … «, hører jeg dig indvende derude. For det er sandt, at ’Foundation’ ikke er den eneste serie, der ville gøre sig godt i biografformat.

Men der er ingen vej udenom, at det til dags dato er den, der efter min bedste overbevisning ville gøre sig bedst.

Astronomiske budgetter

’Foundation’s æstetiske ambitionsniveau er, ligesom tematikken, out of this world, og skønt Apple ikke har afsløret seriens budget, udtalte den ene skaber, David S. Goyer, for nylig til Hollywood Reporter:

»Lad os bare sige, at hvis vi lagde udgifterne for to afsnit sammen, så er vi oppe på et budget, der er større end de fleste film, jeg har arbejdet på«.

Og hvilke film har Goyer så tidligere været inde over? Christopher Nolans Batman-trilogi, såmænd, såvel som ’Man of Steel’ og ’Batman v Superman’, hvis budgetter sneg sig op omkring de 200 millioner dollars (og også et godt stykke over for sidstnævnte superheltebrag).

‘Foundation’ på Apple TV+. (Foto: Apple TV+)

Til sammenligning havde ’Dune’ et budget på bette 165 millioner dollars, hvorfor Apple altså meget vel kan have punget ud for, hvad der ville svare til hele Denis Villeneuves sci-fi-trilogi (forudsat at fortsættelserne får grønt lys). Men hey, størstedelen af os render jo også rundt med meget håndgribelige aktier i ’Foundation’ i lommer og i ører.

Apple-produkter er noget, vi giver til hinanden, men først og fremmest til Apple, så de kan skabe sci-fi-serier så dyre som en god håndfuld tredjeverdenslandes samlede bruttonationalprodukter.

Ingen knust instruktør

At ’Dune’ og ’Foundation’ i denne måned kører parløb på hver deres underholdningsplatform transcenderer fortællingernes genreligheder for at tegne endnu et skæbnebillede af en branche i totalt traditionsopbrud, hvor du og jeg (first world problem-alarm!) bliver både snotforkælet af en uendelig strøm af kvalitetsindhold og snydt for kunstneriske oplevelser på én og samme tid.

Der er således noget paradoksalt ved, at Villeneuve sidste år var blandt de mest indædte kritikere af Warner Bros. nye forretningsmodel, hvorunder filmtitler i 2021 kom til leje på HBO Max simultant med biografpremiererne i USA:

Instruktøren frygtede, at streaming-lanceringen simpelthen ville ødelægge hele ’Dune’-franchisen, før den fik et ben til jorden, og udsendte et passioneret åbent brev, hvori han begræd at have brugt tre år af sit liv på »at skabe en unik biografoplevelse«, med dertilhørende biografskræddersyede billeder og lyd, blot for at millioner af mennesker nu kunne vælge at se filmen på computeren.

Lidet kunne han eller vi vide, at Apple på nærmest demonstrativ vis ville matche formatet med en tv-serie klos op ad ’Dune’s premiere.

‘Foundation’. (Foto: Apple TV+)

Mine sympatier gik ud til Villeneuves streaming-afmagt, da jeg så ’Foundation’ den anden aften – bare ikke på ’Dune’s vegne.

For hvor jeg vitterligt måtte knibe mig selv i armen for ikke at slumre hen halvanden time inde i Timothée Chalamets underligt sjælløse ørkenvandring, tilbragte jeg gerne en maratonweekend i biffen med Lee Paces djævelsk karismatiske kejserkloner, debutanten Lou Lloubels matematikgeni og Jared Harris universitetsprofessor i ’Foundation’ (ja, matematik kan godt give hjertebanken).

Jeg er dybt frustreret på seriens forspildte biografpotentiales vegne, skønt Apple selvsagt aldrig har været det: Her er ikke nogen instruktør i kulissen, der føler sig trådt over tæerne, ingen IMAX-drømme, der er blevet knust. Apple vil fortælle storslåede eventyr, der blæser os bagover, jovist, bare vi ikke ligefrem skvatter af sofaen.

Et streamingabonnement holder jo længere end en enkelt krøllet biografbillet i lommen, n’est ce pas?

Samme forretningsfilosofi gælder også for Amazons kommende ’Ringenes herre’-spinoffserie, der får premiere på Amazon Prime i efteråret 2022 med et budget på over 450 millioner dollars for første sæson plus min egen personlige udgift til et nyt og bedre fjernsyn (et ærinde, Apple uden tvivl hellere end gerne vil være behjælpelige med).

Ja, film skal stadig ses i biografen. Men det vil hjemsøge mig herfra og til kassen i Elgiganten, at vi har bevæget os ind i en tid, hvor streaminggiganternes prestigeprojekter snildt kan sætte årets mest ventede blockbusters til vægs.

’Foundation’ kan ses på Apple TV+. (Praktisk info: Appen fungerer som en hvilken som helst anden streaming-app a la Netflix, og kræver intet særligt Apple-fjernsyn, tv-boks eller lignende.)

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af