‘Cobra Kai’ sæson 4: Den nye skurk er højdepunktet i næstsidste sæson af Netflix’ karateserie

‘Cobra Kai’ sæson 4: Den nye skurk er højdepunktet i næstsidste sæson af Netflix’ karateserie
Ralph Macchio og Xolo Maridueña i 'Cobra Kai' sæson 4. (Foto: Netflix)

(Advarsel: Teksten indeholder spoilere af de foregåede sæsoner af ’Cobra Kai’)

Få ting har skabt så meget glæde i mit kolde anmelder- og nørdhjerte som the battle of the dojos i ’Cobra Kai’.

Efter at være startet på YouTube overtog Netflix serien til tredje sæson, hvor antihelten Johnny Lawrence (William Zabka) blev nødt til at alliere sig med sin nemesis, karateknægten selv, Daniel LaRusso (Ralph Macchio).

Deres fælles fjende, Lawrences gamle sensei John Kreese (Martin Kove), havde overtaget klubben med det titulære slangenavn, og de ældre mands blodfejde har forplantet sig til en ny generation.

Det er disse elever med blandt andet Miguel (Xolo Maridueña), Robby (Tanner Buchanan) og Samantha (Mary Mouser) i spidsen, at konflikterne har udmøntet sig i flere slagsmål. Både af den lovlige slags under turneringsforhold eller træning, men også impromptu fights på liv og død – som på skolen, hvor Miguel endte i koma og mistede sin førlighed i slutningen af sæson to/start af sæson tre.

Der er nemlig mange hadske følelser på spil hos de involverede. Det gennemgående tema for alle seriens karakterer er, hvordan fortiden påvirker dem i dag – og om de tillader, at tidligere tiders hændelser skal definere, hvem de er i dag.

‘Cobra Kai’ sæson 4 på Netflix. (Foto: Netflix)

Man skulle tro, at vi i fjerde sæson var kommet så meget videre i den personlige udvikling, at Johnny og Daniel kunne finde fælles fodslag uanset små uenigheder i træningsfilosofier. Men nej.

Det kan godt være, at dåbsattesten fortæller en anden historie, men på det følelsesmæssige plan er de to ikke modnet synderligt meget siden den aften til All Valley-turneringen, hvor Daniel krane-sparkede Johnny i fjæset i den første ’Karate Kid’-film.

Der er ellers rigeligt på spil. I et triple-væddemål mellem Johnny, Daniel og Kreese har de aftalt, at hvis de to førstnævntes kombinerede styrke formår at vinde samlet over Cobra Kai til den kommende All Valley-turnering, så skal slangeklubben opløses.

For at undgå det tager Kreese kontakt til sin gamle buddy, Terry Silver (Thomas Ian Griffith). Han er medstifter af Cobra Kai, men også veteran fra Vietnam-krigen, hvor Kreese reddede Silvers liv.

Silver var hovedskurk i ’Karate Kid 3’, hvor han mentalt torturerede Daniel i en grad, at det mindede om en gyserfilm. Siden da er den langhårede karateekspert blevet en velhavende forretningsmand med zen-ro i sjælen. Derfor kræver det en god portion overtalelse fra Kreeses side, men snart indfinder Silver sig i dojoen og tilfører serien et herligt uforudsigeligt element.

Thomas Ian Griffith er sæsonens helt store oplevelse, der kommanderer seerens opmærksomhed til sig i samtlige scener, han er med i.

Han besidder en kølighed, der balancerer mellem det velovervejede og psykopatiske. Man fornemmer klart, at Terry Silver er den største trussel, Johnny og Daniel har stået overfor.

I et smart greb nuancerer serieskaberne Jon Hurwitz, Josh Heald og Hayden Schlossberg i hver sæson én eller to bikarakterer, som vi ellers kun har set skildret overfladisk I denne omgang er fokus på Tory (Peyton List), der i de foregående to sæsoner næsten lemlæstede Samantha og drev hende ud i en PTSD-lignende tilstand. Vi havde allerede fået antydet nogle af grundene til Torys vrede mod omverdenen, men her kommer vi ind under huden på hende. 

Ralph Macchio i ‘Cobra Kai’ sæson 4. (Foto: Netflix)

’Cobra Kai’s dedikerede fokus til at skabe flere flerdimensionelle karakterer skaber grobund for håb: Uanset hvilken modgang livet byder på, er vi selv i kontrol over, hvorvidt det skal have lov til at styre vores fremtid. Men man skal heller ikke være bleg for at bede om hjælp eller læne sig op ad andre.

Den morale er nu blevet tæsket ind i fire sæsoner, og det er efterhånden også tid til at komme at videre.

Serien kører efterhånden lidt rundt i de samme fortælleskabeloner – som når en ny kærlighedshistorie blandt de unge udmønter sig i en slåskamp til en fest. Og igen bliver der introduceret en ny karakter, drengen Kenny (Dallas Dupree Young), som bliver mobbet og søger tilflugt i karateverdenen.

(Opdatering januar 2022: Det forlyder nu, at sæson fem ikke bliver den sidste alligevel)

Vi ved, at den kommende femte sæson bliver den sidste, og derfor giver det mening, at brikkerne skal rykkes i position, før den endelige kamp kan gå i gang. Med den akkurat tilfredsstillende sæson 4 er vi klar til en eksplosiv finale næste år.


Kort sagt:
Fjerde omgang af ’Cobra Kai’ fortsætter i vanligt underholdende stil, hvor en ny (gammel) skurk er det helt store højdepunkt.

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

'Cobra Kai' sæson 4. Serie. Serieskabere:Jon Hurwitz, Josh Heald, Hayden Schlossberg. Medvirkende: William Zabka, Ralph Macchio, Xolo Maridueña, Mary Mouser, Tanner Buchanan, Courtney Henggeler, Jacob Bertrand, Martin Kove, Vanessa Rubio, Peyton List, Thomas Ian Griffith. Spilletid: 10 afsnit á 27-40 minutter. Premiere: 31. december på Netflix.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af