‘The Fallout’: Overraskende, streamingaktuel film om efterveerne af et skoleskyderi

‘The Fallout’: Overraskende, streamingaktuel film om efterveerne af et skoleskyderi
Jenna Ortega i 'The Fallout'. (Foto: PR)

16-årige Vada og Mia styrter ind i en toiletbås, da de på en helt normal skoledag hører høje brag og skrig. Lynhurtigt forstår de, at det er skud.

Mia kan ikke komme op at stå på toilettet i sine orange stiletter, så Vada smider dem i toilettet og trækker Mia med op at stå på brættet, så de ikke kan ses udefra. »We’re gonna die«.

En tredje elev på skolen, Quinton, kommer løbende ind. Han er smurt ind i blod. »My brother«, siger han.Rædslen fylder den klaustrofobiske toiletbås ud.

’The Fallout’ tager udgangspunkt i et fiktivt skoleskyderi på en highschool i Ohio og behandler sorgprocessen hos hovedpersonen Vada (Jenna Ortega). Hun hænger mest ud bedstevennen Nick, klæder sig i Billie Eilish-inspireret oversized shorts og t-shirt og kommer fra en tryg middelklassefamilie.

Kort inde i filmen ligger scenen med selve skoleskyderiet, og den varer kun to minutter. Især takket være to overbevisende skuespilpræstationer fra Jenna Ortega og Maddie Ziegler (som senest fik hård kritik for Sias kontroversielle spillefilmdebut ’Music’) er scenen godt løst. Tårer, rystende hænder og Mia, der må brække sig, er nok til, at frygten og kaosset kan mærkes helt ind i knoglerne, uden at volden på skolens gange reproduceres. Det bliver kun mere effektfuldt af, at skuespillerne faktisk næsten er jævnaldrende med deres karakterer. Og de altså ser meget unge ud.

Jenna Ortega og Maddie Ziegler i ‘The Fallout’. (Foto: PR)

Efter skyderiet meldes der undtagelsestilstand, og eleverne er hjemme. Vadas rutine er revet fra hende, og midt i tomrummet griber hun og skolekammeraten Mia, som oplevede ulykken sammen, ud efter hinanden. Mia er influencer, og Vada er vant til at gøre grin med hende sammen med Nick. Alligevel griber Vada muligheden for at lære hende at kende, dels i desperation efter at undslippe familien, der hungrer efter at drage omsorg, og dels fordi hun er nysgerrig efter, hvem denne pige er.

Karakterarbejdets styrke i ’The Fallout’ fornemmes i deres sprog. De virkeligt gode karakterer er hovedpersonen Vada og hendes lillesøster Millie (Lumi Pollack), hvis interne tone er ramt på kornet, og det samme er Millies måde at både efterligne sin storesøster – »I’m totally gonna make mom get me something with caffeine« – og samtidig bryde med hende ved at gå med makeup og lave TikTok-danse.

Et højdepunkt i filmen er scenen, hvor Millie kommer ind på Vadas værelse, fordi hun ikke kan sove. Efter mørkets frembrud vover Millie at give udtryk for, at hun savner sin søster og gerne vil have hendes opmærksomhed. De deler et ømt og kærligt øjeblik og falder i søvn viklet ind i hinanden som tætte søstre.

Visse karakterer grænser til det stereotype. Vadas bedste ven Nick (Will Ropp) er den typiske gay best friend, og nuancerne omkring ’populære’ Mia er forudsigelige.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Traumehistorien og -udviklingen er til gengæld overraskende, idet filmens tone præmissen til trods ikke er specielt mørk. Tværtimod fokuserer filmen på, at sorgen ikke nødvendigvis er ren. For Vada bliver tragediens tydeligste konsekvens en omstyrtelse af det, som før var selvfølgeligt: Hvilke mennesker hun skulle omgås med, og hvordan hun skulle opføre sig. Hun er nødt til at vriste sig fri af forudsigeligheden ved de roller, hun kender som bedste veninde, studerende og datter, før hun kan erkende, hvad der er sket.

Desværre undslipper ’The Fallout’ ikke helt Hollywood-fortællingen om et endegyldigt gennembrud i sorgen, en produktivitet. Men den formår at fortælle en historie om, hvordan en virkelig tragedie sjældent får så meget plads, som man kunne have forventet på forhånd, og i stedet viser sig mere subtilt. Som når Vada træder på en coladåse, og chokket ved lyden får hendes krop til at lukke helt ned.

Jeg er positivt stemt over for den generation af ungdomsindhold, som ’The Fallout’ ligger i tråd med. Det er film og serier med reel repræsentation og reel spejling, fra ’Unpregnant’ til ’Sex Education’.

Så selvom emnet er alvorligt nok i sig selv, går man alligevel fra ’The Fallout’ med optimismen i behold.


Kort sagt:
Med en præcis sprogtone og en fin nuancering af traumehåndtering er ’The Fallout’ en vellykket film om mødet mellem ungdom og tragedie.

‘The Fallout’. Spillefilm. Instruktion: Megan Park. Medvirkende: Jenna Ortega, Maddie Ziegler, Shailene Woodley, Lumi Pollack, Will Ropp. Spilletid: 96 minutter. Premiere: Kan ses på HBO Max.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af