Disney lover at støtte LGBTQ-miljøet – Pixar-ansatte siger, at deres arbejde censureres

Disney lover at støtte LGBTQ-miljøet – Pixar-ansatte siger, at deres arbejde censureres
'Luca'. (Foto: Pixar)

OPDATERING: Fredag den 11. marts sendte Disney-chefen Bob Chapek et memo til firmaets ansatte, hvori han undskyldte for sin tavshed i forbindelse med Don’t Say Gay-debatten:

»I havde brug for, at jeg var en stærkere allieret i kampen for lige rettigheder, og jeg svigtede jer. Det er jeg ked af«, skrev Chapek blandt andet i memoet, som BBC kom i besiddelse af.

Disney har suspenderet sine donationer til politikere i Florida. Statens republikanske guvernør, Ron DeSantis, som bakker om op Don’t Say Gay-loven har svaret igen ved at kalde Disney for »woke« og »i lommen på kommunistiske Kina«.

Den pinligt mangelfulde LGBTQ-repræsentation i Disney-produktioner har længe været under hård kritik, og nu er kontroversen også brudt ud i lys lue internt i underholdningskonglomeraten – antændt af en gruppe anonyme Pixar-ansatte, der i et statement til Disneys ledelse klager over, at deres arbejde censureres »for snart sagt alle tilfælde af åbenlyst homoseksuelle affektioner«.

Det rapporterer Hollywood Reporter, som har fået en kopi af skrivet.

Pixar-folkenes opråb kommer som reaktion på Disneys fortsatte økonomiske støtte af en række republikanske Florida-politikere, som i går fik vedtaget statens nye ‘Don’t Say Gay’-lov.

Det til trods for, at loven er blevet fordømt af både Det Hvide Hus, demokrater i Florida og menneskerettighedsorganisationer på tværs af USA.

‘Don’t Say Gay’ gør det ulovligt at diskutere seksuel orientering og kønsidentitet i børnehaver og op til tredje klasse, og gør det muligt for forældre at lægge sag an for overtrædelser.

I de seneste uger er Disney kommet under stadigt større pres for at tage stilling til sagen, idet firmaet i flere tilfælde tidligere har reageret på politiske beslutninger:

I 2014 truede Disney således med at flytte alle deres forretningsforetagender ud af staten Georgia, hvis loven ‘Religious Liberty Bill’ blev indført – en lov, der ville tillade diskrimination af LGBTQ-personer på baggrund af religiøse overbevisninger.

I 2021 indstillede firmaet alle donationer til medlemmer af den amerikanske kongres, som ikke ville anerkende valgresultatet.

Og så sent som i denne måned har Disney annonceret, at de har sat alle lanceringer af nyt indhold i Rusland på pause på ubestemt tid grundet krigen i Ukraine.

Alligevel har Disney-direktøren Bob Chapek indtil videre afvist at suspendere donationerne til støtter af ‘Don’t Say Gay’-loven.

I et memo til Disneys ansatte i mandags (som the Hollywood Reporter ligeledes har fået indsigt i) lyder det fra Chapek, at Disney støtter op om alle sine LGBTQ-ansatte og deres familier, men at direkte politisk indblanding i Florida kan få en »kontraproduktiv« effekt.

I stedet vil firmaet fokusere på at skabe positiv forandring igennem sit »inspirerende indhold«, skriver Chapek og erklærer over for Disneys aktiehavere, at man vil donere 5 millioner dollars til LGBTQ-organisationer. Chapek planlægger dog ligeledes mødes med Floridas guvernør, Rob DeSantis for at tale om loven.

Men det er hykleri, skriver de anonyme Pixar-ansatte i deres modsvar:

»Udover det ‘inspirerende indhold’, som vi ikke engang får lov til at skabe, så kræver vi handling«.

Interessant nok udtaler Disneys direktør for General Entertainment Content, Peter Rice, i et statement, at han personligt ser ‘Don’t Say Gay’-loven som »en overtrædelse af fundamentale menneskerettigheder«.

Men hvorvidt den interne splittelse i Disney i sidste ende skulle munde ud i en officiel afstandtagen fra loven er fortsat usikkert.

Den amerikanske animationsbrancheorganisation The Animation Guild har udtrykt sin uforbeholdne skuffelse over Disneys manglende handling:

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af