I dag går CPH:DOX online – filmanmelder Freja Dam anbefaler fem af sine favoritter

CPH:DOX-festivalen kører stadig i biograferne, men 1.-10. april kan man også se en stor del af programmet online. Her anbefaler Freja Dam en håndfuld af de bedste film, hun har set på festivalen, og som også er med i streamingudvalget.
I dag går CPH:DOX online – filmanmelder Freja Dam anbefaler fem af sine favoritter

’Futura’

Hvordan står det til med ungdommen? Det rejser de tre italienske instruktører Alice Rohrwacher, Pietro Marcello, Francesco Munzi rundt i hele Italien for at finde ud af. I en opdateret udgave af 60’ernes cinéma verité fortæller de fregnede unge i sommerlandet om deres drømme, passioner, bekymringer og planer for fremtiden, der er meget forskellige, men slående har det til fælles, at de har nul tillid til det italienske styre og i mange tilfælde ønsker at flytte til et andet land.

‘Brainwashed’ (Foto: CPH:DOX)

’Brainwashed’

Den feministiske amerikanske instruktør Nina Menkes har i sin velargumenterede essayfilm samlet 175 filmklip, der illustrerer, hvordan kvinder og mænd gennem hele filmhistorien er blevet filmet forskelligt. Det burde ikke være en overraskelse, men det er alligevel slående at se i eksempel efter eksempel, hvordan det mandlige blik stadig lever i Hollywood.

‘Mod de blindes verden’.

Mod de blindes verden

Danske Julie B. Madsen følger i sin intime og fintfølende debutfilm Christina, som er næsten blind, og hendes udfordringer med, at sønnen Silas har arvet hendes øjensygdom. Deres tætte mor-søn-forholdet er enormt rørende, og det er hjerteskærende at se, hvordan Silas begynder at trække sig, i takt med at hans syn forværres – trods Christinas dedikation til at give Silas de redskaber, hun ikke selv havde som barn.

‘Jane by Charlotte’ (Foto: CPH:DOX)

’Jane par Charlotte’

Charlotte Gainsbourg har skabt en personlig og vedkommende film om sin berømte mor, Jane Birkin, som har leukæmi. Charlotte er ikke parat til at give slip og bruger kameraet som undskyldning for at kigge på hende. Mor og datter diskuterer med humor, ærlighed og ømhed fortid og nutid, Janes forhold til sine mænd, herunder Charlottes far, Serge Gainsbourg, hendes tre døtre, hvoraf fotograf Kate Barry døde tragisk i 2013, og hendes kunst.

‘An Eternity of Me and You’ (Foto: CPH:DOX)

‘An Eternity of Me and You’

Instruktør Sanne This dokumenterer smerteligt ærligt sin egen fertilitetsbehandling. Vi følger Sanne og hendes mand Alberts årelange kamp for at komme ud af deres ufrivillige barnløshed gennem en lang række inseminationer, hormonsprøjter, graviditetstester, skuffelser og nye håb – og alle de store følelser, parret går igennem.

Det er barske sager, men parrets humor og kærlighed til hinanden gør også filmen til en varm oplevelse, som andre par i fertilitetsbehandling vil kunne spejle sig i.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af