Hvad slutningen på ’Peaky Blinders’ betyder for den kommende film

Netflix’ stilige gangstere takkede af efter seks sæsoner, og nu venter vi bare på filmen, der endegyldigt (?) skal markere afslutningen på historien om The Shelbys. Vi ser nærmere på to af de vigtigste øjeblikke i finalen.
Hvad slutningen på ’Peaky Blinders’ betyder for den kommende film
Cillian Murphy som Tommy Shelby i 'Peaky Blinders' (Foto: Netflix)

Advarsel: Følgende indeholder spoilers for sjette sæson af ’Peaky Blinders’.

Det kan godt være,’Peaky Blinders’ ikke altid var helt spitze i fortællingen om gangsterne fra Birmingham lige efter Første Verdenskrig.

Men ofte var den dog i særklasse og med seks sæsoner med kun seks afsnit i hver fordelt på næsten ni år har serieskaber og showrunner Steven Knight holdt tingene i stramme tøjler.

Selv noget så tragisk og uforudsigeligt som skuespilleren Helen McCrorys død kort inde i optagelserne til den netop afsluttede sæson blev løst på en sober og dramaturgisk fremmende måde.

Og selvom det er slut med serien, kan vi stadig vente os en film, som der i allerhøjeste grad bliver lagt op til i finalen.

Den hvide hest

Hele sæsonen har Tommy (en som altid sublim Cillian Murphy) været plaget af mareridt og krampeanfald, og efter datteren Rubys død fra tuberkulose får han endelig taget sig sammen til at tale med sin læge, der har prøvet at få fat i Tommy igennem længere tid.

Tommy har udviklet tuberculoma, en nasty afart af tuberkulose, hvor der opstår solidt væv i de ramte områder. Lægen Holford siger, at det er opstået gennem kontakt med Ruby, og at der ikke er nogen kur.

‘Peaky Blinders’ (Foto: Netflix)

Da den umiddelbare trussel mod familien ser ud til at være overstået, holder Tommy en afskedsmiddag for familien og siger farvel. Han tager op i et bakket landskab, hvor en traditionel romani-hestevogn venter. Her vil Tommy ende sit liv på egne betingelser.

Et sidste syn af sin afdøde datter får ham til at tjekke ilden i brændeovnen inde i vognen. Der finder han en halvbrændt avis, hvor der er et billede fra fascisterne Osvald Mosley (Sam Claflin) og Diana Mitfords (Amber Anderson) bryllup i Berlin. På bryllupsbilledet blandt alle nazisterne ser Tommy sin læge, Holford. Gangsteren er slet og ret blevet bedraget med løgne om sit helbred i en snedig plan fra fascisterne.

Tommy dræber ikke Holford, men tager tilbage til vognen, som netop er blevet sat i brand af en af lægens håndlangere. En hvid hest dukker op, og Tommy rider væk på den.

To ting er altså vigtige at slå fast. Så vidt omverdenen ved, er Tommy død. Det giver nogle muligheder til den kommende film, hvor han enten kan styre sagerne fra skyggerne eller blive en slags boogieman, som tager sine modstandere ud en efter en.

At det bliver en blodig omgang, er der næppe tvivl om. Den hvide hest er et symbol, der går tilbage til en historie fra Tommys barndom, men også har en tveægget bibelsk betydning.

Finn Cole som Michael Gray i ‘Peaky Blinders’ (Foto: Netflix)

I ’Johannes’ Åbenbaring’ nævnes apokalypsens fire ryttere, hvoraf en af dem ridder på en hvid hest.

Varsler Steven Knight en forestående dommedag, eller er det en cementering af Tommy som den ultimative helt, en slags Kristus-figur? Svaret afhænger nok af, om man er med Tommy eller imod ham.

Verdens værste familie

Hvis der er én ting, som de seks sæsoner af ’Peaky Blinders’ fik slået fast med syvtommersøm, er det, at familien Shelby har et heftigt temperament, der ofte medfører store mængder vold – perfekt eksemplificeret ved den onde Kaptajn Haddock-klon Arthur (Paul Anderson).

Men stridighederne når alligevel nye højder i sjette og sidste sæson. For det første slår Tommy sin fætter Michael Gray ihjel, efter Michael har forsøgt at nakke Tommy igennem det meste af sæsonen, fordi han bebrejder ham for sin mor Pollys (Helen McCrory) død.

Michaels forsøg på at sprænge Tommy i luften i sidste afsnit mislykkes, hvorefter en kugle til hovedet sætter et punktum for den familie-fejde – eller gør den?

For Michaels kone Gina (Anya Taylor-Joy) reagerer næppe godt på nyheden om sin mands død, og hendes onkel Jack Nelson – Michaels chef, den amerikanske Bostongangster løst baseret på Joseph Kennedy (far til præsident John F.) – kommer heller ikke til at være tilfreds med den udvikling. Især ikke efter Tommy har bekendt endelig kulør omkring den fascistiske alliance med Mosley, Nelson og IRA, som han ellers lod, som om han var en del af.

Sophie Rundle som Ada Shelby i ‘Peaky Blinders’ (Foto: Netflix)

Blodhævn har det med at fortsætte, indtil der ikke er flere overlevende, som deler blod. Læg dertil lillebror Finn Shelby, der bliver udstødt af familien, efter han forsøger at redde sin ven, forræderen Billy Grade, og så begynder der efterhånden at være en lidt presset stemning til en kommende familiekomsammen.

Som den sidste blodige prik over i’et er der Tommys børn. For det viser sig jo her i sjette sæson, at Tommy for mange år siden til et hestemarked gjorde en ung kvinde gravid, og kvindens nu halvvoksne søn Duke er som snydt ud af den snedige næse på gangsteren – til stor irritation for Tommys yngste søn Charles.

Hvis et blik kunne dræbe, havde Charles brutalt myrdet Duke under Tommys afskedsmiddag, da faren læner sig ned og hvisker et par ord til sin ældste søn. Da den foreløbige plan er, at filmen skal foregå under Anden Verdenskrig, og serien slutter i 1933, er der en god chance for et tidshop på ti år, hvilket vil give Charles en morddygtig alder.

Spørgsmålet er så, om hans vrede bliver rettet mod sin halvbror eller mod sin konstant fraværende far?

’Peaky Blinders’ kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af