Ny Afdeling Q-film på vej – genvalg til Ulrich Thomsen, men hvad med resten?

Ny Afdeling Q-film på vej – genvalg til Ulrich Thomsen, men hvad med resten?
'Marco effekten'. (Foto: Nordisk Film)

Afdeling Q-filmene med Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares var en af de største succeser i nyere dansk film, men da man med femte installation rebootede franchisen med Ulrich Thomsen og Zaki Youssef i de bærende roller, var resultatet skuffende.

‘Marco effekten’ solgte 225.000 billetter, hvilket kan lyde pænt, indtil man holder det op mod de omkring 700.000 billetter, Jussi Adler-Olsen-filmene plejer at lange over disken. Soundvenues anmelder kaldte filmen »grå og gennemsnitlig«.

Bag ‘Marco effekten’ stod ‘Under sandet’-instruktør Martin Zandvliet, og han har da heller ikke fået genvalg til den næste film i rækken om den mismodige Carl Mørck, hans makker Assad og de hengemte kriminalsager, ‘De grænseløse’.

I stedet træder en af dansk films mest erfarne instruktører ind i form af Ole Christian Madsen, der er kendt for film som ‘Flammen & citronen’, ‘Superclasico’ og senest ‘Krudttønden’.

Han instruerer et manuskript af dramatikeren Jakob Weis, der slog igennem som manusforfatter på Paprika Steens ‘Den tid på året’.

Det skriver Nordisk Film i en pressemeddelelse, der dog er mest interessant på grund af det, der ikke står: Nemlig ikke så meget som ét ord om castet, der »offentliggøres inden for kort tid«, som det hedder.

Det er ganske usædvanligt om en filmserie, hvor det utvivlsomt var tanken, at publikum skulle lære det nye hold at kende over en række film.

Soundvenue erfarer fra kilder tæt på produktionen, at Ulrich Thomsen er tilbage i hovedrollen som Carl Mørck, men det efterlader stadig et åbent spørgsmål om resten af Afdeling Q, selvfølgelig særligt Zaki Youssef som makkeren Assad. Fares Fares spillede en meget, meget central birolle i de første film, mens Youssef fik forbløffende lidt plads i ‘Marco effekten’. Og nu er spørgsmålet, om han er røget ud i kulden til ‘De grænseløse’?

Intet er bekræftet endnu, men det lugter unægteligt af udskiftninger, når man ikke bare offentliggør et tilbagevendende cast her i første omgang. I ‘Marco effekten’ spillede Sofie Torp Afdeling Q-medlemmet Rose, der har en vigtig rolle i den kommende film, og det er også usikkert, om hun vender tilbage, eller om man simpelthen har følt behov for at ryste posten godt og grundigt.

Der skulle være nyt om castingen i september.

Den officielle synopsis til ‘De grænseløse’, baseret på Adler-Olsens bog af samme navn, lyder sådan her:

»Rose sendes til Bornholm for at tale med Carl Mørcks gamle ven og kollega, Christian Habersaat. Men da han skyder sig selv for øjnene af hende til sin afskedsreception, bliver Rose kastet ud på en rejse ind i sin egen traumatiske fortid. Da nyforlovede Carl senere ankommer til øen, hvirvles han, Rose og Assad ind i en for længst lukket sag om et uhyggeligt drab på en ung, kvindelig højskoleelev«.

»Drabet, der officielt blev skrinlagt som en trafikulykke, viser sig at kunne forbindes til den lokale politikreds og en hemmelig soldyrkende kult, hvor unge kvindelige disciple i årevis er forsvundet sporløst fra«, fortsætter den.

Optagelserne går i gang 5. september, og premieren er sat til 1. februar 2024.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af