’House of the Dragon’ afsnit 8: Paddy Considines kraftpræstation fortjener hyldest

Ugens afsnit var båret af en ulmende stilhed før stormen. Alligevel var der masser på spil, da Rhaenyra skulle kæmpe for sine sønners legitimitet og arveret. I sidste ende var afsnittet dog helt og holdent Paddy Considines.
’House of the Dragon’ afsnit 8: Paddy Considines kraftpræstation fortjener hyldest
'House of the Dragon'. (Foto: HBO)

(Spoiler-advarsel: Læs først med, når du har set ugens afsnit ’House of the Dragon’)

Ugens game changer

Rhaenyras børn var et mulehår fra officielt at blive stemplet som bastarder, da Alicent og Otto Hightower skulle fælde dom i sagen om arvefølgen af Driftmark.

Seks år er der gået siden forrige afsnit. I mellemtiden er Lord Corlys blevet alvorligt såret – formodet død – i et bagholdsangreb i The Stepstones, hvor der stadig kæmpes mod invaderende styrker.

Det åbnede op for spørgsmålet om, hvem der skal overtage hovedsædet i Driftmark, som Rhaenyras søn Lucerys officielt er arving til. Men det huede ikke Corlys’ yngre bror Vaemond Velaryon, som gerne selv ville overtage posten – særligt i lyset af at alle efterhånden ved, at Rhaenyras sønner på ingen måde har Laenor Velaryons blod i årerne.

‘House of the Dragon’. (Foto: HBO)

Men Rhaenyra fik kløgtigt sin faster Rhaenys på sin side, da hun foreslog et ægteskab mellem Daemons døtre Baela og Rhaena og sine egne sønner Jacaerys og Lucerys. Selvom Rhaenys mistænkte Rhaenyra for at stå bag Laenors fingerede ’død’ mange år forinden, var alliancen mellem de to huse for god til at sige nej til.

Dermed ved vi nu også, hvorfor Velaryon-slægten ikke har en plads i ’Game of Thrones’. For med Rhaenyras uægte børn ved roret i Driftmark, er det magtfulde hus fra Old Valyria dømt til at uddø.

Ugens scene

Det er ikke al CGI i ’House of the Dragon’, der er lige vellavet. Men Viserys’ langsomme kropslige forfald har været yderst gennemført og kulminerede i ugens afsnit med et manglende øje, arm og en udsultet og sygeligt svag krop. Her gik regentens ydre fordærv for alvor i kroppen.

Det skyldes ikke mindst Paddy Considine, der bliver ved med at imponere i rollen som udfordret konge. Særligt i scenen, hvor han træder i karakter og tager Rhaenyras parti i tronsalen i The Red Keep, mærkede man skuespillerens fysiske kraftpræstation, når hvert et besværet skridt mod Jerntronen føltes som et jag igennem kroppen.

‘House of the Dragon’. (Foto: HBO)

Ugens afsnit fastslog, at selvom Viserys’ bedrifter ikke har været af den slags, der vil blive sunget storslåede heltekvad om, fordi han har regeret i fredstid, er han limen, som har holdt De syv kongeriger sammen. Hvilket han også selv lod til modvilligt at indse, da han samlede sin brogede familie til middag, og de hengemte interne konflikter langsomt piblede frem til overfladen.

Og da han trak sit – formentligt – sidste åndedrag i en tilstand af delirium i afsnittets intense afsluttende minutter, blev handsken for alvor kastet op i luften. Nu kan alt ske.

Ugens opklaring

Rhaenyra, Rhaenys og Rhaena. Daemon, Aemond og Vaemond. Viserys, Jacaerys og Lucerys.

Det er efterhånden svært at adskille de mange beslægtede navne i ’House of the Dragon’ fra hinanden – og de hyppige skift i skuespillere gør selvfølgelig heller ikke kattepinen lettere. Jeg bebrejder ingen, hvis de har problemer med at orientere sig i det efterhånden omfattende persongalleri.

Lad mig blot anbefale dette stamtræ, HBO Max har udarbejdet. Det giver et fint overblik over de centrale slægtslinjer og deres forgreninger, som for alvor træder i historiens centrum, nu hvor tronfølgen efter Viserys snart skal besluttes.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det kan forhåbentligt hjælpe med at dæmpe ens forvirring over, at Aemond pludselig har fået tre gange så meget vokseværk som sin storebror, og når vi i en bisætning erfarer, at Aegon er blevet gift med sin søster Helaena.

Ugens bundlinje

’The Lord of the Tides’ var på mange måder en slags stilhed før stormen efter sidste uges eksplosive afsnit. Det klædte serien, at den tog sig tid til at udfolde Viserys’ sidste stund, mens vi samtidig kom nærmere ind på livet af Rhaenyra, Daemon, Viserys og Alicent samt deres efterhånden voksne børn.

Særligt god var den isnende scene, hvor Alicent rydder op efter sin søn og arving, Aegon, der har misbrugt en tjenestepige. Først virkede den manipulerende dronning forstående og omsorgsfuld, indtil hun vendte på en knivsæg og gaslightede den stakkels unge pige for at beskytte sin søn.

‘House of the Dragon’. (Foto: HBO)

Det var en effektiv måde at vise overgreb indirekte – set fra perspektivet af de kvinder, der skal leve med konsekvenserne af det. Også her gik serien i rette med de grafiske skildringer fra ’Game of Thrones’ ved slet ikke at vise selve overgrebet.

Man er efterhånden ikke i tvivl om, at Alicent ingen midler skyer for at værne om sine nærmeste.

Og Rhaenyra trådte også i karakter med diplomatisk list, da hun fastholdt magten over Driftmark og samtidig forsøgte at klinke skårene med Alicent.

At ingen af dem for alvor tror på, at de vil hinanden noget godt, er dog ikke til at komme udenom.

Ugens spørgsmål

Det er efterhånden ved at være en del afsnit siden, vi sidst så sexarbejderen Mysaria. Serien har tidligere antydet, at hun udspionerede Daemon og Rhaenyra, da de tog på bordel i King’s Landing i afsnit fire, muligvis i ledtog med rænkesmeden Otto Hightower.

Men hvem tjener hun i øjeblikket? Efter ugens afsnit lader hun stadig til at have spioner i The Red Keep. Spørgsmålet er, hvor hendes loyalitet ligger, og hvad hun selv håber på at vinde i kampen om tronen.

’House of the Dragon’ kan ses på HBO Max.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af