‘Top Gun: Maverick’ vinder vægtig amerikansk filmpris – Oscar-succes coming up?

‘Top Gun: Maverick’ vinder vægtig amerikansk filmpris – Oscar-succes coming up?
Tom Cruise i 'Top Gun: Maverick' (Foto: United International Pictures)

Billetbaskeren ‘Top Gun: Maverick’ er blevet kåret som Bedste Film af National Board of Review, en forening bestående af kritikere, akademikere og andre filmeksperter og -fans omkring New York.

Det er ikke én af de allerstørste priser i sæsonen, der leder frem mod Oscar-uddelingen, men alligevel en betragtelig skalp for en film af ‘Top Gun’-opfølgerens type – en anerkendelse af, at den hører til i det fine selskab, hvor de største blockbusters sjældent indlemmes.

National Board of Review hædrer da også som regel mere kunstnerisk betonede film, som de seneste år ‘Licorice Pizza’, ‘Da 5 Bloods’ og ‘The Irishman’. Den seneste actionfilm, der vandt, var ‘Mad Max: Fury Road’ i 2015.

Mens foreningen ofte går andre veje end de helt store filmpriser, der for alvor indikerer Oscar-retningen, er det alligevel et ikke uvæsentligt rygstød for Tom Cruise-filmen, som efterhånden ligner en mere end seriøs kandidat til en Oscar-nominering for bedste film – og en god portion andre kategorier.

‘To Gun: Maverick’, der har indspillet for 1,5 milliarder dollars på verdensplan, reddede nærmest egenhændigt biograferne efter coronakrisen, og valget af den som bedste film skal utvivlsomt også ses som en opbakning til biografkulturen.

Steven Spielberg vandt National Board of Reviews pris for bedste instruktør for den selvbiografiske ‘The Fabelmans’, mens Colin Farell (‘The Banshees of Isherin’) og Michelle Yeoh (‘Everything Everywhere All at Once”) vandt hovedrolleskuespilpriserne – to priser, der meget vel kan gentage ved Oscar-showet.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af