Stjernerne står i kø for at blive ristet af viralt komikertalent – nu er hun klar til den store scene

Internettet eksploderer, hver gang Amelia Dimoldenberg tager kendisser med på akavede nugget-dates. Men udover at have skabt et viralt YouTube-fænomen fortjener den 29-årige brite anerkendelse for at føre en maskulin comedyform ind i 2023.
Stjernerne står i kø for at blive ristet af viralt komikertalent – nu er hun klar til den store scene
Amelia Dimoldenbergs 'Chicken Shop Date' med Kehlani. (Foto: screenshot/ YouTube)

50 Cent havde sin ‘Candy Shop’-banger, og Sam Smith og Kim Petras har haft succes med deres syndige TikTok-hit om »the body shop«. 

Det 29-årige onlinefænomen Amelia Dimoldenberg har på beskeden, men effektiv vis forvandlet blege lysstofsoplyste chicken shops i London til et af popkulturens mest virale rum. 

Her inviterer den britiske komiker kendisser på grillbar, hvor hun stiller personlige spørgsmål og skærer akavede grimasser over pomfritter og nuggets. Serien kører på femte »seasoning« på næsten 10 år med knap 1,7 millioner følgere. 

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Med daten som simpel rammefortælling lykkes Dimoldenberg meget algoritme-venligt med at kombinere en klassisk komisk tradition for dead pan-humor med skinnende stjerneansigter. 

Samtidig har den unge comedystjerne bragt sit talent ud på den røde løber, hvor hun senest ved Golden Globe-uddelingen var så god til at bringe Hollywood-eliten ud af fatning, at det var let at fantasere sig til større prisuddelings-gigs. 

For udover at være viral storleverandør fortjener Amelia Dimoldenbergs opmærksomhed som mere end ‘sjov på YouTube’. 

Hun er nærmere et komisk generationstalent. Som med overlegen brug af sin selvskabte persona (overentusiastisk, småforelsket, dybt uinteresseret og alt derimellem) har ført en historisk maskulin humordisciplin ind i 2023 med feminint fortegn. 

En 17-årigs genistreg

Reglerne for ‘Chicken Shop Date’ er nærmest selvforklarende. 

Konceptet startede som et amatørprojekt, mens dets ophavskvinde hang ud i en ungdomsklub i det vestlige London omkring 2011. Fordi hendes venner var oppe at køre over grime-rap, satte hun (en poppet McFly-fan) sig for at udforske genrens unge navne ved at invitere rappere på date på deres foretrukne grillbar. Først skrev hun klummer, senere blev det filmet til YouTube.

Det er dog formatets helt store trumfkort, at det er opstået i en 17-årig piges hjerne. 

Det er nemlig med en piget naivitet, at Dimoldenberg skaber en dobbelt magtposition for det humoristiske, når hun med slet diskretion forsøger at køre sig selv i stilling som potentiel kæreste til alle sine gæster. For samtidig bryder hun på herligste vis alle regler for både interview- og dateskik. 

»Så du blev født i 1975«, spørger hun eksempelvis The 1975-frontmand og højborg for hipsterarrogance, Matty Healy. »Jeg er fra 80’erne, og jeg er stadig ung og relevant«, melder han tilbage og forsøger resten af tiden at overgå hende i kryptiskhed. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@chickenshopdate

What a year to be born 🤣 my date with Matty Healy is out NOW!🥰🥳

♬ original sound – Chicken Shop Date 💕

Ofte består videoernes charme i barnagtige klichéer, der bliver leveret med perfekt pokerface. 

»Jeg er virkelig stor fan«, siger hun til Daniel Kaluuya, der når at nikke, før hun laver et gammel telefonsvarertrick og siger »af kyllingenuggets«. 

Dog er de bedste momenter dem, hvor komikeren taler med helt uforberedte ofre. 

Som da hun spørger den 20-årige rapper Aitch, om han nogensinde har smagt en gulerod? Broccoli? Rosenkål? Hvad med en pastinak? Og som kronen på værket siger, at han ligner en reje (der går rygter om, at de dater i virkeligheden i dag). Men deres første møde bør egentlig ikke forklares, men ses.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Inspirationen fra satiretalkshowet ‘Between Two Ferns’ med Zach Galifianakis, der havde for vane at forveksle og fejlbenævne sine gæster, er klar. Men hvor amerikaneren boksede med mediestjerner fra Obama til Paul Rudd, har Dimoldenberg gennem tiden fået notorisk fåmælte typer som fodboldspillere og rappere til at knække sammen af grin, mens det sjældent virkede, som om de anede, hvad de havde sagt ja til. 

Hos hende er det spørgsmålene, man husker, og sjældent svarene. 

Og så alligevel er der især ét tilfælde, hvor gæsten udmanøvrer hende – med et legendarisk resultat. 

Selvom Dimoldenberg har haft superstjerner som Ed Sheeran, Phoebe Bridgers og Jack Harlow i stolen, tilhører det mest episke ‘Chicken Shop Date’ ironisk nok en af de mindst glamourøse gæster. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@ameliadimz

Jiggle Jiggle…the music video

♬ original sound – ameliadimz

Nemlig dokumentarstjernen Louis Theroux, der efter grundig research fra værten blev spurgt ind til en rap, han havde opført for mere end 20 år siden i et af sine programmer. Resultatet blev, som mange ved, en af de mest absurde og insisterende TikTok-trends overhovedet. En autotunet genistreg. 

Flirt med Andrew Garfield 

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt Amelia Dimoldenberg kun brillerer på hjemmebane, har man næppe set hende som interviewer på den røde løber. 

Senest bød hun stjernerne velkommen ved Golden Globes. Et show, der var fyldt med vanvittige optrin (Michelle Yeoh der truede pianisten med vold, og Jennifer Coolidge der vrøvlede løs om Crocs). Men kun ét der fik mig til at hvine af begejstring og klappe mine små hænder sammen, som var det en romantisk komedie. 

For selvom Amelia Dimoldenberg har bejlet til sine showgæster i årevis, føltes det som et meet cute, da hun for anden gang deadpan-interviewede Andrew Garfield (første gang det slog gnister, talte de om hans armhuler inden et GQ-event). 

»I only ever want to see you«, væltede det ud af Garfield på en måde, der bestemt ikke virkede planlagt, hvorefter han gentagne gange greb fat om hendes hånd.

En situation, der viser Dimoldenbergs improvisationstalent og stjernetække, der snildt kan række videre i den internationale underholdningsbranche end ‘Chicken Shop Date’. 

Hvilket også er Dimoldenbergs ambition. Hun runder af, så snart Drake får tid til at mødes med hende som afskedssalut. De har lavet uforløste planer på Instagram længe ifølge Dimoldenbergs udtalelser til GQ

Kyllingebutikkens Phoebe Waller-Bridge 

Selvom Dimoldenberg nærmest lader til at være blevet for stor til sit eget format, er det ikke uden at have bevist sit. 

For hvis man ser på mængden af kvindelige talkshow-værter i Storbritannien og USA, taler fraværet sit tydelige tavse sprog. Udover Galifianakis er Dimoldenberg ofte blevet sammenlignet med alle fra high concept-karaokemand James Corden til Nathan Fielder, der er deadpan grænsende til det sociopatiske. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Derfor er det kun endnu mere imponerende, at den 29-årige brite har skabt noget, der nærmest ikke findes. Et komisk, endda tåkrummende sjovt, talkshow-format med en kvinde i front. 

»De fleste kvinder, der arbejder i mediebranchen, er smukke, hensynsfylde, begejstrede og søde. Se det ville være en stor opgave for mig«, har hun fortalt The New York Times

Men selvom hun trodser vores gænge forestilling om en imødekommende kvindelig interviewer, har hun også gjort deadpan-komikken til sin egen.

Hendes persona er (ulig de mænd hun sammenlignes med) altid båret af noget særligt feminint, flirtende og snedigt. Pastelfarvet gonzokomik med female gaze. Dimoldenberg er komisk artsfælle med den mesterlige humorist Michala Coel (‘I May Destroy You’), og kyllingebutikkens Phoebe Waller-Bridge. 

I Danmark har gak-interviews været en maskulin comedysport fra ‘Casper & Mandrilaftalen’ til Kristoffer Eriksen i ‘Absurdistan’, ‘Den Korte Radioavis’ frem til Jonatan Spang. Dog kan man spore lidt af ‘Chicken Shop’-stemningen hos både Camilla Boraghis gæstereporter i ‘Tæt på sandheden’ og i P3-talentet Helin Erdems satiriske vennedating i ‘Helin bliver venner med’.

Dimoldenbergs komiske nerve er drevet af en elektrisk trang til at gøgle sig ind i de rigtige selskaber. Hun har selv udtalt, at hun fra barnsben vidste, at humoren var hendes adgangsbillet til popularitet. 

Det kan man mærke i måden, hun sætter sig selv forbilledligt på spil.  

I mødet med alt fra vækstlagsrappere til superstjerner har Dimoldenberg tilladt sig selv den ultimative overhånd og fra start konfronteret en sejhedskultur ved at tackle den med sit tåkrummende cute kærlighedssprog og akavede stilheder, der vækker mindelser om netop en dårlig teenagedate. 

Så er spørgsmålet bare, hvor længe hun kan blive ved med at agere komisk underdog med Andrew Garfield for sine fødder, Drake i sin DM og verdensstjerner, der står i kø til hendes kyllingebutik. 

‘Chicken Shop Date’ kan ses på YouTube.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af