Han laver komik ud af sin kærestes tragiske død – på sådan en helt stille og rolig måde

Marc Maron forvandler sit livs største sorg til comedy, så man kun kan blive overbevist om komikkens forløsende kraft selv i den mørkeste stund.
Han laver komik ud af sin kærestes tragiske død – på sådan en helt stille og rolig måde
Marc Maron i 'From Bleak to Dark'. (Foto: HBO)

I maj 2020 døde den fremtrædende 54-årige filminstruktør Lynn Shelton af akut leukæmi efter få dages sygdom.

Det seneste år siden sin tragiske bortgang havde hun dannet par med komiker og podcaststjerne Marc Maron, som hun mødte første gang i Marons berømte WTF-garagestudie nogle år forinden, dengang de begge var afsat til anden side.

Marc Maron kom med sin impulsive følelsesmæssige reaktion og hyldest til Shelton – kendt for film som ’Humpday’ og ’Your Sister’s Sister – i sin podcast få dage efter dødsfaldet, så det var svært ikke at blive berørt.

Men 59-årige Maron er komiker ind til benet. Og spørgsmålet melder sig derfor uundgåeligt: Kan man få noget sjovt ud af den mest forfærdelige oplevelse i ens liv, et traume, som stadig lever i værste velgående? Kan man lave comedy ud af sin kærestes skrækkelige og komplet uventede død?

I sin nye HBO-special ’From Bleak to Dark’ gør Marc Maron et forsøg. Og et beundringsværdigt fint af slagsen.

»Det er det værste, der nogensinde er sket for mig. Og også for hende, vil jeg tro«, lyder en af de første replikker, der understreger Marons villighed til at lægge klassiske standup-teknikker ned over tragedien. Stort grin i salen!

Maron reflekterer hurtigt selv over, om han overhovedet kan forvandle sin sorg til comedy. »Jeg er ikke sådan en fyr, der siger: Hun er væk! Hvad er de bedste jokes, lad os komme i gang!«, som han siger.

Han fortæller, at han overvejede at lave et »onemanshow med jødisk tema«, ’Marc Marons Kaddish: A Prayer for the Dead’ med israelsk musik og storladen messen. Eller en Ted Talk, hvor han med højtidelig foredragsstemme ville sige: »Alle dør. Jeg skal dø. Du skal dø. Vi dør alle. Jeg er Marc Maron. Jeg er komiker«.

Joan Didion-omsorg på samlebånd

I sidste ende valgte han ingen af delene. I stedet gjorde han det, han gør bedst – kastede sig ud i bare at tale om det og så se, om det ville blive nødvendigt, at han også gjorde det på en sjov måde: »Hvilket det altid er«.

I en post-Hannah Gadsby-epoke, hvor standup-formatet bliver twistet (ofte forfriskende) på måder, så det kan være svært at genkende den oprindelige form, føles det nærmest som en befriende jordnær tilgang. Lynn Sheltons død forvandles ikke til en overkonceptualiseret præmis – den er blot en del af hans timelange set.

Og klart den bedste del.

Marc Maron og Lynn Shelton. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images)

For hans fortælling om sin sorg og omverdenens reaktion på den er ærlig, rammende og virkelig sjov. Maron fletter sine uhøjtidelige tanker om tab sammen med sin grundhang til at finde den komiske vinkel. Han fortæller om den første joke, han kom på efter Sheltons død. Den er sjov. Og grænseoverskridende. Og sand.

Tilsvarende stærk er hans iagttagelse om, at hvis man har kloge venner, så modtager man lynhurtigt seks eksemplarer af Joan Didions berømte bog om det pludselige tab af hendes mand, ’A Year of Magical Thinking’.

»Og du læser den, for du vil gerne have det bedre. Og tænker: ’Okay, hendes mand døde også. Hjalp ikke rigtigt mig’. Men hvis du er et kreativt menneske, tilføjer det endnu et lag af fortvivlelse, fordi du tænker: Fuck, skal jeg så begynde at skrive nu’?!«

For én, der engang er kommet med litteraturanbefalinger til en sørgende ven, går det rent ind.

Glad for farens demens

Store dele af ’From Bleak to Dark’ er relativt gennemsnitligt, og Maron – der de seneste år også har gjort sig som skuespiller i alt fra ’Glow’ til ’Joker’ – overbeviser ikke nødvendigvis som den mest teknisk dygtige eller karismatiske standupper.

Men han trænger fuldstændigt igennem, når han sætter sit livs største personlige temaer på spil, som også i et veloplagt segment om sin gamle far, der var en elendig forælder, og som nu har fået konstateret demens (»we’re all very excited«).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er da også her, Maron riffer mest på sin autentiske, bramfri og selvudleverende podcast-persona, der gjorde WTF til et af de første rigtige podcastfænomener efter premieren helt tilbage i 2009, her blot tiltrængt i lidt mere skarpskåren form.

Hans bit om sit livs største sorg er i hvert fald et skoleeksempel på, at intet er så forfærdeligt, at humoren ikke kan have en forløsende og tilmed livsklog kraft på et eller andet tidspunkt i processen.

Det er uendeligt trist. Det er også ok at grine. For egen regning gætter jeg på – selvom Maron selv er i tvivl – at Lynn Shelton ville være stolt.

’Marc Maron: From Bleak to Dark’ kan ses på HBO Max.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af