Klodens største stjerner bruger dansk slankemiddel i smug – og truer tidens progressive kropsidealer

Novo Nordisks diabetes-medicin Ozempic er blevet det foretrukne slankemiddel for stjerner i Hollywood– og derigennem også for mange almindelige mennesker med håb om et hurtigt vægttab. Men ingen taler om det. Og slet ikke om bivirkningerne.
Klodens største stjerner bruger dansk slankemiddel i smug – og truer tidens progressive kropsidealer
Kim Kardashian tabte sig for at bære Marilyn Monroes historiske kjole til Met-gala i 2022. (Foto: Cindy Ord/MG22/Getty Images)

Mangeårig ‘The View’-vært Meghan McCain havde kun lige født, før de gode forslag væltede ind. Og det var altså ikke kun med tips til amning og bedre søvn, men også: »Du skal da på Ozempic? Skal du ikke?«

Ozempic er et medikament, som bruges til at behandle patienter med type 2-diabetes. Det indeholder det aktive stof semaglutid, et hormon, der imiterer det naturlige hormon GLP-1 receptor, som hjælper kroppen med at regulere blodsukkeret og mindsker din appetit. Novo Nordisk er patenthavere på medicinen.

Det lyder måske kompliceret, men det, du skal vide, er: Det gør dig tyndere.

Selvom medicinen har været på markedet siden 2017, så var det først for alvor, da Kim Kardashian i maj sidste år smed syv kilo i slutspurten op til Met Gala for at kunne passe Marilyn Monroes kjole, at internettet begyndte at tale om Ozempic. Flere, især på TikTok, hævdede, at hun havde brugt Ozempic for at tabe sig – hvilket hun selv afviste. 

Siden da har #Ozempic fået over 600 millioner views på TikTok. Flere fortæller om deres egne oplevelser med medicinen. Andre spekulerer i, hvilke kendisser som er på det.

Musk indrømmer, Kardashian afviser

Ozempic er receptpligtig medicin, men helt ærligt: Hvornår har receptpligtig nogensinde stoppet en kendis med en mission?

Dolly Parton sagde engang, at det er dyrt at se billig ud. Well, i dag er det altså dyrt at være tynd. Lige nu sælges Ozempic i USA til mindst 1000 dollars, cirka 7000 danske kroner, for en måneds forbrug. Off-labelversionen, som kan købes på mørke kroge af internettet eller gennem den rette skrupelløse læge, er den version, som mange ikke-diabetikere bruger.

Der har siden sidste år været en enorm stigende efterspørgsel på medicinen, hvilket har ført til, at der var en decideret mangel på produktet i flere lande. Det har også betydet, at flere diabetikere, som rent faktisk har haft brug for Ozempic, ikke har kunnet få fat på det.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Men selvom mange på sociale medier hævder, at »hele Hollywood er på det«, så er der overraskende få, som vil indrømme, at de bruger det. Da en Twitter-bruger spurgte Elon Musk, hvad han havde gjort for at tabe sig, svarede han: »Fasting. And Wegovy«. Wegowy er et middel beslægtet med Ozempic, men dog udviklet til vægttab og ikke diabetes.

Folk som Mindy Kaling, ‘Real Housewives’-stjerne Kyle Richards og Khloé Kardashian er alle blevet beskyldt for at bruge Ozempic, men har alle afvist.

Da en Instagram-bruger kommenterede på et af Khloés billeder, at hun stensikkert var på Ozempic, afviste Khloé og påstod, at hendes krop var resultatet af benhård træning. Kyle Richards kom med et lignende svar, da internettet i længere tid havde insisteret på, at hun var på Ozempic.

Manglende gennemsigtighed

Der har i den seneste tid været snak om, at der er et vibe shift på vej, når vi taler om body trends. Flere medier spår, at det åleslanke heroine chic look er på vej tilbage, hvilket Ozempic-trenden peger på.

I noget tid har body positivity været paradigmet, og det er derfor også paradoksalt, at både Kim og Khloé Kardashian er indehavere af brands, der påstår at promovere forskellige kroppe, når netop de to bliver beskyldt for at være på Ozempic.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For selvom samtalen om kvinders kroppe, og særligt kvinders vægt, er enormt trættende, kan vi ikke komme udenom, at folk som Kardashian/Jenner-søstrene er med til at præge kropsidealerne.

Søstrene har i mange år været postergirls for BBL’s, altså brazilian butt lifts, uden nogensinde at have indrømmet at have foretaget en sådan operation. Men pludselig er numserne væk, og det skal man altså ikke være læge eller diætist for at vide ikke kan ske blot ved træning.

Virkeligheden er, at det er blevet mainstream at tage et smut til Tyrkiet og få foretaget et Brazilian Butt Lift. Mens skiftende kropstrends er uopnåelige for såkaldte normies (normale mennesker), så kan milliardærer som Kardashian/Jenner-søstrene betale sig til en større – eller en mindre – numse. På samme måde, som de kan betale sig til en dosis Ozempic for at smide syv kilo før en vigtig fest. Den evigt skiftende krop er et statussymbol.

Den manglende gennemsigtighed, når det kommer til Ozempic, vidner om en underholdningsbranche, som vil have os til at tro, at de altså stadig er helt med på det der med at spise, og at alle kroppe er gode. Som når Kim Kardashian filmer sig selv spise In-n-out-burgers, eller Bella Hadid siger, at hun spiser pizza mindst én gang om dagen.

Novo øger produktionen

Vi ved, at vi ikke kan gå tilbage til tiderne, hvor damebladene promoverede en ny slankekur hver uge, og hvor vi alle ville have thigh gap og havde Kate Moss’ »nothing tastes better than skinny looks« reposted på vores Tumblr-profiler.

Der er en indforståethed om, at ens krop ikke må være et resultat af en spiseforstyrrelse – eller forstyrret spisning – så det er tys-tys, når snydekoder som Ozempic bliver brugt i vægttabsgamet.

Når ingen vil ud med, om de tager medicinen eller ej, er der heller ingen, som fortæller dig om bagsiden af medaljen. Efter Ozempics stigende popularitet melder flere TikTok-brugere om voldsomme bivirkninger som opkast, diarre og massiv kvalme. Andre brugere beklager sig over at have fået såkaldt »Ozempic face«, hvor ens kinder begynder at synke ind, og huden omkring ansigtet begynder at hænge som resultat af det hurtige vægttab.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Eftersom medicinen først kom på markedet i 2017, er der stadig uvished om langtidsbivirkninger.

TikTok-stjernen Remi Bader er en af de få, som offentligt har indrømmet, at hun har været på Ozempic. I en podcast fortæller hun, at hun begyndte at tage Ozempic tilbage i 2020, da ingen kendte til det, og at det virkede som en drøm. Men som hun havde frygtet – og til dels også forventet – tog hun dobbelt så meget på igen, da hun stoppede med at tage det.

Hvis det skal virke optimalt og blive ved med at holde dig tynd, skal man være på det hele livet – og så bliver det pludselig meget dyrt og omstændigt.

I december meldte Novo Nordisk ud, at de vil øge produktionen af Ozempic grundet den massive efterspørgsel.

(Opdateret søndag den 12. marts kl. 10.10)

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af