’The Consultant’: Christoph Waltz er pragtfuld som chefen fra helvede i sort komediethriller

’The Consultant’: Christoph Waltz er pragtfuld som chefen fra helvede i sort komediethriller
'The Consultant' (Foto: Prime Video)

Siden Christoph Waltz fik sit internationale gennembrud som den kultiverede, men djævelske SS-Standartenführer Hans Landa i Quentin Tarantinos ’Inglourious Basterds’, har den østrigsk-tyske skuespillers navn været et salgsargument for, hvorfor man skal tjekke et givent værk ud.

Det samme gælder Prime Videos nye sorte komediethriller ’The Consultant’, hvor Waltz spiller enhver medarbejders mareridt i form af den nytilkomne chef fra helvede, der forlanger andre boller på suppen. Præstationen er ikke ulig noget, man har set før fra den 66-årige wiener, men er uden tvivl det ubestridte højdepunkt i en serie med andre problemer.

’The Consultant’ er skabt af den britiske tv-manuskriptforfatter Tony Basgallop, som blandt andet står bag den M. Night Shyamalan-producerede ’Servant’, og finder sted på det fiktive, hippe gaming-selskab CompWare i Los Angeles, der udvikler spil til din smartphone.

‘The Consultant’ (Foto: Prime Video)

Allerede i de første minutter bliver tonen sat, da selskabets 20-årige wunderkind-skaber Sang Woo bliver myrdet af et tilsyneladende uskyldigt barn på skoleudflugt. Seriens første WTF-moment.

På overfladen virker CompWare som en succesrig, tjekket arbejdsplads med blinkende skærme i alle retninger, frit tilgængelige arkadespil, bordfodbold samt et utal loungeområder. Men under overfladen er sandheden en helt anden. Den umodne og uerfarne Woo havde nemlig ikke gjort det store for at øge firmaets profit, og det viser sig, at det i virkeligheden var få måneder fra at gå konkurs. Godt hjulpet af, at medarbejderne bruger tiden på alt andet end at arbejde.

Dagens mand i skysovs kommer til undsætning i form af Christoph Waltz’ toptrimmede og skarpklædte konsulent med det bemærkelsesværdige navn Regus Patoff, som han selv hævder stammer fra Krimhalvøen. Der er bestemt noget sinistert over ham, for hvor kommer han i virkeligeden fra, hvad er hans hensigt hos CompWare, og mest af alt, hvorfor er han så bange for trapper?

De røde lys begynder straks at blinke hos to af firmaets ansatte. Den ene, Sang Woos tidligere assistent Elaine spillet af Brittany O’Grady fra ’The White Lotus’ sæson 1, er en ung og målrettet kvinde, der sigter efter mere anerkendelse og et større kontor. Øjeblikkeligt efter Woos død laver hun en Dwight Schrute og forfremmer sig selv til Creative Liaison (uden tvivl et stik til nutidens indtog af ligegyldige titler). Hun har dog hjertet på det rette sted og er meget loyal over for sin arbejdsgiver.

‘The Consultant’ (Foto: Prime Video)

Hendes bedste ven og kollega Craig (Nat Wolff) er en fremragende, men aldeles doven koder, der bruger det meste af arbejdsdagen på at ryge sig skæv. På hjemmefronten går det heller ikke fremragende, da hans forlovede Patti (Aimee Carrero) gerne vil have ham ud af sit misbrug og konvertere til katolicisme, så de kan blive gift. Samtidig nærer hun stor mistro til Craig og Elaines venskab, da de angiveligt har været sammen til en firmafest.

De to kollegaer sammensværger sig mod Regus Patoff, men konsulentens charmerende opførsel får dem begge afsporet op til flere gange, for eksempel da han gør Elaine til sin højre hånd og giver grønt lys til Craigs mobilspil Upskirt Jungle, der mest af alt minder om en kopi af det populære Temple Run.

‘The Consultant’ (Foto: Prime video)

’The Consultant’ er en social kommentar til arbejdspladsens dynamikker og det kaos, der kan opstå, når en ny chef kommer til. Christoph Waltz leverer en perfekt præstation som særlingen Regus Patoff, hvis skiftevis barnagtige og skumle manerer giver én kuldegysninger. Det er morsomt, når folk bliver fyret til højre og venstre for de mindste ting, og han formår at gennemskue sine ansattes svagheder og spille dem ud mod hinanden. Desuden er der en meget usædvanlig egenskab ved Patoff, som Tony Basgallop ikke har løftet fra kildematerialet, skrevet af Bentley Little. Det skal dog ikke røbes her.

Ud over Christoph Waltz, Brittany O’Grady og Nat Wolffs karakterer er persongalleriet ganske forglemmeligt og karikeret. Og desværre falder seriens deadpan humor ofte til jorden, når den ikke kommer fra Waltz, der er så fremragende i sin levering af replikker.

Seriens længde på otte episoder á omtrent 30 minutter gør, at man snildt kan spise sig igennem den på en eftermiddag, men det skiftende tempo gør, at det alligevel kan blive en smule sejlivet. Til gengæld først venter nogle ekstremt spændende og hæsblæsende sekvenser, som naturligvis indeholder Christoph Waltz.

For det er ham, man skal se ’The Consultant’ for. 


Kort sagt:
Christoph Waltz leverer en pragtfuld præstation som chefen fra helvede i ’The Consultant’, der ellers ikke altid rammer plet.

’The Consultant’. Serie. Skaber: Tony Basgallop. Medvirkende: Christoph Waltz, Nat Wolff, Brittany O’Grady, Aimee Carrero. Spilletid: 8 episoder á ca. 30 minutter. Premiere: Kan ses på Prime Video.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af