Danske skuespilleres sex- og nøgenscener bliver delt systematisk på Reddit: »Det er grænseoverskridende«

Danske skuespilleres sex- og nøgenscener bliver delt systematisk på Reddit: »Det er grænseoverskridende«
Rosemarie Mosbæk som Asta i 'Doggystyle'. (Foto: Valdemar Cold Winge Leisner, DFF)

Nøgenklip af danske skuespillere bliver systematisk delt på Reddit.

Den historie bragte ‘Kulturen’ på P1 i går. DR har talt med 20 ud af de over 100 kvindelige danske skuespillere, der har fået delt sexscener og eller klip med nøgenhed fra film- og tv-roller i gruppen mod deres vilje.

Det drejer sig om klip fra både gamle og nye film og serier, der systematisk lægges ud og ovenikøbet redigeres lysere eller i slow-motion ledsaget af detaljer som værkets titel og skuespillerens navn. Klippene og kvinderne, der optræder i dem, bliver kommenteret seksuelt af gruppens medlemmer.

Nogle af de unge skuespillere, der kommenterer den grænseoverskridende Reddit-aktivitet i P1-indslaget, er Rosemarie Mosbæk, der blev kendt for DR3-serien ‘Doggystyle’. Her havde hun hovedrollen som Asta gennem tre sæsoner, hvilket blandt andet indbefattede sexscener.

»Det er grænseoverskridende, kan jeg mærke, nu vi står og snakker om det, og det gør mig også vred (…), hvad er det, vi opdrager hinanden til på internettet?«, udtaler Mosbæk til Kulturen på P1.

Malaika Berenth Mosendane, der for nylig har kunnet ses i ‘Meter i sekundet’ og P3-serien ‘Stadig ikke død’, finder det også ubehageligt, at klip af hende bliver taget ud af kontekst og derfor overskrider det samtykke, man giver til scenen som skuespiller:

»Min krop, som jeg har alle mulige forhold til, bliver seksualiseret af en masse mennesker, jeg ikke kender, bliver brugt som en eller anden form for porno, som jeg ikke har bedt om. (…) Der er ikke noget consent i det her, andet end at jeg sagde ja til det i den kontekst, som var serien«, fortæller hun i interview med P1.

Man kan også høre Marie Tourell Søderberg, der bliver meget påvirket af brugernes ulækre kommentarer om hendes scener i eksempelvis komedieserien ‘Cold Hawaii’:

»Det er så ulækkert. Jeg føler lidt, at mit fag, at det, jeg har valgt at gøre, på en måde bliver besudlet eller bliver misbrugt til et helt andet formål, end det var intentionen«, fortæller hun P1.

Andrea Vagn Jensen og Signe Egholm har blandt andet fået delt klip fra henholdsvis TV 2-krimien ‘Strisser på Samsø’ fra 1997 og spillefilmen ‘Nordkraft’ fra 2005. De oplever det som skræmmende og »forulempende« samt potentielt begrænsende for, at skuespillere skal kunne føle sig trygge ved at lave den type scener.

Reddit har en længere negativ historik med retningslinjer for nøgenbilleder og seksuelt indhold. Deres retningslinjer er, at det ikke er tilladt uden samtykke, hvilket ifølge P1-indslaget gør det besværligt at gribe ind i sager som denne.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af