10 kendisser, der stjal scenen som dem selv – fra ‘Klovn’-all-star til Liam Neeson som racist

Mens vi venter på at se danske stjerner som Dar Salim, Sidse Babett Knudsen og Tobias Rahim spille (forhåbentligt) komiske udgaver af dem selv i Nikolaj Lie Kaas’ kommende TV 2-serie ‘Agent’, ser vi tilbage på skuespillere og celebrities, der før har brilleret som vanvidsversioner af dem selv på skærmen.
10 kendisser, der stjal scenen som dem selv – fra ‘Klovn’-all-star til Liam Neeson som racist
Isabella Rosselini som gæstestjerne i 'Friends'. (Foto: NBC)

I et film- og serielandskab, der er propfyldt med indhold, er en gæsteoptræden fra en celebrity et stærkt lod i kampen om opmærksomheden. 

Ideen om én lille scenestjælende rolle er med kendte instruktør-cameos også en hel kunstart i filmhistorien. Alfred Hitchcock kunne spottes i forbifarten af størstedelen af sine film, og Quentin Tarantino har som få evnet at finde humoristiske småroller til sig selv.

I Marvel-universet er nu afdøde Stan Lee næsten allestedsnærværende. I sitcoms som ‘Friends’ dukkede nogle af tidens største stjerner op i uforglemmelige småroller. Jonas Risvigs ungdomshit ‘Centrum’ blev hjulpet på vej af et hav af gæstestjerner fra Christopher til Artigeardit.

Men udover deciderede cameos, hvor store kendisser spiller små fiktive karakterer, er der ikke noget så folkekært som en kendis, der spiller sig selv. Især hvis de på bedste jantelovsvis udstiller deres divanykker og røvhulsmanerer ved lejligheden.

Det har eksempelvis Larry Davids ‘Curb Your Enthusiasm’, ‘Klovn’, Ricky Gervais’ ‘Extras’ og franske ‘Ring til min agent!’ bygget hele serier op omkring. Titler, som Nikolaj Lie Kaas’ kommende ‘Agent’ (premiere på TV 2 2. juli) med Esben Smed som den titulære kendismanager lader til at have draget inspiration fra. 

Vi har samlet de 10 stjerner, der mest overbevisende og overraskende stjal scenen i vanvidsversioner af dem selv.

Vi har med få (uundgåelige) undtagelser veget uden om serier, hvor selvudleverende celebrity-cameos er den decideret bærende præmis.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Matthew McConaugheys Mr. Big-sympatisør i ‘Sex and the City’

Mange år før ‘Sex and the City’ blev filmatiseret, var der fiktive planer med Carries klummer. 

Ingen mindre end Matthew McConaughey var vild i varmen efter at give newyorker-sexskapaderne en Hollywood-behandling. Han havde bare en stor anke: Hvorfor kunne Big og Carrie dog ikke få det til at fungere? 

Datidens romcom-hunk gik direkte i kødet på Carries største heartbreak ved at hylde Mr. Big, som den cooleste nogensinde – men kækt at smække spørgsmålet: »What the fuck is Carrie’s problem?« direkte op i hovedet på Sarah Jessica Parkers forundrede mine.

Før han kastede sig hovedkulds ind i en anstrengt skuespillektion, der også rummede nogle halvklamme MeToo-undertoner. 

Man må give Carrie ret, når hun blot siger »Thank you Matthew McConaughey« for at tage eminent pis på ham selv såvel som ‘Sex and the City’ længe før McConnaissancen. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Lil Dicky frier til Rachel McAdams i ‘Dave’ 

Det er komedieserien ‘Dave’s store trumfkort, at den har en helt utrolig evne til at lokke celebrities til. Sæson tre kulminerede i en vild præstation fra Brad Pitt, der gik i studiet med Lil Dicky, hvilket indebar et uheld med en flitsbue og en umotiveret afsløring af hans oprindelige navn (som er et andet i serien, men William Bradley Pitt i virkeligheden). 

Men udover Pitt og Drake var også Rachel McAdams et genialt indspark, der legede med hendes rolle som sexet og sødt fantasiobjekt. 

Ud af det blå redder McAdams Lil Dicky fra total ydmygelse ved det stjernespækkede Met Gala, og som det har det med at ske i ‘Dave’-universet, kunne ‘The Notebook’-stjernen selvfølgelig ikke stå for den småkiksede rappers charme (hvilket også skete for Doja Cat i seriens anden sæson). McAdams har det med at blive undervurderet for sit komiske talent, men hun udfolder det på perfekt underspillet vis som sig selv. 

Daves betagelse af hende blev nedfældet i den lidt creepy-cute ørehænger ‘Mr. McAdams’, hvor hans rapperpersona Lil Dicky kører sig selv i stilling som hendes store hengivne kærlighed, der gerne tager hendes navn. Måske en lille stikpille til Central Cees ‘Doja’?  

Hør den selv, smelt og grin over det umage rim: »I know you’ve dated Taylor Kitsch – And I know you’ve seen Ryan Goslings dick«. 

Ditte Hansen og Anders W. Berthelsen i ‘Ditte og Louise’. (Foto: Nordisk Film)

3. Uafgjort: To brillante kendiscrushes i ‘Ditte & Louise’

Ditte Hansen og Louise Mieritz spillede storartede versioner af dem selv i ‘Ditte & Louise’, mens de ironiserede fantastisk over potentialet for en kvindelig ‘Klovn’. Og undervejs gjorde en perlerække af andre danske kendisser det samme. 

Fra Basim, der inviterer skuespillerne med som fødselsdagsgave til sin ven, der elsker ældre kvinder, til Christian Fuhlendorff, der på en hoppebold må indrømme, at han tænder af på sjove kvinder.

Få gjorde det dog så legendarisk som to af dansk films største stjerner: Anders W. Berthelsen og Trine Dyrholm, der begge gik hele vejen i selvudleveringen. 

Berthelsen sprang ud som en kvindehadende, crossfit-elskende narrøv, som i seriens filmatisering fik endnu mere plads til at udstille filmbranchens tendens til fetichering af bromances. Her var det langt lettere for Ditte Hansen at charmere ham forklædt som den mandlige skuespiller Ditlev i en stor vikingerolle.  

Men en manderolle kan ikke løbe med hele opmærksomheden i en serie så dedikeret til en kvinderelation. A la Berthelsen-bromancen blev duoens womance nemlig udfordret, da de fik Trine Dyrholm med som tredjehjul. Hvis ikke hun havde nok Bodil-statuetter i forvejen, havde hun næsten fortjent en for rollen som sig selv i en Instagram- og kropsfikseret version.

Og for at holde minen, da Ditte & Louise forvandler ‘Danse i måneskin’ til »Danse i maveskind« med dellerne fremme. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Pisseklog Paris Hilton i ‘The O.C.’

Hilton-arvingen har altid forstået at tage tykt pis på sit eget image. Og det er først mange år senere, at verden har fået øjnene op for, at hun selv var med til at fortælle den joke, vi alle sammen troede, hun var. 

Derfor er det næsten endnu sjovere at se 00’er-ikonets gæsteoptræden i teensoapen ‘The O.C’, hvor hun på en klub i Los Angeles fatter interesse for seriens selvhævdende indieboy Seth Cohen. 

Hun roser den verdensberømte komplicerede murstensbog ‘Gravity’s Rainbow’ af Thomas Pynchon og afslører, at hun faktisk går på universitetet og er i gang med at skrive speciale om magisk realisme i amerikansk litteratur.

Den ultrarige LA-prinsesse rusker op i de ultrarige forstadsunger.  En perfekt pinkklædt stikpille til ‘The O.C.’s mange lag af ironi. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ‘Klovn’s uforglemmelige flødebolle

Hvilken ‘Klovn’-kendis var bedst i rollen som dem selv? Det er et spørgsmål, der er lige så mange svar på, som der er ‘Klovn’-fans i Danmark, der kunne finde på at blive rasende over det forkerte valg.

Derfor blev serien næsten elimineret i udvalget til denne artikel sammen med sit amerikanske forbillede ‘Curb Your Enthusiasm’. Men det ville alligevel føles forkert. 

For at indsnævre puljen en lille smule tæller vi kun dem med, der blot har medvirket én gang, hvilket udelukker både »bøssernes Kennedy«, Jarlen og mange af de andre gengangere. 

Ingen nævnt ingen glemt. Heller ikke Palle Strøms habitlån, en Sofie Lassen-Kahlke så god, at hun havde fortjent at blive knaldet »ordentligt« af Casper Christensen, eller Steen Jørgensens vrede over Piverts brændte cd. Niels Hausgaard udødeliggjorde Bispebjerg-tricket, men det er ikke nødvendigvis morsomt på den mest tidsvarende måde. 

Det var manden bag Taxa-Mike, Peter Gantzler, der leverede en præstation som sig selv med flødebolle-paranoia, der sidenheden har gjort selvsamme spise ekstra nydelsesværdig med drys af ‘Klovn’-minder. Vidunderreplikken »Der er ikke plads til morskab i martial arts« modbeviste han på sjoveste manér! 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ‘Annie Hall’s komiske kømareridt 

Forestil dig, at du står i biografens billetkø. Den er lang, du er utålmodig, og du og din kæreste skændes om jeres sexliv.

For at gøre ondt værre står 70’ernes svar på verdens værste filmbro og delagtiggør alle i sine holdninger om Fellini-film. »He’s one of the most indulgent filmmakers«, lyder datidens svar på at bruge noir og David Fincher i samme sætning.

Det udvikler sig til en klassisk datidsdiskussion, hvor det mest intellektuelle, man overhovedet kunne gøre, var at skyde kulturens forfald på »indflydelsen fra tv-mediet«.  

Det er det scenarie, der ligger forud for en af de mest indforståede, men også mest opfindsomme kendisroller i Woody Allens ‘Annie Hall’. For det er først, da køens mareridtsmenneske begynder at tale om kendis-medieforsker Marshall McLuhan (manden bag ‘The Medium Is the Message’), at tingene virkelig begynder at flyde over. 

Ikke blot er scenen fra romcom-mesterværket en genistreg, der har sat en uopnåelig barre for alverdens date-situationer. Det når nye højder af bedrevidenhed, da Woody Allen i sin fantasi fremtryller McLuhan selv til at sættte akademikerundermåleren på plads. 

Det er muligvis et lidt bedaget eksempel, men det er svært at forestille sig lignende metavildskab i serier som ‘Atlanta’ og ‘Dave’ uden ‘Annie Hall’s originalitet. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ‘The Simpsons’ cancled Michael Jackson-genistreg

Michael Jackson som animeret Michael Jackson i ‘The Simpsons’ er ok sjovt. Michael Jackson i rollen som en stor hvid skaldet mand, der bilder alle ind, at han er Michael Jackson, er en genistreg. 

Især hvis man smider ind i ligningen, at det med tiden berygtede afsnit ‘Stark Raving Dad’ er fra starten af 1990’erne, hvor den daværende konge af pops skiftende hudfarve var et komplet mediespektakel. 

Her ender Homer på en ‘Gøgereden-agtig anstalt efter at være mødt på arbejde i en lyserød polo. For det får Mr. Burns til at tjekke hans sindstilstand i mistanke om, at han er »frittænkende anarkist«. Homer bliver venner med værelseskammeraten Michael Jackson, som han aldrig har hørt om og derfor ikke mistænker for at lyve.

Da de kommer ud fra hospitalet, flytter Jackson-efterligneren ind, hjælper Bart med at skrive fødselsdagsbangeren ‘Lisa it’s your birhtday’ og tilstår til sidst, at han godt ved, at han ikke er Michael Jackson, men i virkeligheden bare en mand ved navn Leon Kompowsky. 

Afsnittet blev til på opfordring fra Michael Jackson selv, der gerne ville medvirke. På grund af rettighedsproblemer måtte han dog kun medvirke som karakterens talestemme. 

I dag er ‘Stark Raving Dad’ gjort utilgængeligt som den eneste Simpsons-episode nogensinde i kølvandet på ‘Leaving Neverland’-dokumentarens afsløringer af Jacksons misbrug af børn. Afsnittet blev gjort utilgængeligt på streaming og fjernet fra genudgivelsen af seriens tredje sæson på dvd i 2019.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Den uden Isabella Rosselinis laminerede navn i ‘Friends’

Ross’ evige fuckup-tendenser, »freebie-listen«, Isabella Rosselini og en lamineringsmaskine blev de uforglemmelige ingredienser til komedieseriens uden tvivl bedste celebrity-gæst i rollen som sig selv. Jeg kunne godt gengive scenen, men du kan den sikkert allerede til ukendelighed. 

Selvom skuespilleren var stor i ‘Blue Velvet’ og datter af ingen mindre end den store italienske instruktør Roberto Rosselini og Hollywood-legende Ingrid Berman, er det formentlig ‘Friends’, der har udødeliggjort hendes person for flere generationer af unge. 

Det var en skam, at Ross eliminerede hende af geografiske grunde, for hun havde da helt sikkert ikke kunne stå for hans scorereplik med tilhørende thumbs up: »’Blue Velvet’ wooo«. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Liam Neesons superracist i ‘Atlanta’

Man kan næsten høre Liam Neesons pr-ansvarlige skrige »gør det ikke«, da han blev tilbudt sin vilde cameo i ‘Atlanta’. 

Men stik imod devisen om, at man helst skal tie en dårlig sag ihjel, endte actionstjernen heldigvis med at medvirke i Donald Glover-serien, hvor han i sæson tre leverede et sorthumoristisk spin på sin egen racisme-shitstorm. 

Her møder rapperen Paper Boi den nordirske actionstjerne, da han ender på den absurde »Cancel Club« under en mystisk bytur i Amsterdam. Over en whisky falder snakken på de virkelige racistiske udtalelser, Neeson gav i 2019, hvor han under et presseinterview fortalte, at han var gået ud for finde og dræbe en »black bastard«, der havde begået et seksuelt overgreb på hans veninde. 

Mens Paper Boi er klar til at tilgive ham, viser det sig dog, at Neeson blot hader sorte menneske endnu mere efter backlashet.  

Glover opfordrede skuespilleren til at medvirke som mulighed for at signalere, hvor ked af det han var over sine gamle udtalelser. Glover måtte dog alliere sig med Jordan Peele, hvis Valet-alterego i ‘Key & Peele’ nok stadig er ‘Taken’-stjernens største fan, for at få ham overbevist. 

Da Neeson havde fået opbakning til rollen fra både Peele, Morgan Freeman og Spike Lee, følte han sig tryg ved at takke ja til chancen for ‘Atlanta’-helligbrøde.  

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Joe Bidens hotness i ‘Parks and Recreation’

I sin tid som præsident har Joe Biden mest haft succes med at levere ufrivillige slapstick-moments ved at falde. På cykel. På trapper. På scenen. En guldgrube på to ben for alverdens meme-magere. 

Det ville dog være en fornærmelse mod sprængstof at beskrive »Sleepy Joe« som et humoristisk festfyrværkeri af nogen slags. Men måske er det lige netop derfor, at hans cameo i ‘Parks and Recreation’ fra sin tid som vicepræsident er så sjov. Fordi han i sig selv blot eksisterer, mens Amy Poehlers Pawnee-fangirl Leslie Knope på uforståelig vis dåner over den hvidhårede venlige mand. 

Bidens humoristiske x-faktor må være, at der opstår komik omkring ham. Som med han og Obamas offentlige bromance og Bo Burnhams comedybanger med linjen »how come the best case scenario is Joe Biden«.  

Det bidrager udelukkende til rollens mytologi, at skuespiller Aubrey Plaza under optagelserne stjal præsidentens notater, som straf for at han ikke kunne huske hendes navn, i bedste April Ludgate-stil. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af