Tre anekdoter, der viser, at Harrison Ford er en meget usædvanlig filmstjerne

’Indiana Jones’-aktuelle Harrison Ford er ikke bare en af Hollywood-historiens største stjerner. Han er også tømrer, pilot og kendt for at kortslutte ethvert interview.
Tre anekdoter, der viser, at Harrison Ford er en meget usædvanlig filmstjerne

Harrison Ford er blevet rørstrømsk.

Måske er det alderen – skuespilleren rundede de 80 sidste år. Eller også er det bare vemodet over at sige farvel til en af de roller, han er allermest forbundet med: en vis Indiana Jones.

I hvert fald har det været en usædvanligt grådlabil stjerne, der har promoveret sin sidste film om den eventyrlystne arkæolog, ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’. Både verdenspremieren på Cannes-festivalen og et nyligt BBC-interview har fremtvunget våde øjne hos piskesvingeren.

Det har ellers i årevis været en joke i sig selv, at den verdensberømte skuespiller hverken afslører følelser eller privatlivsdetaljer i de mange interviews, han har givet gennem karrieren. Hans kølige stenansigt har været så konsekvent, at det skabte overskrifter verden over, da man så ham grine i et interview. En stor kontrast til hans varemærke af korte, men, sjove svar.

Skuespilleren, der i 1994 blev udnævnt som århundredets stjerne af de amerikanske biografer – også takket være sine ikoniske roller i eksempelvis ’Star Wars’ og ’Blade Runner’ – skiller sig i det hele taget ud fra den gængse Hollywood-profil.

Og vi har fundet tre historier om skuespilleren, der viser det.

1. Hamrede sig til Han Solo

Den mest berømte (og utrolige) historie handler om, hvordan kursen mod stjernerne blev sat.

Karrieren tog for alvor fart, da Ford som frustreret skuespiller i 30’erne havde brug for penge til at forsørge sin unge familie og tog et job i yderkanten af filmbranchen.

Efter utilfredsstillende roller – hvor han står krediteret som ’Harrison J. Ford’, selvom ’J.’ ikke stod for noget, der fandtes bare allerede en anden skuespiller med samme navn – bijobbede han som selvlært tømrer i Los Angeles, blandt andet for kendte navne som forfatteren Joan Didion.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I den kapacitet blev Ford hyret til at installere en udsmykket dør til Francis Ford Coppolas kontor, men som han har beskrevet til Esquire, bumpede han ind i en gammel bekendt fra George Lucas’ ungdomsfilm ’American Graffiti’ fra 1973, hvor Ford havde medvirket, der brugte kontoret i sine forberedelser til en kommende rumfilm:

»Jeg sagde, jeg kun ville gøre det om natten, når ingen var der, fordi jeg ikke ville være that guy – Jeg ville have, de skulle tænke på mig som en skuespiller, hvilket jeg var. Jeg lavede arbejdet. Mens jeg er i gang med at gøre det færdigt, kommer George Lucas og Richard Dreyfuss gående som det første om morgenen for at begynde processen med at møde folk til ’Star Wars’. George havde fortalt vores agenter, at han ønskede nye ansigter, ikke de samme mennesker fra ’American Graffiti’. Jeg var der med mit værktøjsbælte på, sagde ’hej’, sludrede, og det var det«, fortæller Ford.

»Senere blev jeg spurgt af producerne, om jeg kunne hjælpe dem med at læse linjer med kandidater til alle rollerne. Jeg ved ikke, om jeg læste med nogen, der læste for Han Solo. Det kan jeg ikke huske. Jeg læste med en del prinsesser. Men der var ingen indikation eller forvarsel om, at jeg måske var i overvejelserne til den her rolle. Det var bare en tjeneste. Og så fik jeg selvfølgelig rollen«.

Således fik Ford bogstaveligt talt en fod inden for døren til en stor karriere i Hollywood.

2. Impulsiv ørering

Harrison Ford har efterhånden gjort sit venstre øre ikonisk ved at få det piercet og udsmykke det med øreringe siden 90’erne, men det var langt fra et kalkuleret image-move.

Historien starter med, at Ford havde været tredje mand i en umage frokosttrio i New York også bestående af ’Margaritaville’-sangeren Jimmy Buffet og ’60 minutes’-journalisten Ed Bradley.

»Vi havde alle sammen de samme telefoner og armbåndsure. Men jeg indså, at jeg ikke havde en ørering ligesom dem«, fortalte han til People i 1997, kort efter han havde fået øreringen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Samme dag, som de havde spist frokost, gik den etablerede superstjerne og hans kone ind og fik lavet ham en ørering i teenagesmykkeforretningen Claire’s.

Den 18-årige medarbejder, der udførte piercingen, afslørede, at Ford efterlod en hilsen på en blok papir:

»Til Tavora. Du lavede et hul i mig. Harrison Ford«, stod der ganske rammende.

3. Flyvende redningsmand

Få år senere fik en anden ung kvinde en utrolig Harrison Ford-historie at fortælle nye bekendtskaber på alverdens barer.

Da vandreren Sarah George i år 2000 fik et ildebefindende på Table Mountain i området nær Fords ranch i Wyoming, blev hun til sin forsinkede overraskelse samlet op af en cowboyhatteklædt Harrison Ford i helikopter. Hun kunne efterfølgende berette om episoden til Associated Press:

»Jeg kan ikke begribe, at jeg kastede op i Harrison Fords helikopter«.

Selv på højden af sin karriere med flere ’Star Wars’- og ’Indiana Jones’-film under bæltet kunne Ford altså finde tid til at bruge sine evner som pilot og stille sin helikopter til rådighed for redningsarbejde i nærheden af sin ranch.

Han har selv beskrevet episoden til The Hollywood Reporter:

»Jeg samlede engang den her kvinde, der var forfrossen på bjerget, op. Hun kastede op i min cowboyhat, men vidste ikke, hvem jeg var før dagen efter. Jeg stoppede med at gøre det, fordi vi ville være heldige nok med at finde nogen, og så ville de være på ’Good Morning America’ og snakke om en ’heltepilot’. Sådan er det slet fucking ikke. Det er en holdindsats. Det er lamt at tænke på det på den måde«.

Så med fare for at glorificere ham mod hans vilje: Harrison Ford kan alt.

’Indiana Jones and the Dial of Destiny’ kan ses i biograferne fra 28. juni.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af