Vidunderbarnet bag ‘Mommy’ stopper filmkarrieren

Vidunderbarnet bag ‘Mommy’ stopper filmkarrieren
Xavier Dolan under Cannes-festivalen i 2016. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Den canadiske instruktør bag mesterværket ‘Mommy’, Xavier Dolan, indstiller filmkarrieren.

Det siger han i hvert fald til den spanske avis El País (via World of Reel).

»Jeg har ikke lyst til at bruge to år på et projekt, som næsten ingen ser. Jeg lægger for meget passion i det til at have de her skuffelser. Det får mig til at overveje, om mine filmevner er dårlige, og det ved jeg, at de ikke er«, siger han.

Xavier Dolan gjorde sig bemærket, da han som blot 20-årig lavede den lovende film ‘I Killed My Mother’. Han fulgte, stadig i en forbløffende ung alder, op med de stilistisk excentriske og følelsesmæssigt overbevisende ‘Heartbeats’, ‘Laurence Anyways’ og ‘Tom at the Farm’.

Og i 2014 fik han sit helt store brede gennembrud med den både rørende og æstetisk ambitiøse ‘Mommy’ om en enlig mor og hendes temperamentsfulde søn. Vi kårede filmen som årets bedste i 2015, det danske premiereår.

Ved premieren på ‘Mommy’ var Dolan blot 25 år, og han stod frem som filmverdenens mest opsigtsvækkende vidunderbarn.

Siden er det – ud over den exceptionelt populære video til Adeles megahit ‘Hello’ (tre milliarder visninger på Youtube!) – gået ned ad bakke. Hans seneste film har fået en hård medfart blandt kritikerne, og helt galt fik det med hans første engelsksprogede af slagsen, ‘The Death & Life of John F. Donovan’, der gennemgik et turbulent tilblivelsesforløb, der blandt andet resulterede i, at stjernen Jessica Chastain blev klippet helt ud.

Senest har han lavet serien ‘La nuit où Laurier Gaudreault s’est révellé’, men nu er det altså tilsyneladende slut.

Den i dag 34-årige Dolan har tidligere luftet tanken om pension, og til Le Journal de Montréal udtalte han i november sidste år:

»Jeg har ikke rigtigt lyst til at lave det her job mere. Jeg er træt. Vi er i 2022, og verden har ændret sig drastisk. I den verden føler jeg ikke længere nødvendigvis behovet for at fortælle historier og forholde mig til mig selv. Jeg vil gerne tage tid til mine venner og familie. Jeg vil instruere reklamer og bygge mig et hus på landet en dag, når jeg har opsparet nok penge. Det siger jeg ikke på en trist måde overhovedet. Jeg vil bare leve på en anden måde, andre oplevelser«.

I det nye interview med El País er det tydeligt, at han har mistet troen på kunstens betydning:

»Jeg forstår ikke, hvad pointen er med at fortælle historier, når alt omkring os falder sammen. Kunst er nyttesløst og at dedikere sig selv til film er spild af tid«, siger han.

Dolan ville ikke være den første kunstner, der har kastet håndklædet i ringen for siden at vende tilbage, når en god ide meldte sig, og det viste sig, at græsset ikke nødvendigvis var grønnere på den anden side.

Og canadieren er trods alt blot i midten af 30’erne, hvilket er den alder, hvor de fleste instruktører debuterer. Dolan har lavet otte film og en serie, og han har været inde i en dårlig stime, så han har uomtvisteligt brug for en pause.

Men forhåbentligt bliver det ikke for evigt.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af