Efter udskydelser: Zendayas magt i Hollywood er pænt forbløffende

I kølvandet på skuespillerstrejken i Hollywood er de to mest markante udskydelser af premieredatoer ’Dune del 2’ og ’Challengers’, begge med Zendaya. Selskaberne bag tør simpelthen ikke risikere at misse det pr-boost til billetsalget, ’Euphoria’-stjernen kan give.
Efter udskydelser: Zendayas magt i Hollywood er pænt forbløffende
Zendaya. (Foto: Daniele Venturelli/Getty Images for Bulgari)

Hvad har ’Dune del 2’ og det kommende tennisdrama ’Challengers’ til fælles?

1. De hører til årets mest ventede film. 2. Deres premierer er begge blevet udskudt i lyset af den aktuelle strejke blandt skuespillerne i Hollywood. 3. De har Zendaya i en hovedrolle.

’Call Me By Your Name’-instruktør Luca Guadagninos ’Challengers’ var udvalgt som åbningsfilm ved den prestigefulde Venedig Film Festival, der starter i morgen, men det Amazon-ejede selskab MGM valgte at trække filmen og udskyde den til april næste år.

Anden del af Denis Villeneuves sci-fi-epos skulle have haft verdenspremiere her 1. november, men i slutningen af sidste uge stod det klart, at den nu må samle støv indtil midten af marts 2024.

Det er de hidtil største udskydelser af film i Hollywood som følge af strejken. Imens åbner andre meget ventede titler som David Finchers ’The Killer’ og Bradley Coopers ’Maestro’ som planlagt på Venedig-festivalen, strejke eller ej.

Så hvorfor lige udskyde ’Challengers’ og ’Dune’?

Betydningen af 184 millioner følgere

Forklaringen skal findes i punkt 3, den tidligere Disney Channel- og nuværende ’Euphoria’-stjerne Zendaya.

Strejken forbyder nemlig ikke blot de amerikanske skuespillere at indspille film og serier, men forhindrer dem også i at promovere deres allerede færdiglavede projekter.

Zendaya må med andre ord ikke slå på tromme for sine to aktuelle film i interviews, på den røde løber eller for sine 184 millioner følgere på Instagram. Og det har tydeligvis været en dealbreaker for ’Challengers’, der med en arthouse-instruktør som Guadagnino og som et romantisk tennisdrama tydeligvis ikke har villet undvære den 26-årige stjernes opbakning. Hun er den forskel, der kan løfte filmen ud af arthouse-stratosfæren og ind i noget mere mainstream.

Zendaya og Timothée Chalamet i ‘Dune: Del 2’. (Foto: Warner)

Det er til at forstå, men at manglen på Zendayas PR-liftoff også fik Warner til at udskyde ’Dune’ er mere forbløffende. Som etableret franchise med en succesfuld første film i ryggen havde mange troet, at selskabet ville overkomme skuespillertavsheden og fastholde premieren i en periode tynd nok på storfilm til, at den kunne være sikret en flot modtagelse i biograferne.

Men castet er samtidig massivt stjernespækket, og ud over Zendaya ville folk som Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Austin Butler, Florence Pugh, Dave Bautista, Leá Seydoux, Rebecca Ferguson, Josh Brolin og Javier Bardem sikkert besynge filmen flittigt op til premieren.

2,3 millioner likede trods alt, da Zendaya postede traileren på sin Instagram i slutningen af juni før strejken.

Rygtet om filmstjernens død

De seneste år har man talt meget om filmstjernens død: Det faktum, at det i de seneste årtier ikke som i gamle dage har været stjernerne, der har solgt filmene til biografgængerne, men derimod kendte franchises med Marvel i spidsen. For nylig viste en undersøgelse i USA, at hovedparten af de mest kendte skuespilnavne stadig er de samme som i 90’erne og dermed er omkring 60 år, fra Tom Cruise til Brad Pitt.

Men med udskydelserne af ’Challengers’ og ’Dune del 2’ må man konstatere, at rygtet om filmstjernens død er stærkt overdrevet.

Zendaya med Mike Faist og Josh O’Connor i ‘Challengers’. (Foto: PR)

Eller måske skal man måske tale om, at de er genopstået med de sociale mediers kraft. Det publikum, celebs af forskellige afstøbninger har på TikTok og Instagram, har som bekendt kolossal værdi for et hvilket som helst kommercielt produkt, og det gælder altså også de mest populære (unge) skuespillere, når de skal sælge deres nyeste værk.

Udskydelserne fortæller altså en historie om sociale mediers magt i Hollywoods nogle gange smådesperate kamp for at nå et yngre publikum.

Men de fortæller selvfølgelig også specifikt en historie om Zendayas magt.

Fra Disney Channel til HBO-stofmisbruger

Som en imponerende række andre superstjerner, fra Selena Gomez til Ryan Gosling, startede hun karrieren som skuespiller i Disney Channel-universet, særligt med hovedrollen i K.C. Undercover, der kørte 2015-18.

Siden har hun forvaltet sit umiskendelige talent med sikker sans for at brygge en eksplosiv karriere sammen. Hun blev opdaget af et mainstream-publikum som MJ i den vellykkede nyeste ’Spider-Man’-trilogi med ’Homecoming’ fra 2017 som den første. Og så markerede hendes mørke rolle som stofmisbrugeren Rue i ’Euphoria’ én gang for alle, at hun var klar til at bryde med det barnlige Disney-image – ikke ulig da Selena Gomez dukkede op i ’Spring Breakers’, bare med endnu større gennemslagskraft.

Selv med en succes som ’Euphoria’ kan man dog sagtens strande som tv-skuespiller uden at overbevise omverdenen, at man er en filmstjerne. Men at hun nu arbejder sammen med en af tidens mest respekterede auteurs – tilmed en europæer – vidner om, at hun værner om sin integritet og udvikling på den helt rigtige måde.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hendes uendeligt cute forhold til Spider-Man himself Tom Holland har naturligvis heller ikke mindsket hendes position som et af populærkulturens største navne, én af de få skuespillere, alle vil have et stykke af.

I ’Dune del 2’ er hendes rolle fra 1’eren vokset i størrelse, og ’Challengers’ ligner den slags dristig filmkunst, der lægger sig spændende i snittet mellem fin- og populærkultur. Mens vi samtidig venter på tredje sæson ’Euphoria’, tyder meget på, at Zendayas stjerne blot vokser.

Men at hun allerede er et af Hollywoods allermest indflydelsesrige navne, har vi altså lige fået to beviser på. Nu venter vi bare på at få filmene at se.

’Dune’ del 2 får dansk premiere 13. marts. ’Challengers’ får dansk premiere 24. april.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af