De 10 film, vi glæder os mest til på årets Venedig Film Festival

Når Venedig Film Festival løber af stablen 28. august til 7. september, er det med et tagselvbord af store Oscar-sværvægtere og udenlandske auteurfilm. Det er nærmest umuligt at nedsnævre feltet over de mest ventede til kun ti kandidater, men vores udsendte har gjort forsøget – og så har han endda ikke nævnt Netflix’ Shakespeare-adaption ’The King’ med Timothée Chalamet, ’Seberg’ med Kristen Stewart og den lovende danske debut ’Psykosia’.
De 10 film, vi glæder os mest til på årets Venedig Film Festival
Brad Pitt i 'Ad Astra'.
Joaquin Phoenix som Jokeren.

1. ‘Joker’

Midt i en tid, hvor vi bliver oversvømmet med den ene skabelonskårede superheltefilm efter den anden, virker Todd Phillips’ ‘Joker’ som et frisk pust i ‘The Dark Knight’-ligaen.

Phillips, der indtil nu har gjort sig inden for letbenede komedier som ’Hangover’-trilogien, vækker måske ikke den store genklang i cineastiske kredse, men instruktørens aspirationer lyder særdeles lovende: Scorseses sortsynede hovedværker ’Taxi Driver’ og ’The King of Comedy’ står som referenceramme for fortællingen om den fallerede komiker Arthur Fleck, der efter personlige tragedier forvandler sig til Jokeren.

Det er dog uden tvivl hovedrollevalget, der gør ’Joker’ til en af hele årets mest ventede film: Det er nemlig Joaquin Phoenix, måske verdens bedste skuespiller lige nu, der skal løfte den tunge arv fra Heath Ledger og Jack Nicholson i titelrollen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘Ad Astra’

2019 tegner til at blive året, hvor Brad Pitt får en renæssance efter ærgerlige præstationer i Netflix-floppet ’War Machine’, spionfilmen ’Allied’ og den i retrospektiv nærmest selvterapeutiske katastrofe ’By the Sea’ af ekskonen Angelina Jolie.

Han har allerede høstet roser for sin præstation i Tarantinos ’Once Upon a Time in Hollywood’, men også sci-fi-eposset ’Ad Astra’ af den underkendte amerikaner James Gray tegner til at blive en oplevelse af de helt store.

Pitt spiller astronauten Roy McBride, der bliver sendt på en mission for at afdække hændelserne, som ledte til hans fars (Tommy Lee Jones) forsvinding under en ekspedition efter fremmed liv på Neptun. Traileren smager både af ’Gravity’ og ’Interstellar’, men med Gray ved roret kan vi roligt regne med, at ’Ad Astra’ er sin helt egen.

Med film som den fremragende tragedie ’The Immigrant’ og storfilmen ’The Lost City of Z’ har han bekræftet sin plads blandt tidens mest interessante amerikanske independent-instruktører. Og med ’Ad Astra’ får han lov til at arbejde med nogle af de mest eftertragtede navne bag kameraet lige nu: Christopher Nolans nye hoffotograf, Hoyte van Hoytema, fører kameraet, Max Richter har skrevet musikken, og de Oscar-vindende producenter bag ’Moonlight’ og ’12 Years a Slave’ producerer.

Scarlett Johansson og Adam Driver i ‘Marriage Story’.

3. ‘Marriage Story’

Netflix har store Oscar-forventninger til quirk-meisteren Noah Baumbachs nye film, der er moduleret over hans egen skilsmisse med skuespilleren Jennifer Jason Leigh.

’Marriage Story’ er centreret om Adam Drivers teaterinstruktør Charlie og hans soon to be ekskone, skuespilleren Nicole (Scarlett Johansson), der udkæmper en grim skilsmisse på tværs af de amerikanske kyster.

Der skulle angiveligt være tale om Baumbachs mest ambitiøse projekt til dato efter glimrende film som hovedværket ’The Squid and the Whale’, ‘Frances Ha’ og senest Netflix-filmen ’The Meyerowitz Stories’ – et Bergman’sk drama af høj kaliber, der kan gå hen og stadfæste New Yorker-instruktørens status som arvtageren til Woody Allen og hans eksistentielle storbykomedier.

Johnny Depp og Mark Rylance i ‘Waiting for the Barbarians’.

4. ‘Waiting for the Barbarians’

Efter det Oscar-nominerede mesterværk ’Slangens favntag’ og den glimrende opfølger ’Trækfugle’, tager colombianske Ciro Guerra turen til Hollywood med endnu et periodedrama.

I ’Waiting for Barbarians’ instruerer han blandt andre Mark Rylance, Robert Pattinson, svensk-danske David Dencik samt selveste Johnny Depp, og det skal blive spændende at se, om sidstnævnte har en god rolle tilbage i sig.

Filmen er baseret på J. M. Coetzees lovpriste roman af samme navn, der omhandler en magistrat (Rylance), som er udstationeret i et stort imperiums afsidesliggende koloni og langsomt begynder at betvivle sin loyalitet over for sine imperialistiske herrer.

Guerra har udmærket sig gennem mesterlig billedpoesi og en etnografisk tilgang til skildringen af fremmedkulturer, som forhåbentligt lader sig overføre til Hollywood.

Mariana Di Girolamo i titelrollen i ‘Ema’.

5. ‘Ema’

Med film som den fascinerende Hollywood-debut ’Jackie’ samt chilenske ‘Neruda’ og No’ har Pablo Larraín pustet nyt liv ind i biopic-formularen. Nu vender instruktøren tilbage til sit hjemland med det originale drama ’Ema’ om et par, der kæmper med konsekvenserne af en afsporet adoption, som truer med at splitte den lille familie.

’Ema’ er udtaget til både Venedig og Toronto, hvilket antyder, at filmen kan komme i spil i Oscar-kategorien for bedste internationale film. På rollelisten finder man Larraíns faste hovedrolleindehaver Gael García Bernal, mens titelrollen indtages af det ubeskrevne blad Mariana Di Girolamo.

Meryl Streep i ‘The Laundromat’.

6. ‘The Laundromat’

Den evige disruptor Steven Soderbergh har rekrutteret en perlerække af Hollywoods største navne til sin nye Netflix-film om Panama Papers.

Oscar-vinderne Meryl Streep og Gary Oldman samt Antonio Banderas leder an i ’The Laundromat’, der følger enken Ellen Martin (Streep), hvis drømmeferie i Panama tager en uheldig drejning, da hun kommer på sporet af en række lyssky aktiviteter, som alle kan spores til ét advokatfirma, drevet af de udspekulerede partnere Jürgen Mossack (Oldman) og Ramón Fonseca (Banderas). Snart opdager hun, at firmaet kan sammenkædes med en række af verdens mægtigste politikere og rigsmænds skattely.

’The Laundromat’ lyder på mange måder som en tilbagevenden til de stjernedrevne dramaer som ’Traffic’ og ’Erin Brokovich’, som Soderbergh udmærkede sig med i starten af 00’erne. Og så er det instruktørens første film i lang tid, der ikke er skudt på en iPhone.

På rollelisten finder man desuden Sharon Stone, James Cromwell, Jeffrey Wright, Matthias Schoenaerts og David Schwimmer.

Roy Anderssons ‘About Endlessness’.

7. ‘About Endlessness’

I år 2000 fastslog den svenske mester Roy Andersson sin plads i toppen af europæisk arthouse med ’Sange fra anden sal’ – første led i hans trilogi om at være menneske, der også tæller ’Du levende’ og Guldløve-vinderen ’En due sad på en gren og funderede over tilværelsen’.

Nu er han tilbage med sin første film efter den toneangivende trilogi, der med sine mesterlige tableauer spiddede den menneskelige eksistens med et sorthumoristisk glimt i øjet. Og det skal blive spændende at se, hvor instruktøren går hen med ’About Endlessness’.

Noget tyder dog på, at alt er ved det gamle hos Hr. Andersson, der maler nye penselstrøg til sit livsværk. Ifølge filmens synopsis har vi nemlig »en refleksion over den menneskelige eksistens i al dens skønhed og ondskab, sin pragt og banalitet« i vente.

Penelope Cruz indtager en af hovedrollerne i ‘Wasp Network’. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images for Swarovski)

8. ‘Wasp Network’

Olivier Assayas er en af de mest velrespekterede instruktører i Frankrig. Så sent som sidste år var han i hovedkonkurrencen i Venedig med den veloplagte komedie ’Mellem linjerne’, og før da instruerede han Kristen Stewart i hendes bedste præstationer til dato i henholdsvis ’Personal Shopper’ og fremragende ’Skyerne over Sils Maria’.

Med spansksprogede ‘Wasp Network’, der blandt andre har stjernerne Penélope Cruz, Edgar Ramírez, Gael García Benal og Ana de Armas på rollelisten, lyder det dog til, at han vender tilbage til den hårdkogte periodethriller, som han mestrede til fulde med det fem en halv time lange hovedværk ’Carlos the Jackal’.

’Wasp Network’ er en spionthriller sat i 90’erne og fortæller den sande historie om fem cubanske spioner, der blev sendt til USA for at infiltrere en række militante anti-Castro organisationer i Florida, og som har været fængslet siden slutningen af 90’erne for mord og spionage.

Roman Polanskis ‘An Officer and a Spy’.

9. ‘An Officer and a Spy’

At Venedig Film Festival afholder verdenspremieren på (mangeårige) voldtægtsanklagede Roman Polanskis nye film, siger både noget om Italiens forhold til MeToo-bevægelsen og forhåbentligt også kvaliteten af filmen. Rygtet vil vide, at ’An Officer and a Spy’ er en vinder.

Filmen fortæller den virkelige historie om den franske officer Alfred Dreyfus, der i 1894 blev dømt for forræderi på falskt grundlag og sendt til Djævleøen i Fransk Guyana for at afsone en livstidsdom.

Polanski har tidligere vist sit værd inden for historiske film med den barske Anden Verdenskrigsfilm ’Pianisten’, der sikrede ham en Oscar i 2002. Hvis ’An Officer and a Spy’ kan leve op til samme kvalitet, vil der være tale om et mindre comeback for Polanski, hvis seneste seværdige film, ’Carnage’, efterhånden har otte år på bagen.

Juliette Binoche, Catherine Deneuve og Ethan Hawke i ‘The Truth’.

10. ‘The Truth’

Japanske Hirokazu Kore-eda vandt Guldpalmen for det sublime familiedrama ’Shoplifters’ for to år siden. Nu vender han snuden mod internationale farvande med den fransk-japanske ’The Truth’, der har Juliette Binoche, Ethan Hawke og Catherine Deneuve i hovedrollerne.

Filmen handler om den aldrende skuespilstjerne Fabienne (Deneuve) og hendes datter Lumir (Binoche). Sidstnævnte vender hjem til Paris med sin mand (Hawke) og datter i anledning af morens nyligt udgivne memoirer, hvilket fører til en turbulent genforening, hvor sandheder kommer på bordet, og regnskaber gøres op.

Det bliver spændende at se, om Kore-edas skarpe familieportrætter, der indtil nu altid har været rodfæstet i japansk kultur, kan oversættes.

Venedig Film Festival løber fra 28. august til 7. september. Vi rapporterer dagligt.

Læs også: Et alt for tidligt kig i krystalkuglen: Er en af disse 10 film den kommende Oscar-vinder?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af