’Kære barn’: Man er hooked hele vejen gennem Netflix’ nervepirrende thrillerhit

’Kære barn’: Man er hooked hele vejen gennem Netflix’ nervepirrende thrillerhit
'Kære barn'. (Foto: Netflix)

I løbet af de seneste dage har en overraskende serietitel fundet vej til den danske top 10 på Netflix.

Det drejer sig om den tyske miniserie ’Kære barn’, baseret på Romy Hausmanns roman af samme navn, en helstøbt thriller over seks afsnit, der vil få nakkehårene til at rejse sig hos de fleste.

I seriens åbningsscene møder vi kvinden Lena (Kim Riedle) og de to børn Hannah og Jonathan, der øjensynligt er midt i en slags læringsleg. Lena råber et bogstav højt, hvorefter børnene løber om kap mod endevæggen. Den første til at klappe muren skal nævne et dyr med pågældende forbogstav. Det kan umiddelbart virke som en idyllisk familieaktivitet, men der er noget, der skurrer.

Lenas hår hænger i klaser, hun har mørke rander under øjnene, og hvis man holder et vågent øje med baggrunden, vil man hurtigt opdage, at rummet, som familien leger i, ikke har nogen vinduer – kun en udluftningskanal.

‘Kære barn’. (Foto: Netflix)

Kort efter vender ’far’ hjem. En anonym figur, som kun filmes fra brystet og ned. Da han træder ind ad døren, iler resten af familien hen foran ham og stiller sig på en række med strakte arme og håndfladerne opad i underkastelse.

Og således er kimen til en gruopvækkende fortælling lagt.

Allerede i næste scene lærer vi, at Lena og Hannah efterfølgende er undsluppet fangenskabet. Herfra bliver den benhårde politibetjent Aida Kurt (Haley Louise Jones) sat på sagen, og med den selvudnævnte hjælper, kommissær Bühling (Hans Löw), forsøger de at finde hoved og hale i sagen.

Men Bühling har en alternativ indgangsvinkel til sagen – han er interesseret i, hvordan den hænger sammen med en kvindes mystiske forsvinden 13 år tidligere.

En hardcore betjent og et sidekick med en interessekonflikt. Det lyder som en historie, vi kender. Og serien spiller da også på mange af de samme strenge som klassisk nordic noir. Alt fra plot og karakterer til stemning indikerer, at inspirationen er hentet fra den skandinaviske kongsgenre, som måske er det, der også har hjulpet den op ad hitlisten herhjemme.

‘Kære barn’. (Foto: Netflix)

Uagtet årsagen fortjener ’Kære barn’ sin plads i solen. For selvom den ikke som sådan er nyskabende, spiller den sine kort rigtigt.

Lenas og Hannahs fortællinger væves gnidningsfrit sammen med flashbacks til deres tid i fangenskab, som hele tiden bidrager til opklaringen af mysteriet, men som samtidig er tilpas gådefulde til, at man er nysgerrig på plottets udfoldelse.

De let stereotype karakterer portrætteres med så megen indlevelse, at man ikke kan undgå at blive suget ind i historien. Her må særligt Hannah, der spilles af den kun 11-årige Naila Schubert, fremhæves. Kim Riedle bringer også en hjerteskærende intensitet til rollen som Lena, som gør serien både grusom og medrivende. Det er en serie, som bliver hos én, længe efter man slukker Netflix – på godt og ondt.

Afsløringen til sidst er mindre genial, end serien måske selv bilder sig ind. Men man er hooked hele vejen dertil.


Kort sagt:
’Kære barn’ er en velkomponeret og nervepirrende thriller, der inspireret af nordic noir fastholder spændingen til det sidste.

‘Kære barn’. Serie. Skaber: Isabel Kleefeld og Julian Pörksen. Medvirkende: Kim Riedle, Naila Schubert, Julika Jenkins, Haley Louise Jons, Justus von Dohnányi, Hans Löw, Sammy Schrein og Birge Schade. Spilletid: 6 episoder af 50 min. Premiere: 7. september på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af