‘You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah’: Coming of age-komedie med hele Sandler-familien er selvironisk og sjov

‘You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah’: Coming of age-komedie med hele Sandler-familien er selvironisk og sjov
'You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah'. (Foto: Netflix)

Sandler-navnets filmiske ry har længe lavet krumspring mellem lavkomik og arthouse, og nu laver det endnu et med tilføjelsen af en ægte coming of age-film til repertoiret.

Som titlen allerede antyder, er ’You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah’ en uforbeholden teenagefilm, hvor de voksne er statister, popularitet er den vigtigste valuta, og de større betydninger af et religiøst overgangsritual hurtigt træder i baggrunden for, hvad der er vigtigst her og nu.

Eller med Adam Sandlers ord: »That’s why we fought the nazis?! So you could have a mojito bar?«.

Familien Friedman, hvor Sandler spiller far til sine egne to døtre, er i en tilstand af kaos skabt af deres yngste teenager Stacys (Sunny Sandler) kommende bat mitzvah.

‘You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah’. (Foto: Netflix)

Alt skal selvfølgelig være perfekt med et ekstravagant tema og en grand entrance, der skal iscenesætte hende og veninderne som de voksne, de drømmer om at være.

Men Stacys 13-årige udsigtspunkt rækker ikke ret meget længere, end hvad den seje fodbolddreng mon ser, når han lukker øjnene og forestiller sig en voksen kvinde. På trods af rabbinerens mange forsøg på at forklare, at det jødiske ritual også handler om at være et godt menneske, ender hun med at gøre ugudelige ting foran toraen, springe ud fra en klippe og blive uvenner med sin bedste veninde Lydia, alt sammen i forsøget på at blive en kvinde hurtigst og bedst.

Har man set en coming of age-film eller to, kan man nok rimelig hurtigt regne ud, hvilke lektier Stacy skal lære i løbet af ’You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah’. Men det smukke ved denne genre er netop, hvor gennemgående dens temaer er, fordi de vel er tæt på universelle.

‘You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah’. (Foto: Netflix)

En pointe Stacy selv leverer i åbningen til filmen, hvor hun meget sødt og utrolig naivt og selvoptaget spørger, om ikke de oprindelige folks traditioner med at udsætte teenagere for smertefulde prøvelser er det samme, som når amerikanske unge markerer deres sweet sixteen med en ny bil?

Den form for overdrevet mangel på perspektiv minder om en af genrens ældre klassikere, ’Clueless’, men også om den fantastiske Netflix-serie ’Never Have I Ever’, der begge både er hyldester til intense teenagefølelser og kærlige påmindelser om, at man skal være opmærksom på andre.

Når Stacy og Lydia erklærer et crush dødt, hvis de har mistet interessen – »time of death 5:23« – eller når venindernes ellers dybeste hemmeligheder bliver våben i deres kamp om social status, er det så dramatisk en form for selvmedlidenhed, at det bliver et sjovt og kærligt drilleri af unge, usikre egoer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Men ingen går fri fra satiren, og den fraværende storesøster, Ronnie (Sadie Sandler), der som den ældste selvfølgelig er meget klogere end sin søster, den flippede rabbiner, de mindeværdige bat mitzvah-gæster, rige forældre i åben skilsmisse-krig og Adam Sandlers sløsede farfigur er nogle af de perfekt latterlige baggrundskarakterer.

Og apropos Sandler-navnet, så står dét skrevet ud over hele den her film, hvor både Adam Sandlers kone, Jackie Sandler, og døtrene Sunny og Sadie optræder, hvilket de i øvrigt har gjort i en række af de film Sandlers produktionsselskab, Happy Madison Productions, står bag.

Den slags familiedynastier kan man mene meget om. I dette tilfælde for eksempel at det står i skarp kontrast til filmens ellers jordnære og relaterbare fremstilling af et mere gennemsnitligt teenageliv, end hvis man er født med et anerkendt efternavn.

Ikke desto mindre er Sunny og Sadie Sandler og deres venneflok et karismatisk udvalg af teenagere, som repræsenterer hele spektret af puberteten, og ’You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah’ er en charmerende tilføjelse til coming of age-genren.


Kort sagt:
’You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah’ er en selvironisk og sjov tilføjelse til ungdomsgenren, der viser, at det at blive voksen handler lige så meget om at dumme sig som at gøre ting rigtigt.

’You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah’. Film. Instruktør: Sammi Cohen Medvirkende: Sunny Sandler, Samantha Lorraine, Adam Sandler, Sadie Sandler, Idina Menzel. Spilletid: 103 minutter. Premiere: Kan ses på Netflix. 
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af