‘Bastarden’-musik anklaget for at have plagieret ‘Joker’

‘Bastarden’-musik anklaget for at have plagieret ‘Joker’
Joaquin Phoenix i 'Joker'. (Foto: PR)

En artikel i Filmmagasinet Ekko rejser spørgsmål om plagiat i dansk filmmusik.

Her påpeger flere eksperter sammenfald mellem amerikanske Dan Romers musik til ‘Bastarden’ og det Oscar-vindende score til ‘Joker’ komponeret af Hildur Guðnadóttir.

Romers tema ‘Heden’ fra Nikolaj Arcels film lægger sig ifølge eksperterne i Ekkos artikel i »betænkelig grad tæt op ad Hildur Guðnadóttirs musik«. Det vil sige det berømte ‘Joker’-tema, der blandt andet kan høres i den centrale scene, hvor Joaquin Phoenix transformerer sig til Jokeren på et badeværelse.

En af kritikerne er filmkomponist og arrangør Jørgen Lauritsen, der er uddannet fra Det Kongelige Musikkonservatorium og del af Kodas musikfaglige referenceudvalg, der behandler plagiatsager.

Han påpeger hos Ekko ligheder i værkernes »melodik, harmonik, udtryk og komposition. Lauritsen mener, at de to stykker musik har fællestræk i både sammensætningen instrumenter, stil, toneart og intervaller.

»Det er okay at lade sig inspirere, men det er forbudt at stjæle. Jeg ville ikke være gået så tæt på ‘Joker’, som Dan Romer gør. Jeg synes, det er farligt«, udtaler han til Filmmagasinet Ekko.

Lauritsen bakkes op af Birger Langkjær, der er lektor i filmvidenskab på Københavns Universitet med speciale i filmmusik .

»Noget af det afgørende er, om genbruget er motiveret. Er der en pointe med at trække på et stykke velkendt musik, eller har det bare været for fristende at kopiere? I tilfældet med musikken til ‘Bastarden’ lugter det af det sidste«, siger han til Ekko.

I artiklen finder man også udsagn fra en anonym »toneangivende dansk komponist«, der beskriver plagiatet som dovent.

‘Bastarden’-instruktør Nikolaj Arcel har henvist til Dan Romer, der ikke har reageret på Ekkos henvendelser. Til gengæld har det vist sig, at Romer og Guðnadóttir deler samme agent, Thomas Mikusz fra White Bear Public, der har svaret følgende til Ekko.

»Jeg arbejder med både Dan og Hildur, og så vidt jeg ved, har Hildur ikke bidraget til ‘Bastarden’. Dan har skrevet en smuk, original underlægningsmusik«.

Sammenlign selv de to musikstykker her:

Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af