Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj erklæret død i fængslet af de russiske myndigheder

Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj erklæret død i fængslet af de russiske myndigheder
'Navalny'. (Foto: CPH:DOX)

Den russiske aktivist og oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj er død i en alder af 47 år.

DR (via nyhedsbureauet Reuters) skriver, at aktivisten i dag er afgået ved døden i fængslet. Det er efter udsagn fra myndighederne i Jamal Nenets-regionen, hvor Navalnyj afsonede en dom i straffekolonien IK-3.

Ifølge de russiske myndigheder mistede Putin-kritikeren i dag bevidstheden efter han følte sig »utilpas« ovenpå en gåtur.

På nuværende tidspunkt siger Kremls talsmand Dmitri Peskov, at der udføres kontroller vedrørende Navalnyjs død, og at præsident Vladimir Putin er blevet informeret. Navanyjs egen talsperson har endnu ikke bekræftet, at han har mistet livet.

Navalnyj stillede i 2018 op som modkandidat til Putin i Rusland, men blev nægtet tilladelse til at stille op fra landets højesteret.

Den russiske aktivist var i 2022 hovedpersonen i dokumentaren ‘Navalny’, hvor han undersøgte omstændighederne for det mordforsøg, han blev udsat for i 2020, hvor han fik et ildebefindende på et fly og næsten afgik ved døden. En hændelse der viste sig at skyldes forgiftning med den russiske nervegift Novichok.

»Filmen ’Navalny’ er et afgørende testamente over Putins skånselsløshed – og oprørets pris og nødvendighed«, skrev Soundvenues filmredaktør i 2022, hvor Daniel Rohers film blev fremhævet som en af årets stærkeste.

Navalnyj efterlader sig en kone og to børn.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af