Oscar-nominerede ‘The Holdovers’ anklaget for at plagiere manuskript »linje for linje«

Oscar-nominerede ‘The Holdovers’ anklaget for at plagiere manuskript »linje for linje«
'The Holdovers'. (Foto: Seacia Pavao / Focus Features)

Alexander Paynes anmelderroste nye film ‘The Holdovers’ er nominieret i fem Oscar-kategorier, herunder prisen for Bedste originale manuskript. Nu er manuskriptet, som David Hemingson står krediteret for, blevet anklaget for plagiat, skriver Variety.

Anklager er manusforfatter Simon Stephenson, som har Pixar-filmen ‘Luca’ og ‘The Electrical Life of Louis Wain’ på cv’et. Han mener, at ‘The Holdovers’-manuskriptet minder mistænkeligt meget om hans eget manuskript med titlen ‘Frisco’, som ikke er blevet til en film.

Ifølge Stephenson har instruktør Alexander Payne højst sandsynligt læst ‘Frisco’-manuskriptet, da det blev sendt rundt til forskellige filmfolk – både i 2013 og i slutningen af 2019, kort før Payne kontaktede Hemingson om at lave ‘The Holdovers’. »Denne påstand ser ud til at blive bakket op af e-mails, der involverer flere Hollywood-agenturer og -producenter«, skriver Variety.

»Beviserne for, at ‘Holdovers’-manuskriptet har plagieret linje for linje fra ‘Frisco’, er virkelig overvældende – enhver, der ser på selv det korteste udsnit, bruger stort set uvægerligt ordet: ‘uforskammet’«, skrev Stephenson ifølge Variety tilbage i januar til seniordirektør for rettigheder i det amerikanske forfatterforbund Writers Guild of America.

‘Frisco’ handler ifølge Variety om en livstræt, midaldrende børnelæge og en 15-årig patient, som han pludselig får ansvaret for at passe på. I ‘The Holdovers’ spiller Paul Giamatti en ligeledes tvær og midaldrende kostskolelærer, der får til opgave holde øje med Dominic Sessas 15-årige elev over juleferien.

Payne og Hemingson har ikke villet kommentere sagen til Variety. Stephensons klage behandles stadig internt i Writers Guild of America, uden man er kommet frem til en løsning.

Plagiatanklagen vil ikke påvirke Oscar-ceremonien, som finder sted natten til mandag, da Akademiets stemmer allerede er afgivet.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af