Tre weekend-anbefalinger: Selv en ‘Dune’-skeptiker bør skynde sig i biografen

Vi guider dig gennem det uoverskuelige streaming- og biograffarvand ved at pege på tre film/serier af høj kvalitet, der dominerer samtalen lige nu og her – eller burde dominere den.
Tre weekend-anbefalinger: Selv en ‘Dune’-skeptiker bør skynde sig i biografen
'Dune: Del 2' (Foto: 2023 WBEI)

1. Biograf: Ørkenspektaklet når nye højder

Der er ingen vej uden om Denis Villeneuves længeventede ørkenepos, der endelig er landet i biograferne.

Og der er mere af alting i ’Dune: Del 2’, hvor Timothée Chalamets modvillige profet Paul Atreides har sluttet sig til Zendaya og Fremen-folket, der ledes af den fundamentalistiske Stilgar (Javier Bardem på slap line!). I baggrunden trækker moderen Lady Jessica i magtens tråde via matriark-ordenen Bene Gesserit.

I den skaldede og ondskabsfulde Harkonnen-lejr kan man glæde sig til gensyn med Stellan Skarsgård som led voksenbaby i tjærebad og en kampklar glatbarberet Austin Butler som nevøen Feyd-Rautha.

Som Soundvenues anmelder Helena Christine Luxhøj skrev, er det en femstjernet »forbløffende sci-fi-saga, der både er ikonografisk dårende og forpustende spændingsfyldt«.

Selv som ‘Dune: Del 1’-skeptiker måtte jeg bøje mig i støvet og sige, at filmens små tre timer fløj fantastisk afsted. /mjk

‘Dune: Del 2’ kan ses i biografen.

‘American Fiction’. (Foto: Prime Video)

2. Streaming: Skarp Oscar-nomineret film er arriveret

Som den næstsidste af feltet på ti nominerede til årets Oscar for bedste film kan ’American Fiction’ nu endelig ses i Danmark, hvor den er landet direkte på streaming.

Her til lands tænker man tilsyneladende ikke, at der er et biografpublikum til afroamerikansk racesatire, men forhåbentligt vil mange gøre sig selv den tjeneste at se den virkeligt sjove og intelligente fra hjemmebiografen i stedet.

Cord Jeffersons debutfilm – bygget på bogen ’Erasure’ – handler om forfatteren Thelononious ’Monk’ Ellison (Jeffrey Wright), der har svært ved at afsætte sit nye litterære værk til forlagene, der efterspørger en mere »sort« bog. I frustration skriver han under pseudonym en letkøbt parodi på en afroamerikansk historie om gangstere og alkoholiske fædre – som bliver et gigantisk hit!

Imens skal Monk håndtere et privat- og familieliv med både pludselige tab og nye romantiske muligheder, og Jeffersons kunststykke er, at mens han udstiller den hvide omverdens trang til at få bekræftet sorte stereotyper, gør han selv det modsatte og præsenterer et fuldtonet afroamerikansk liv.

Den sidste Oscar-nominerede film er i øvrigt ’Past Lives’, der har biografpremiere 21. marts.

’American Fiction’ kan ses på Prime Video

‘Spaceman’. (Foto: Netflix)

3. Streaming: Adam Sandler i edderkoppeterapi hos Paul Dano 

Hvad nu hvis Adam Sandler var en depressiv astronaut spærret inde i sin rumsonde sammen med kæmpeedderkoppen Aragog fra Harry Potter?

Det spørgsmål får man besvaret i Netflix-filmen ’Spaceman’, der er instrueret af Johan Renck, som før har imponeret med HBO-serien ’Chernobyl’.

Det er ikke mindst svært at afgøre, hvem der har den dybeste raspen: Sandlers tjekkiske rumkadet Jakub eller det øjeblikkeligt araknofobi-inducerende »væsen fra tidens oprindelse«, hvis stemme tilhører Paul Dano. Der går ’emotional support spider’ i den, da de mærkværdige konversationspartnere især kredser om Jakubs forhold til sin gravide kone Lenka på jorden, spillet af Carey Mulligan.

’Spaceman’ kan ses på Netflix.

Set det hele? Tjek sidste uges weekend-anbefalinger.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af