’Renegade Nell’: Disneys vildt underholdende ungdomsserie har en fantastisk heltinde i centrum

’Renegade Nell’: Disneys vildt underholdende ungdomsserie har en fantastisk heltinde i centrum
Louisa Harland i 'Renegade Nell'. (Foto: Robert Viglasky/ Disney+)

Bare jeg kunne være en benhård rødhåret og retfærdighedssøgende kvinde i 1700-tallets England, tænkte jeg efter at have set Disneys nye ungdomsserie ’Renegade Nell’.

For damn hvor er Nell Jackson – portrætteret til perfektion af Louisa Harland – et møgsejt kvindemenneske.

Nell er ikke bange for at smide korsettet og kjolen til fordel for en karriere som soldat. At give byens snotforkælede rigmandssøn et verbalt møgfald og svinge pisken over for ham. Eller jorde en gruppe landevejsrøvere på deres seneste berigelsestogt.

Joely Richardson i ‘Renegade Nell’. (Foto: Luke Varley/ Disney+)

Nell er noget helt specielt – men hun ved egentlig ikke hvorfor. Hun ved blot, at hun får overnaturlig hjælp af en lille flyvende alf ved navn Billy Blind. Billy ved egentlig heller ikke selv hvorfor, men når hun har brug for at kunne forsvare sig, så kan han give hende overnaturlig styrke og skarphed.

Nell er allerede selvstændig og standhaftig, men med disse evner ved sin side er hun utvivlsomt skæbnebestemt til at skulle udrette noget stort. Men hvad?

Inden Nell kan nå at svare på det spørgsmål, ryger hun ufrivilligt ud på et hæsblæsende eventyr. For det er ikke gratis at lægge sig ud med privilegerede børn, og slet ikke sønnen af byens magistrat. Pludselig bliver Nell eftersøgt for mord og må flygte med sine søstre Roxy (Bo Bragason) og George ud af byen. Med sig får de den godhjertede Rasselas (Enyo Okoronkwo), der, udover at have småforelsket sig i Roxy, er træt af at arbejde for en adel, der anser ham som en vare.

Netop forholdet mellem rige og fattige, kriminelle og bedsteborgere, og mænd og kvinder er nogle af de helt store temaer i ’Renegade Nell’. For Nell oplever gang på gang, hvordan sandhed aldrig rimer på retfærdighed – tydeligst da det rammer hendes egen familie.

Louisa Harland i ‘Renegade Nell’ (Foto: Robert Viglasky/ Disney+)

Ligeledes må hun ofte agere mand for at komme frem i tilværelsen eller ty til den forkerte side af loven for at overleve. Selv adelige kvinder som magistratens datter Lady Sofia Wilmot (Alice Kremelberg) må alliere sig med lige dele magtfulde og uduelige mænd for at sikre sin status. Og så er der typer som Charles Devereux (Frank Dillane), der må røve kareter i skovene for at finansiere en livsstil, der passer til hans fine navn.

Den underliggende udforskning løfter ’Renegade Nell’ fra endnu et tamt YA-tilbud til en absolut underholdende serie.

I senbarokkens rammer udfolder der sig nemlig over otte afsnit en original og ikke mindst velskrevet historie om Nells skæbnemission, imens hun støder på fysiske og følelsesmæssige udfordringer. Fra slåskampe med en djævelsk jarl, Poyton, til hendes lillesøster Georges sygeleje.

’Renegade Nell’ kunne snildt have forfaldet til det platte eller overspillede, men styrer udenom takket være serieskaber Sally Wainwrights ligefremme, troværdige og ikke mindst velskrevne dialog. Med ’Renegade Nell’ viser Wainwright, der står bag den anmelderroste BBC-krimiserie ’Happy Valley’ og LGBTQIA+ dramaserien ’Gentleman Jack’, at hun også mestrer at skabe fuldblodskarakterer og medrivende fortællinger i ungdomsgenren.

Nick Mohammed i ‘Renegade Nell’. (Foto: Disney+)

Det hele toppes med nogle pragtpræstationer fra de unge talenter. Louisa Harland i rollen som Nell er et sandt scoop – det er svært at forestille sig en anden end ’Derry Girls’-skuespillerinden indtage rollen som den kække Nell. Lige så bliver hendes modstykke den opportunistiske Sophia Wilmot spillet af Alice Kremelberg, så vi mest forarges, men også forstår hendes motiver.

Frank Dillane i rollen som Charles Devereux har en Jack Sparrow’sk kvalitet i sig, når det kommer til at løse problemerne med charmerende selvtillid, og Enyi Okoronkwos Rasselas er elskværdig som velmenende medhjælper og stille helt.

Alt dette gør ’Renegade Nell’ til en imponerende afstikker i YA-genren. Jeg skal i hvert fald have printet en idolplakat af ’Renegade Nell’-holdet til mine kommende arvinge.


Kort sagt:
Unge (og voksne!) verden over kan finde en ny heltinde i ’Renegade Nell’, en fængslende ungdomsserie fyldt med action, magi og et talentfuldt ensemble.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

Renegade Nell’. Tv-serie. Hovedforfatter: Sally Wainwright. Medvirkende: Louisa Harland, Frank Dillane, Alice Kremelberg, Enyi Okoronkwo & Bo Bragason. Spilletid: 8 episoder af cirka 40 min. Premiere: Alle afsnit på Disney+.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af