Star Wars-aktuelle Amandla Stenberg om sin danske forbindelse: »Det er mit happy place«

Dansk-amerikanske Amandla Stenberg har med Star Wars-serien ’The Acolyte’ taget springet fra aktivistisk indie-darling til franchise-stjerne. Da vi fangede hende over telefonen, erkendte hun, at hendes politiske kamp har ændret form, mens hun også fortalte om sit nære forhold til Danmark og København.
Star Wars-aktuelle Amandla Stenberg om sin danske forbindelse: »Det er mit happy place«
Amandla Stenberg i 'The Acolyte' (Foto: Disney+)

INTERVIEW. En 16-årig Amandla Stenberg sidder foran en hvid væg. Over fire minutter dissekerer teenageren med stor indsigt den stigende tendens blandt hvide artister til at appropriere afroamerikansk kultur.

’Don’t Cash Crop my Cornrows’, hedder YouTube-videoen, der blev uploadet i 2015. Dengang var hun primært kendt for sit gennembrud som Rue i ’The Hunger Games’. Siden har hendes Hollywood-karriere taget voldsomt fart, men dansk-amerikanske Stenberg står stadig solidt fast på sine principper, og hun har uden at blinke kastet sig ind i politiske dagsordener, før det blev populært blandt unge stjerner i Hollywood.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For Stenberg er det umuligt at adskille hendes mærkesager fra hendes skuespilkarriere. Hun optrådte i Beyonces musikfilm, der akkompagnerede sangerens politiske album ’Lemonade’ fra 2016, hun portrætterede borgerrettighedsaktivisten Elizabeth Eckford i en episode af Comedy Central programmet ’Drunk History’, og i 2018 medvirkede hun i Anden Verdenskrig-dramaet ’Where Hands Touch’ som teenagepigen Leyna, hvis liv trues af nazistpartiet, fordi hun er barn af en sort far og en hvid mor.

Stenbergs mest skelsættende præstation er nok den, hun leverede i #BlackLivesMatter-ungdomsfilmen ‘The Hate U Give’. Soundvenues anmelder kaldte hendes præstation »rå, hjerteskærende og kraftfuld« .

Den rolle markerede for alvor hendes voksengennembrud, og siden har hun cementeret sig ikke blot som fortaler for sortes rettigheder, men som en aktivist, der kæmper for en række vigtige dagsordener som intersektionel feminisme og LGBTQ+-rettigheder.

Aktivismen har flyttet sig

De seneste år har hun dog også afsøgt andre, mindre politiske hjørner i sine rollevalg. Først med Gen Z-gyset ’Bodies, Bodies, Bodies’ og aktuelt med sin dobbeltrolle i den nye ’Star Wars’-serie ’The Acolyte’.

‘The Acolyte’. (Foto: Disney+)

’The Acolyte’ tager os tilbage til High Republic-æraen, omkring 100 år før prequel-trilogien foregår. Den respekterede Jedi Sol (Lee Jung-jae) får til opgave at opklare en række mord på forskellige Jedis. Først tror han, at det er hans tidligere padawan, Osha (Stenberg), som står bag mordene, men da det kommer frem, at det er Oshas tvilling, Mae (også Stenberg), der var formodet død, udvikler situationen sig og afslører ondsindede kræfter.

Trods sin hovedrolle i et mainstream franchiseprojekt som ’The Acolyte’, skal man ikke tro, at Stenberg har lagt aktivismen bag sig, fortæller hun, da vi taler med hende på en online-linje i forbindelse med Star Wars-serien.

»Jeg synes ikke, mit perspektiv har ændret sig. Det er kun blevet dybere, jo ældre jeg er blevet. Men hvad, der har ændret sig, er måden, jeg implementerer og kommunikerer mine synspunkter på. Jeg er ikke så interesseret i at udbasunere dem, særligt i en tid med den stigende tendens til, at folk skal signalere deres gode moral og oversvømme internettet med informationer. Så vil jeg hellere leve med de værdier i mit virkelige liv og mindre i det digitale«, siger hun.

For mange franchises

Hvad er dit eget forhold til ’Star Wars’? Skulle du overveje det et par gange, før du accepterede rollen?

»Det eneste, jeg rigtigt skulle overveje, var, om jeg overhovedet var klar til det, og om jeg kunne klare det. Det var der flere grunde til: arbejdsbyrden, fordi jeg spiller to karakterer, træningen til kampscenerne, jeg skulle lære, og ikke mindst på grund af presset over at skulle tilslutte sig et univers, der er så højtelsket af så mange og har så stærkt et eftermæle. Ultimativt besluttede jeg, at jeg var klar«.

‘The Hate U Give’. (Foto: 20th Century Studios)

»Men jeg elskede allerede ’Star Wars’, og særligt prequel-trilogien. Så det her var i virkeligheden en mulighed for mig at dykke ned i baghistorien og virkelig dyrke det«.

Du spiller jo to meget forskellige roller i ’The Acolyte’. Hvordan var det at forberede sig og kaste sig ud i de to roller?

»Enormt sjovt! Under præproduktionen føltes det nærmest, som om jeg var i skuespillerskole. Jeg havde så meget tid til at arbejde på karaktererne, forud for at jeg faktisk skulle spille dem. Jeg brugte lang tid på stunttræning, hvilket også forbandt måden, jeg spillede de to karakterer hver især. Det var en god udviklingsperiode. Jeg var nærmest dagligt på produktionskontoret, hvor jeg sparrede med forskellige afdelingsledere om forskellige ideer, jeg havde til at udvikle karaktererne«.

Fans af ’Star Wars’-franchisen har altid stærke holdninger til, hvordan de ønsker, at universet skal udvikle sig. Synes du, at fans er for fordømmende, når der kommer en ny spinoff?

»Der er så meget ved ’Star Wars’-universet, som er skubbet på vej af fans, og jeg anerkender, at fans har tilføjet så meget og har givet liv til, at den platform kunne eksistere. På den måde forstår jeg også beskyttelsen omkring det. Men samtidig har der også været så mange forskellige skabere, som har bidraget til ’Star Wars’, som ikke ville gøre det, hvis ikke de også var fans, inklusive Leslye (Headland red.), som skabte ’The Acolyte’. Hun var jo sådan: ’Jeg er kæmpe fan, og min fantasi kører rundt. Jeg har alle de her ideer, som jeg gerne vil forløse’«.

‘Bodies Bodies Bodies’ (Foto: A24)

»Generelt synes jeg, der er lidt for mange franchises. Udover min serie, selvfølgelig. haha, åh nej, jeg kan allerede se en overskrift der. Jeg synes, originalideer er sindssygt spændende, men sådan har jeg det også med den her serie. Den føles unik og som noget, du kan se, hvis du er fan af ’Star Wars’, og hvis du ikke er. Den har genreelementer, der indkapsler essensen af ’Star Wars’, men har samtidig også sine egne fortællemæssige meritter«.

Præsentation om Dogme95

Din far er dansk, og vi er selvfølgelig nødt til at komme ind på din danske forbindelse. Har du været i København for nylig? Var der nogle steder, der gjorde særligt indtryk på dig?

»Jeg prøver at besøge Danmark så ofte som muligt. Det er et af mine yndlingssteder i hele verden, og jeg kan virkelig godt forestille mig at bo der fuldtid på et tidspunkt. Min far har boet på Ærø i et par år nu og boede før det i København. Jeg synes bare, at I gør alt rigtigt, og livskvaliteten er fantastisk. Jeg har så mange specielle venner og oplevelser, jeg har fået der. Jeg har faktisk planer om at komme på besøg, når jeg er færdig med den her pressetour, for det er virkelig mit happy place«.

Amandla Stenberg i ‘Where Hands Touch’. (Foto: Sony Pictures)

Har du en yndlings dansk film eller dansk instruktør?

»På et tidspunkt var jeg meget interesseret i at starte på filmskole i Danmark. Det er jeg faktisk stadig. For den danske følsomhed, når det kommer til filmkunsten, er så fascinerende. En af de mest indflydelsesrige filmbevægelser for mig, da jeg var yngre og virkelig begyndte at tænke ’wow jeg elsker film’, var Dogme95. Jeg elsker Thomas Vinterberg og tog faktisk et kursus i film i New York for nylig. Her skulle vi præsentere om en filmbevægelse, og jeg præsenterede om Dogme95 og viste ’Festen’, fordi jeg synes, det er en fantastisk film«.

Ville du gerne selv være med i en film lavet efter dogmeprincipperne, hvis muligheden opstod?

»Det ville styre for vildt. Jeg ville lose my shit, hvis jeg kunne være med i en dogmefilm. Jeg følger Lars von Trier på Instagram, og nogle gange deler han sin e-mail, og jeg tænker: ’Burde jeg e-maile ham?’ Men han er jo også meget kontroversiel. Hvad synes du om ham?«

Nu er det jo mig, der interviewer dig!

»Ja. Og hvad så? Der skal jo være balance i kraften«.

’The Acolyte’ kan ses på Disney+.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af