Hollywoods 10 største unge stjerner

Det vrimler med lovende unge navne i Hollywood, der hurtigt er gået fra nye talenter til regulære stjerner i egen ret. Men i en tid, hvor en ung og skrøbelig stjernetatus let kan både eksplodere og falme, hvilke navne har så størst chance for en varig plads i Hollywoods hall of fame? Vi lister tidens største stjerner under 30.
Hollywoods 10 største unge stjerner

Hvis du lukker øjnene og tænker på verdens største filmstjerner, er der stor sandsynlighed for, at de er over 50 år gamle. 

Hvilket egentlig er ironisk i en branche, hvor det kan virke, som om alt handler om at være ung, smuk og på vej mod stjernerne. 

Gode ting tager tid, og alder er bare et tal. Og mens der ikke er nogen, der rokker ved Brad Pitt eller Leonardo DiCaprios magtherredømme lige foreløbig, er det værd at overveje, hvilke unge stjerner der kommer til at tegne fremtidens Hollywood. 

Hvem er Gen Z’s Tom Hanks, kunne man spørge?(Hvis man gerne ville lyde som en taglinesulten boomer). 

For mens Jennifer Lawrence, Ryan Gosling og Emma Stone alle har rundet 30 og efterhånden er elder millennials, er et helt ungt kuld i gang med at overtage Hollywood. 

Samtidig er nutidens Hollywood usammenligneligt med den filmby, hvor tidligere ikoner kom frem. I 2022 er en Hollywood-stjerne ikke kun udgjort af filmplakater, billetsalg, Oscar-statuetter og kritisk såvel som kommerciel succes. Det handler om at sammenstykke prestige og popularitet fra streamingsucceser såvel som biografbaskere, der gerne skal akkompagneres af et velorkestreret online-image med en trofast følgerskare. 

Vi har samlet de ti største Hollywoodstjerner, der endnu ikke er fyldt 30 år, men allerede har stor indflydelse og potentiale i branchen. De skuespillere, der allerede har sat et markant aftryk i billetlugerne og på streamingtjenesternes største hits – og som meget vel kan tone frem på fremtidens lister over de største stjerner overhovedet. 

Hvem er så fremtidens største stjerner? Halvdelen er 26 år gamle. Over halvdelen er kvinder, og de færreste af dem er født og opvokset i USA.

Daisy Edgar-Jones. (Foto: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

10. Daisy Edgar-Jones, 24 

Selvom det er en beskeden historie, holder Sally Rooneys kærlighedsroman ‘Normal People’ til stadighed horder af millennials i et decideret jerngreb. Og den eksponering BBC-seriens unge ubeskrevne blade fik, har især Daisy Edgar-Jones forvaltet med bravour. 

Den kun 24-årige brite fik sin start på grundlaget af ‘Normal People’ og er på blot et par år blevet et Hollywood-navn med sit navn og ansigt på en verdensomspændende biografbasker. 

Daisy Edgar-Jones’ hovedrollerige 2022 startede over for Sebastian Stan i arthousegyset ‘Fresh’, hvorefter hun har spillet en central rolle som den myrdede mormonkone i sommerens krimihit ‘Under the Banner of Heaven’ og nu er aktuel som stjernen i blockbuster-filmatiseringen af bestselleren ‘Hvor flodkrebsene synger’

Edgar-Jones har flair for det fåmælte, men har samtidig bevist, at hun har potentialet til at føre an i storstilede produktioner. 

Letitia Wright (Foto: Jesse Grant/Getty Images for Disney)

9. Letitia Wright, 28 

Hvis navnet Letitia Wright ikke umiddelbart vækker genkendelse, kan hendes position og potentiale som ung stjerne i Hollywood opsummeres i to ord: ’Black Panther’.

Det 28-årige britisk-guyanesiske talent, der spillede Shuri, den populære superhelts søster i ‘Black Panther’ og ‘Avengers’, står over for at føre franchisen videre i ’Wakanda Forever’ efter Chadwick Bosemans tragiske bortgang. Selvom det ikke er endeligt bekræftet, at det bliver Shuri, der trækker i dragten, er der umådeligt gode odds. 

Wright brød igennem med en mindeværdig præstation i ’Black Mirror’-afsnittet ’Black Museum’, der skaffede hende Hollywoods opmærksomhed og rollen i det afrofuturistiske superhelteunivers. 

Sideløbende med superheltefilmen har Wright dog også gjort stort indtryk i gangsterserien ’Top Boy’ samt Steve McQueens massivt roste filmserie ’Small Axe’, hvor hun i afsnittet ’Mangrove’ spiller virkelighedens Black Panther-aktivistiske leder Althea Jones.

Som aber dabei til Wrights store succes, både kritisk og kommercielt, har hendes navn dog fået en karrieremæssig mislyd, da hun under corona udtrykte og delte indhold om vaccineskepsis. Under optagelserne af ’Wakanda Forever’ skabte skuespilleren negative overskrifter, som en omvandrende hovedpine for produktionen på grund af selvsamme, da hun kom til skade og ikke kunne forlade Storbritannien uden vaccinepas.  

Som det lyder i magasinet The Ringers branchepodcast The Town har det uden tvivl kostet hendes aktie som Hollywood-navn dyrt i form af tabte muligheder og møder med producere.

I sidste ende må man dog ty til selvsamme værters devise om, at »hvis kriteriet var, at ingen skøre mennesker kunne arbejde i Hollywood, ville der ingen film være« (hej Tom Cruise). Så hvis ’Wakanda Forever’ bliver en massesucces med Wright i front, vil hendes aktie utvivlsomt stige igen.

Amandla Stenberg i 2021. (Foto: Emma McIntyre/Getty Images)

8. Amandla Stenberg, 23 

Hvis man er i tvivl om storheden af 23-årige Amandla Stenbergs filmstjernepotentiale, er det, fordi man ikke har set hendes smukke og skelsættende præstation som vred sort teenager i #BlackLivesMatter-ungdomsfilmen ‘The Hate U Give’

En rolle, der også indfangede den popularitet, skuespilleren har opnået i virkeligheden som talerør for politiske emner som racisme og sexisme, som en sand Gen Z-stjerne med sans for lidt aktivisme. 

Stenberg, hvis efternavn stammer fra hendes danske far, brød igennem som Rue i ’The Hunger Games’ og har i både sickflickbaskeren ‘Alt eller ingenting’ og det historiske racedrama ‘Where Hands Touch’ bevist sig som ung sort mainstreamfavorit. Hvilket hun nu udfordrer en smule i indiegyset ’Bodies Bodies Bodies’.

Selvom det ikke har vrimlet med præstationer fra det unge stortalent de seneste par år, har hun bestemt ikke tabt momentum. Snart vender hun tilbage i stor skala i den kommende ’Star Wars’-serie ’The Acolyte’.

Man skal bestemt ikke underkende Amandla Stenbergs magt som en populær ung sort stjerne med talentet mere end i orden, der i en tidlig alder har formået at være et progressivt idol sideløbende med sine kommercielle roller. 

Jacob Elordi ved Met Gala i 2022. (Foto: Jamie McCarthy/Getty Images)

7. Jacob Elordi, 25 

Hvis Timothée Chalamet er den nye Leonardo, er Jacob Elordi muligvis den nye Robert Pattinson. 

Ikke ulig den britiske stjerne har den 25-årige australier i hvert fald fået et bragende gennembrud i en teen-franchise og brugt det som springbræt til en karriere med større kunstneriske ambitioner.   

Ingen kan bedåre unge hjerter som Elordi, der er skolens arketypiske mandlige skønhed i de to største og mest forskellige highschool-succeser i nyere tid.

Fra Netflix’ generiske hyperstreamede ‘The Kissing Booth’ til ‘Euphoria’, hvor han afmaskerede skolens populæreste fyr som en stjernepsykopat bag det glatte ansigt. 

Selvom det kun er to titler, der for alvor tegner Elordis karriere indtil videre, er det ikke hvilke som helst titler.

Senest var skuespilleren aktuel i Adrian Lynes erotiske thriller ‘Deep Water’, og næste år står han over for sit helt store gennembrud som filmskuespiller med roller i ’Saltburn’ instrueret af Emerald Fennell (’Promising Young Woman’) samt Sofia Coppolas ’Priscilla’ om Elvis kone, hvor han spiller ingen mindre end rockens amerikanske konge.

I Elordis iskolde blik ser man spor af førnævnte Robert Pattinson, og meget tyder på, at han kan gå i den britiske stjernes ’Good Time’-fodspor, da han også har en Safdie-produceret indiefilm på vej i det kommende år.

’Euphoria’-stjernen har allerede bevist sit tække i streaminguniverset, og hans to meter talent og gedigne hunkkvaliteter er som skabt til sin egen filmplakat.

Anya Taylor-Joy ved årets Emmy-uddeling i Los Angeles. (Foto: Rich Fury/Getty Images)

6. Anya Taylor-Joy, 26

Først betog hun med sin kritikerroste præstation som 1800-talsheks i Robbert Eggers breakout-gys ’The Witch’.

Men det var først, da Anya Taylor-Joy spillede freaky skakdronning i Netflix-hittet ’The Queen’s Gambit’, at hele verden virkelig fik lov at opleve det 26-årige talent.

Den tidligere models unikke udseende og knivskarpe præstationer har det med at ætse sig fast på nethinden, om det er i indiesfæren eller i det bredere Hollywood-format.

Hvilket Taylor-Joy har bevist i sin kritikerroste præstation i Edgar Wrights ’Last Night in Soho’, som Austen-heltinde i ’Emma’ og ’Peaky Blinders’. 

Selvom Anya Taylor-Joys efterfølgende præstationer ikke har nærmet sig populariteten fra Netflix-hittet, har hun helt store roller i sigte, der meget vel kan lave om på det. 

Efter det stjernespækkede andet Robert Eggers-samarbejde ‘The Northman’ er skuespilleren aktuel i ‘Silver Linings Playbook’-instruktør David O. Russells ’Amsterdam’ og spiller senere på året over for Ralph Fiennes i den ventede ‘The Menu’ fra ‘Succession’-instruktør Mark Mylod.

Derudover står Anya Taylor-Joy over for sin måske største Blockbuster-rolle nogensinde som Furiosa i George Millers kommende ’Mad Max’-spinoff.

Florence Pugh ved Venedig Film Festival 2022. (Foto: Stefania D’Alessandro/Getty Images)

5. Florence Pugh, 26 

Den unge stjernes to gennembrudsroller fra 2019 indkapsler perfekt det tohovedede talentmonster, der er Florence Pugh.

I Greta Gerwigs ’Little Women’ spillede den 26-årige brite hele USA’s lillesøster Amy March med en udspekuleret sødme i en scenestjælende birollepræstation. I den helt anden lejr blev hun den blomsterbedækkede kransekagefigur og kultiske final girl i Ari Asters indieblockbuster ’Midsommar’ med smertelig præstation, der stadig lever videre i memelandskabet.

Fra Pugh vækkede den internationale filmscenes opmærksomhed som ‘Lady Macbeth’ i 2016, er hun støt steget i salgbarhed som del af Marvel-universet i ’Black Widow’. Udover at videreføre superhelterollen i Marvel-filmen ’Thunderbolts’ byder det unge talents fremtid på endnu mere blockbuster i form af storfilmene ’Dune’ og Christopher Nolans ’Oppenheimer’.

Senest satte »Miss Flo« Harry Styles til vægs i sin kritikerroste rolle som Alice Chambers i Olivia Wildes stormombruste ’Don’t Worry Darling’. I den forbindelse stod det for alvor klart, at hun forstår at smede gulddrama på skærmen, såvel som i virkeligheden.

Hendes fantastiske raspende stemmeføring, som skyldes en sjælden sygdom, betager nemlig ikke blot hendes filmpublikum, men har også affødt en intenst loyal følgerskare på Instagram, hvor hun er kendt for sin åbenhed. Her klapper fans begejstret med, om hun laver græskarsuppe eller slår et slag for feminismen, som det også var tilfældet i sommer, da hun bar en opsigtsvækkende gennemsigtig bluse.  

Hvis der kom noget positivt ud af ’Don’t Worry Darling’-virakken ,var det visheden om, at opmærksomheden omkring Florence Pugh ikke forsvinder foreløbig. Og hun kommer uden tvivl til at kunne fastholde den med sit talent.   

Zendaya – 25th Annual Critics’ Choice Awards. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images)

 4. Zendaya, 26 

At være kendt for kun ét navn kræver sin stjerne. Og den stjerne er Zendaya.

Den 26-årige califonier Zendaya er den perfekt kompekse solstråle af en Gen Z-superstjerne. Hun startede på Disney Channel, er den søde MJ i ’Spider Man’s mainstream Marvel-univers og samtidig spydsspids for generationens opiode undergang i ’Euphoria’. Overalt har skuespilleren vist sine udprægede funny bones og dramatiske sans for de helt store følelser.

Zendaya har sideløbende med ‘Euphoria’-rollen gjort sig i den mere dramatiske afdeling i seriens instruktør Sam Levinsons ’Malcolm & Marie’ og står over for sin første store biografhovedrolle i ’Call Me by Your Name’-instruktør Luca Guadagnignos kommende tennisstorfilm.

Med sin historiske Emmy-sejr for ’Euphoria’, som den yngste dobbelte vinder nogensinde, har hun cementeret sit enorme skuespiltalent uden nogensinde at underkende vigtigheden af sit image på den røde løber og som afroamerikansk forbillede for den ungdom, der har set op til hende siden Disney Channel-dagene.

Selvom Zendayas fremstår, som om hun kan alt allerede, er det nærmere et spørgsmål om, hvornår anføreren for en af tidens mest monumentalt indflydelsesrige serier rykker endnu længere op i Hollywood-hierarkiet.

Saoirse Ronan ved British Academy Film Awards i 2020. (Foto: Tristan Fewings/Getty Images))

3. Saoirse Ronan, 28 

Saoirse Ronans mange kritisk anerkendte hovedroller får hendes 28 år til at blegne. Den gæve stjerne med det irske ophav er hårdtarbejdende og et omvandrende 12-tal i skuespilteknik. 

Som kun 11-årig leverede hun en scenestjælende gennembrudspræstation i Joe Wrights ‘Atonement’ og har i alt medvirket i hele 25 film. Som kun 25-årig var hun på New York Times liste over århundredets største skuespillere. 

Saoirse Ronan er sin egen blege, ranglede og vanvittigt velspillende version af Hollywood-historiens klassiske screwball-dronninger. En stjerne, der smittende sjov i interviews formår at ræsonnere på alle de sociale medieplatforme, hun selv stik imod al millennial-fornuft ikke er til stede på. 

Hun har båret hele historiske dramaer på sine spinkle skuldre, hvoraf hendes Oscar-nominerede præstation i ‘Brooklyn’ fik hende sammenlignet med en ung Meryl Streep. I det lesbiske drama ‘Ammonite’ spillede hun om kap med ingen mindre end Kate Winslet.

Ronans talent og popularitet er dog nået nye højder som førstedame for Greta Gerwig i ‘Lady Bird’ og ‘Little Women’, der emmer af professionel samhørighed. 

I kontrast til mange af karrierens mere seriøse dramatiske roller kunne hun med ‘Lady Bird’ tilføje en komisk mesterpræstation til cv’et. I ‘Little Women’ inkarnerede hun den amerikanske kernekarakter Jo March og trådte i fodsporene på Hollywoodstjerner som Winona Ryder og Katherine Hepburn. 

Selvom ingen kan finde ud af at udtale det, er Saoirse Ronans navn et af dem, der giver håb for filmverdenens fremtid. Med alt det hun har udrettet allerede, og fire Oscar-nomineringer i bagagen, er det et spørgsmål om tid, før hun faktisk begynder at vinde på Mery Streep-måden. 

Timothée Chalamet til verdenspremieren på ‘Bones and All’ ved Venedig Film Festival. (Foto: Jacopo Raule/FilmMagic)

2. Timothée Chalamet, 26 

»I think societal collapse is in the air«, lød det fra generationsskjalden Timothée Chalamet på Venedig Festival som en anden no future-Phil Collins. Og når Timothée siger, at vi er på randen af et kollaps, giver det genlyd i hele some-sfæren. 

Hvilket på mange måder indkapsler, at den 26-årige franskamerikanske stjernes kaliber er lige dele filmskuespil og tilstedeværelse som idolplakat for Instagram-alderen.  

Da han slog hele verden omkuld som den polyglotte fersk(en)forelskede Elio i Luca Guadanignos ’Call Me by Your Name’, opstod der nærmest øjeblikkeligt en Beatles-agtig kærlighed til den unge mand med det mærkelige navn. Skarpt efterfulgt af den mindre rolle som Rayban-røvhul i ‘Lady Bird’, der kun gav gods til flere fantasier. 

Efterhånden som de efterfølgende præstationer ikke har været entydigt overbevisende, fra ‘The King’ til pinagtigheder som Woody Allens ‘A Rainy Day in New York’, har nogle set sig usikre på, om Timothée Chalamet virkelig er den nye Leonardo DiCaprio, mange ellers lovede ved gennembruddet. 

Men Chalamets mest værdifulde force er, at han spiller ung og forelsket som få. Og det har han gjort over for adskillige af Hollywoods største unge kvindelige stjerner, hvilket udelukkende smitter positivt af på hans egen. I den kommende ‘Bones and All’ er han genforenet med fader Guadagnino som kannibal over for stjernefrøet Taylor Russel

Samtidig har ’Dune’ for alvor kørt Chalamet i stilling som kommerciel lokkemad. Han er vitterligt kronprins i et af tidens største blockbuster-fænomener. Derudover skal han inkarnere en legendarisk karakter som Willy Wonka i den kommende ’Charlie og Chokoladefabrikken’-spinoff ’Wonka’, hvor det endelige slag om Chalamets dramatiske voksenkarisma muligvis skal stå. 

Uanset om han kan matche Leonardo DiCaprio eller Johnny Depp og Gene Wilders tidligere ikoniske chokoladefabrikanter, er Timothée Chalamet et Hollywood oneman-boyband, der kan fylde sale og mobilisere skrigende unge fans i alle afskygninger. Hvorvidt han kommer til at slå sit navn fast som mere kritikerrost karakterskuespiller er op til diskussion. Men hans popularitet lader ikke til at løbe nogen vegne.

Tom Holland. (Foto: Gareth Cattermole/Getty Images)

1. Tom Holland, 26  

Selvom de er Hollywoods to største mandlige stjerner, giver det nærmest ingen mening, at Tom Holland også var på bedding til Chalamets rolle i ‘Wonka’.  

For selvom de begge har stor status tidligt i deres karrierer, repræsenterer skuespillerne komplet væsensforskellige idoltyper såvel som mandeidealer. 

Den renskurede firskårne Tom Holland er udadtil rendyrket førstemandspotentiale af den gamle skole. 

Den 26-årige englænder har finpudset sine evner fra barnsben, hvor han stod på de skrå bredder i Londons West End. Og i Hollywood beviser han, at han kan bære hele film såvel som verdens største franchises på sine skuldre og slippe godt afsted med det. Også når han er bedre end de film, han er med i, som den spilfilmatiserede ’Uncharted’ eller mere eksperimenterende projekter som Russo-brødrenes ’Cherry’ og ’The Devil All the Time’. 

Bag hans nabodrengssmil er det dog hans komedieknogler, der har gjort ham til viral og vennesæl talkshowgæst såvel som den potentielt mest populære Spiderman nogensinde. 

Her står Holland stærkt som filmsuperhelten, hvis billettække nærmest egenhændigt reddede biograferne ud af coronapandemien. Der er til dato ingen efterfølgende premierefilm, der har formået at toppe tredje del af hans Peter Parker-hattrick. 

I en kommende storfilm skal Holland slå sine første biopic-folder og indtage rollen som ingen mindre end det amerikanske koryfæ Fred Astaire, hvor han også kan demonstrere dansetrinene fra sine musicaldage såvel som mindeværdigt humoristiske ‘Lip Sync’-battle-momenter. Derudover er han i front for den stortanlagte Apple TV+-serie ‘The Crowded Room’. 

Som bevis på vægten af hans familievenlige underholdningsevner var Holland sågar på tale som Oscar-vært.  Han har tidligere fortalt om et fejlslagent pitch på en young James Bond-prequel tidligere i sin karriere. Med hans nuværende position på blockbuster-tinderne er det dog langt fra udelukket, at den unge brite en dag kommer til at spille 007.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af