Disse Hollywood-stjerner knuselsker Danmark – fra yndlingsburgere og obskure dj-sets til ægte kærlighed

Mens alle efterhånden ved, at Scarlett Johansson og Viggo Mortensen stammer fra Danmark, sætter vi fokus på de Hollywood-stjerner, hvis aktuelle forbindelser til Danmark er langt mere dedikerede og personlige end blod, dna og oldeforældre.
Disse Hollywood-stjerner knuselsker Danmark – fra yndlingsburgere og obskure dj-sets til ægte kærlighed
Jeremy Strong og hans danske hustru, psykiateren og dokumentaristen Emma Wall, i godt selskab med skuespilkollega Oscar Isaac og dennes danske hustru, dokumentaristen Elvira Lind. (Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO/HBO MAX)

Hvis man har været så heldig at vokse op i Danmark, skal man have boet under en bautasten for ikke at være blevet tudet ørene fulde med, hvor mange internationale navne og Hollywood-stjerner der har dansk blod i årene. 

Alle kender klassikerne. Viggo Mortensen er nærmest så dansk, at han kunne spille på landsholdet, og Scarlett Johansson har dansk pas, danskboende halvbror og ikke mindst dansk arkitektfar ved navn Karsten, der mødte hendes amerikanske mor i New York.

Derudover er der alle de amerikanere med blå øjne, der mest er danske på blodsprocentmåden med immigrantforældre flere led tilbage.

Det gælder navne fra Jamie Lee Curtis (danske bedsteforældre), Alexis Bledel (danske oldeforældre), Jessica Alba (morfar af dansk afstamning) og Uma Thurman (der er en ottendedel dansk og efter sigende også hedder Sørensen til efternavn, således er Maya Hawk jo så en hel sekstendedel dansk). 

Hvis man hiver klaphatten langt nok ned om ørene, kan det snildt virke, som om Hollywood faktisk bare er en stor mangrove af dansk dna. DR har for nylig fundet klappekøllerne frem og dyrket danskervinklen til fulde i ‘Danskere i verden’, der underviste os i, at »der er danskere i de fjerneste egne af verden«. 

Men hvad med alle de ikke-danskere, der er forbundet til vores lille land. Verdensmenneskerne i Danmark? Nærmere bestemt Hollywood-stjernerne i Danmark. 

For der er efterhånden en god portion ganske aktuelle amerikanske navne, der har nogle solide forbindelser til Danmark funderet på mere og andet end blod. Som er tykkere end vand, men i mange tilfælde mindre spændende end andre vigtige livsbånd.

Som ægteskaber med relativt almindelige danskere, yndlingsburgersteder i København, dyre boligkøb, aparte dj-sets og andre former for uransageligt engagement i landet. Selv Dua Lipa har anbefalet sine fem yndlingsrestauranter i hovedstaden.

Denne liste af fædrelandsfortolkning springer mestendels gamle kendinge og halvstøvede stamtræsled over og lister de Hollywood-stjerner, hvis forbindelser til Danmark er aktuelle lige nu. 

1. Jeremy Strongs knuste Gasoline Grill-drømme  

»En af de bedste tv-serier jeg nogensinde har set«. En sætning mange muligvis ville bruge til at beskrive Jeremy Strongs egen serie ‘Succession’, men som skuespilleren selv har ytret om ‘Borgen’. Et af mange elementer i Strongs tilværelse, der udgør hans erklærede kæmpekærlighed til Danmark.

Jeremy Strong har som bekendt i kraft af sin danske kone Emma Wall, som han har tre børn med, en rimelig konkret kærlighedsforbindelse til landet.

De mødte hinanden til en fest i en loftslejlighed i Soho under Sandy-orkanen i 2012, mens hun færdiggjorde sin uddannelse til psykiater, og han prøvede at slå igennem som skuespiller. Parret blev siden gift i Christianskirken på Christianshavn, fejrede bryllup på Dragsholm Slot, og deres første barn blev født på Rigshospitalet. 

Men ligesom med alt andet den meget dybdeborende skuespiller gør, er Jeremy Strong gået skridtet længere i sin dedikation til det danske land. 

Emma Wall og Jeremy Strong ved premieren på ‘Succession’ sæson 4 i marts 2023. (Foto: Taylor Hill/FilmMagic)

Han har taget den Københavnske kulturelites vaner til sig og suppleret sin base – et gammelt byhus i Indre by – med et sommerhus i Tisvilde. Han arbejder også på et projekt med den danske instruktør Tobias Lindholm.

Men den ekstremt prætentiøse skuespillers mest relaterbare træk finder man i en omdiskuteret og noget udstillende portrætartikel i The New Yorker om ham, ‘Jeremy Strong doesn’t get the joke’, hvor Strong kører desperat og nedslået rundt i byen i forsøg på at skaffe sig en burger fra Gasoline Grill, der er hans nummer to favoritburger efter Nomas Popl. 

»Nedslået efter sin søgen efter den andenbedste burger i København,satte han sig tilbage i bilen og hang med hovedet. Det var ved at blive mørkt, så han sendte chaufføren mod Tisvilde. ‘Det er et billede på en god pointe’, sagde han. ‘Som er, at alt drama handler om at ønske sig noget virkelig meget og ikke få det, du gerne vil have«. 

Jeg kender den specifikke skuffelse over evigt udsolgte trendy madvarer, Jeremy! Og kudos – det er topmålet af Københovskisnovski-følelsen. 

2. ‘Emily in Copenhagen’ med Lily Collins

Hvis det ikke virkede uoverkommeligt nok i forvejen at komme ind på det københavnske boligmarked, konkurrerer man nu også med deciderede Hollywood-stjerner. 

Således var der mediestorm i den danske andedam, da Netflix-stjernen fra ‘Emily in Paris’ for nylig købte hus i Kartoffelrækkerne på Østerbro som fuldbyrdelsen af en længevarende forelskelse i Danmark og København. Selvfølgelig af de danske branchefolk, forfatter Kim Fupz Aakeson og filminstruktør Pernille Fischer Christensen. 

Hvor kærligheden til Danmark stammer fra, vides umiddelbart ikke. Men skuespilleren har dokumenteret sine rejser med en folkelig begejstring for rød-hvide sportsevents som Vingegaards Tour-sejr i Paris, der er én håndboldkamp fra at gøre hende til statsministerkandidat.

Og dog. I en hypet Vogue-video udtaler Collins kærligt havremælk på dansk og knuselsker pissedyrt bagværk fra Juno the Bakery, hvilket selvfølgelig er mega asocialdemokratisk.  

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Collins Københavner-begejstring gør det alt for nemt at skrive spinoff-serien ‘Emily in Copenhagen’. 

Jeg ser størst potentiale i en fiktionsserie, der tager det bedste fra ‘Emily in Paris’ og ‘Borgen’ og lader hovedkarakteren assistere en bøvet partiformand i statsministerkapløb med some-promo og content-creation under en hæsblæsende valgkamp. Så kunne Emily jo passende løbe rundt om søerne hver morgen og starte en romance med en new nordic-kok, surdejsentreprenør eller Euroman-journalist. 

Collins kærlighed begrænser sig ikke til Danmark. Hun flirter heftigt med resten af Skandinavien og har blandt andet en podcast om Mumitroldene med den britiske komiker Jennifer Saunders. 

3. Oscar Isaac og Elvira Linds indie-romcom 

Hollywood-stjernen Oscar Isaac blev hele verdens dansende meme efter sci-fi-filmen ‘Ex Machina’. I virkeligheden danner skuespilleren par med den danske filminstruktør Elvira Lind, der blandt andet har vakt opsigt med dansedokumentaren ‘Bobbi Jene’

De bor i New York, men har ligesom Jeremy Strong og Emma Wall sommerhus i Tisvildeleje, og at dømme på fotos er kvartetten gode venner . Måske hænger de ud i Tisvilde, når Isaac altså ikke hører Malk De Koijn i bilen omgivet af danske marker? 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Isaac og Elvira Linds historie har desuden stort potentiale som quirky indieromcom. De to mødtes til en fest, mens skuespilleren nørdede med sin titelrolle i Coen-brødrenes ‘Inside Llewyn Davis’ og egentlig slet ikke gad være der. 

Han var mødt op klædt ud som karakteren og sad i sin egen udlægning af deres meet cute og så mærkelig ud, mens konen i kraft af sine evner som dokumentarist tilsynedeladende øjnede festens freak og faldt i snak med ham. 

»Jeg var den eneste til festen, der spiste. Og den her pige, (…) hun laver dokumentarfilm, så hun spottede åbenlyst festens weirdo (…). Og sad med mig og snakkede i lang tid. Jeg går ud fra, hun kunne lide hele min ting«, fortalte Isaac i sin tid NPR. Lind blev efterfølgende lidt skuffet, da hun fandt ud af, at han havde været in character under samtalen. Men det endte lykkeligt.

Professionelt har deres forhold allerede resulteret i Linds Oscar-nominerede kortfilm ‘The Letter Room’, hvor Isaac spiller hovedrollen. Lind fortalte om filmen, mens der sneg sig små hverdagsdetaljer fra deres liv ind, da hun gav interview til Soundvenue i 2021

4. Aziz Ansaris danske austronaut-spire

Hvis du spørger mig, er det her muligvis verdens mest spændende sætning: 

»Aziz Ansari marries forensic data scientist Serena Skov Campbell in Tuscany«, stod der i Vanity Fair

Det er ikke blot en beskrivelse af en bryllupsbegivenhed, der fandt sted i 2022, men efter min mening også præmissen for det bedste niche-reality-program, der aldrig blev lavet.

Her kunne vi gennem bryllupsplanlægning blive klogere på den vilde forening af den amerikanske komiker og hans danske kone Serena Skov Campbell, der ifølge sin Insta-bio er »Physics PhD – Nonoplasmonics, Danish princess, budding astronaut«.

Serena Skov Campbell og Aziz Ansari i 2023. (Foto: Stefanie Keenan/VF23/WireImage for Vanity Fair/ Getty Images)

Det er et sikkert modsætning mødes-hit. Især tilført en snert af Ansaris foodie-tendenser fra sin selvoptagede romantikerpersona Dev i ‘Master of None’.

I sit standup-show ‘Right Now’ fortæller Ansari ikke så meget om, at hans kones videnskabelige kvalifikationer lyder pænt geni-agtige. Her er hun hans kæreste fra Danmark, der ikke forstår racisme, fordi det tætteste Danmark kommer på en minoritet er rugbrød.

Komikeren og fysikeren med Nasa-connection og ekspertise i noget meget indviklet metalvidenskab er to mennesker, der slet ikke er skrevet nok fanfiction om. Det kunne blive som ‘Interstellar’, bare sjovt!

5. Pedro Pascal flygtede til Danmark 

Før ‘The Last of Us’-stjernen blev hele internettets yndlings daddy, var han en baby i Danmark. 

Det var et kort, men vigtigt ophold, da skuespillerens forældre flygtede fra Chile som modstandere af Pinochets millitærdiktatur i 1970’erne. Efter at have søgt asyl i Venezuela blev familien sendt helt til Nordeuropa, hvor de boede kortvarigt, inden de endte i Texas, hvor Pedro Pascal boede det meste af sin opvækst. 

»Vi fik politisk asyl i Danmark. Det var midt-70’erne, og mine forældre var unge og liberale. Det var en farlig tid, og de var heldige at få os ud med livet i behold«, har han fortalt.

Det er muligvis blot et komma i skuespillerens tumultariske historie, der går forud for det velfortjente gennembrud, han endelig nyder i dag. Men i den anledning føles det som en form for fædrelandskærlighed blot at forestille sig ordet »Danmark« komme ud af Pascals mund. 

Amandla Stenberg i 2021. (Foto: Emma McIntyre/Getty Images)

6. Hipster-cyklende Amandla Stenberg 

Det unge stortalent fra ‘The Hate U Give’ og ‘Bodies Bodies Bodies’ er halvt dansk. Og føles meget mere dedikeret halvt dansk end Scarlett Johansson. 

Stjernen søgte om dansk statsborgerskab for nogle år siden og tilbragte i den forbindelse tre måneder i Danmark. I årenes løb har hun på sin Instagram hyldet en dansk bådehavn i solnedgangen, sin far i studenterhue og det håndformede træ på Christiania.

Stenberg har nævnt sin danske far, ofte omtalt som »a Danish white dude«, i forbindelse med sit engagement i debatten om race og identitet og sin egen oplevelse som biracial i USA. I 2021 fortalte hun i et interview, at hendes far bor i København, og at hun elsker at besøge ham. 

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Stenberg er vild med danske brostensstræder, kalder landet trygt og elsker selvfølgelig at cykle. Hun har i et interview beskrevet, at hun gør det, mens hun hører musik, hvilket er både dumt og autentisk københavnsk. 

Stjernens tjekkede og blødt støjende musikvalg er dog et vovet valg på cykelstien:

»Når jeg er i København, har jeg næsten altid lyst til at høre dreampop eller Slowdive, eller sådan noget som det«, fortalte hun Talkhouse.  

Om Stenberg har fået sit statsborgerskab er uvist. At dømme på den danske integrationspolitik er det formentlig efterhånden nemmere at bryde igennem i Hollywood end et rødbedefarvet pas.

7. Jake Gyllenhaal: Elsker man Dar, elsker man Danmark 

»Jeg forstår dansk«, lød det med imponerende udtale fra Jake Gyllenhaal, da han for nylig promoverede ‘The Covenant’ med Dar Salim på Instagram. Og straks lugtede lunten, da Salim påstod, at Gyllenhaal også medvirkede i ‘Underverden II’. Ønsketænkning. 

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Udover at synge højt i Dar Salims jubelkor, hvilket er en fed dansk folkesport, har Gyllenhaal også et godt øje til det danske filmlandskab. Han stod bag det amerikanske remake af ‘Den skyldige’, hvor han selv spillede hovedrollen. Det samme gjorde han, da Michael Bay forvandlede den danske actionfilm ‘Ambulance’ til en Hollywood-basker. 

At Jake Gyllenhaal har sit efternavn fra sin tipoldefars svenske adelsfamilie, er en anden historie. 

8. Elijah Woods dj-set på Amager 

Han har spillet Frodo i ‘Ringenes herre’. Men vigtigere endnu har han engang dj’et på Amager til en Distortion/Action Hygge-fest i 2014 som del af duoen Wodden Wisdom, hvis kendetegn er persiske og tyrkiske discobeats fra 70’erne og 80’erne. 

Til eventet, som Soundvenue rapporterede fra, var der i sin tid delte meninger fra publikum, der kaldte celebrityhobbittens set alt fra »overdrevet godt!« til »rigtig godt, og så er han i hvert fald også lækker!« til en enkelt, der ikke var vildt »imponeret over hans præstation«. 

Han glemte vist også at spille bangeren ‘They’re taking the Hobbits to Isengard’.

Foto: Soundvenue

Wood har i den forstand haft en solid fædrelandsanekdote klar, da han mødte den danske filmproducer Mette-Marie Kongsved under optagelserne til Netflix-filmen ‘I Don’t Feel at Home in This World Anymore’ i 2017. 

Siden har de dannet par og fået et barn sammen. De har tilsyneladende bosat sig i Los Angeles i stedet for på Amager, der ellers er det tætteste den danske hovedstad kommer på Mordor. 

9. Woody Harrelsons feriefavorit 

Året var 2019, og Roland Møller cyklede rundt i det fynske sommerlandskab med Woody Harrelson, drak gammel dansk og spiste smørrebrød (vegansk smørrebrød til den plantebaserede internationale stjerne, må man gå ud fra).

De så ud til at hygge sig så meget, at man næsten får lyst til at kalde makkerparret pre-Corona-samfundets Dar Salim og Jake Gyllenhaal. 

Roland Møller og Woody Harrelson er nået til Kronborg. (Foto: Stillet til rådighed af Roland Møller)

Woody Harrelson har haft vores lille land som feriemål flere gange og kan ifølge ‘Triangle of Sadness’-medspiller Vicki Berlins udtalelser til Kino »rigtig godt lide« Danmark.

De var begge inviteret til middag hos Zlatko Buric, sidst Hollywood-stjernen var her med sin kone, hvilket efter sigende var »superhyggeligt«. Burics kone lavede »superlækker mad«. Se, det kalder jeg en ‘Til Middag Hos’-vinder!

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af