’De unge kærester’: De unge kvinder har hovedet bedst skruet på i DR’s serie om par med stor aldersforskel

’De unge kærester’: De unge kvinder har hovedet bedst skruet på i DR’s serie om par med stor aldersforskel
'De unge kærester' (Foto: DR)

Vi taler meget om krænkelser, manipulation og magtforskelle i dag. Og det er godt. Men måske gør vi det indimellem for meget.

P3’s nye serie ’De unge kærester’ vil tage et opgør med de fordomme, der er omkring par med stor aldersforskel. Er det ikke grooming, når en kvinde på 32 finder sammen med en mand på 18? Og har den 49-årige model ikke manipuleret med den 23-årige studerende?

I kærligheden er der altid noget, vi har behov for i mødet med den anden. Måske ungdommen repræsenterer noget i den personlighed, i det menneske, man møder den hos.

Oliver Bjerrehuus på 48 har ikke længere kontakt til sine tre yngste børn, fortæller han, og ligner virkelig en mand, der har slået sig på tilværelsen.  

Men Olivers unge kæreste Sofie Elkjær (23 år) er fyldt med håb, når hun ser et puslebord, da de er i Ikea for at finde møbler til deres nye, fælles hjem. Åh, et lille barn, der dufter og har små fingre.

‘De unge kærester’. (Foto: DR)

Hun smiler til ham: »Du skal have din happy ending, jo«, og de kysser fem tantekys, som åbenbart er deres foretrukne måde at bekende deres kærlighed på.

Vi må ikke dømme parrene i P3’s fine og rørende portræt af fire sæt forelskede mennesker, hvor aldersforskellen er en del af fascinationen. Hvis vi dømmer, så lukker vi øjnene for, hvor kompleks kærligheden er.

Sexologen Jakob Olriks (50) kæreste Astrid Lund Johansen (22) er en mellemting mellem en teenagepige og en meget begavet kvinde. Når de er sammen, bliver hun fjantet, fjoller rundt med ham, som var hun barnet og han faren. Og hvad er der nu i vejen med det, for hun er så glad.

Men den begavede kvinde er samtidig en kæmpe ressource for programmet. Der er ikke en ting, den unge litteraturstuderende ikke har tænkt over.

‘De unge kærester’. (Foto: DR)

Men man tænker uafværgeligt selv, at der her er en kvinde, som inden længe vil vokse sin gamle kæreste intellektuelt over hovedet, og hvad får hun så ud af Olrik, når han ikke længere er »den klogeste mand, hun nogensinde har mødt«?

På samme måde tænker man også som moden kvinde, at Oliver Bjerrehuus formodentlig har mere brug for at få styr på relationen til de børn, han allerede har, end at få lavet nogle flere.

Men hvilket forelsket menneske kan se et rødt flag?

Under ’Vild med dans’ i 2020 skulle Jenna Bagger på 32 danse med Albert Rosin Harson, der dengang var 18 år og kendt fra julekalenderen ’Tinka’. Det kom der kærlighed ud af, og nu bor de to sammen.

Jenna græder i ’De unge kærester’ under et interview (serien er heldigvis fri for de afsindigt trættende videodagbøger) og fortæller om de grimme ting, mennesker skriver til hende, om pressen, der laver afstemninger. Hvad synes I? Er forholdet okay? Ja. Nej.

Albert ser tvivlende ud, mens han siger, der er mange ting, han vil gå glip af ved at have en så voksen kæreste. Men så snakker han glad i en anden scene om et dansemove, Jenna lavede på scenen, hvor hun var helt tæt på hans ansigt og så ham ind i øjnene, og mon ikke Albert også ville gå meget forbi, hvis han ikke gik med Jenna, tænker man.

‘De unge kærester’. (Foto: DR)

Kasper er 24, Tina er 42, og de har en TikTok om deres store aldersforskel.

»Der er rigtig mange mænd, der har en fantasi om at være sammen med en ældre kvinde«, siger Kasper og smiler over hele femøren, høhø.

»Det startede egentlig som noget seksuelt. Men så fandt vi ud af, at vi syntes, hinanden var meget søde, og så fandt vi ud af, vi ikke rigtigt kunne undvære hinanden«.

Kaspers smil er nu anderledes, lidt forsigtigt, hans kinder er lyserøde. Et forelsket menneske. ’De unge kærester’ er indimellem virkelig sødt tv.

Men så på den anden side.

‘De unge kærester’. (Foto: DR)

I andet afsnit inviterer Jakob Olrik og Astrid Lund Johansen på parmiddag. Ind ad døren kommer Oliver Bjerrehuus og Sofie Amalie Elkjær. 

Hverken Oliver Bjerrehuus eller Jakob Olrik er de mest ressourcestærke typer i verden, og det bliver lidt et freakshow at have de to selvforelskede hanelefanter i samme rum over for de unge kærester, der ligner to veninder til middag med deres kiksede fædre.

Jeg er helt sikker på, de kommer til at vokse fra dem.

For som kloge Astrid siger:  

»Han har jo 28 års fortid. Min fortid er bare barndom«.

Og det er jo rigtig nok.    


Kort sagt:
Kærligheden er størst af alt, også aldersforskellen. P3’s serie om par, hvor den ene er næsten dobbelt så gammel som den anden, er sødt, livsklogt tv, der desværre har en tendens til at kamme over og blive lidt af et freakshow, fordi hanelefanterne Oliver Bjerrehuus og Jakob Olrik er mere skøre end relaterbare. Heldigvis er deres unge kærester kloge.  

Anmeldt på baggrund af de to første afsnit.

’De unge kærester’. Serie. Medvirkende: Kasper Borum, Tina Kubinska Slott, Oliver Bjerrehuus, Sofie Amalie Elkjær, Albert Rosin Harson, Jenna Bagge, Jakob Olrik, Astrid Lund Johansen. Spilletid: 4 afsnit af 25 minutter. Premiere: 19. juli på DR3.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af