Tre weekend-anbefalinger: Bliv opslugt af filmisk vanvidsvejr i stedet for at tjekke DMI

I anledningen af biografaktuelle 'Twisters' zoomer vores faste weekend-anbefalinger i denne uge ind på tre film – nye som gamle – hvor vejr og menneskehed går amok. Forhåbentlig vil de for en stund give dig en pause fra at kapere virkelighedens vejrudsigter.
Tre weekend-anbefalinger: Bliv opslugt af filmisk vanvidsvejr i stedet for at tjekke DMI
'Do the Right Thing'. (Foto: PR)

1. Streaming: Et stærkt hedebølge-mesterværk

Få har brugt vejrforholdene til at bedrive så skarp en samfundskritik, som Spike Lee gør det i ‘Do the Right Thing’.

Mesterværket fra 1989 har længe ikke kunne streames herhjemme, men nu er det ironisk nok kommet med den drivvåde danske sommer.

Komediedramaet udspiller sig på årets varmeste dag i Brooklyns Bed-Stuy-kvarter, hvor pizzabuddet Mookie (Spike Lee selv) bliver kastebold i en racekonflikt mellem sin italiensk-amerikanske chef Sal og det sorte nabolags beboere. Alt sammen fordi Sal nægter at hænge billeder af sorte stjerner op på pizzariaets Wall of Fame.

35 år efter premieren er filmens revsende humoristiske tone, intensitet og budskab stadig aktuelt og rammende. Samtidig er ‘Do the Right Thing’ bestemt også et cinematisk hold kæft-bolsje til alle med et toxic positivity-præget forhold til, at det ‘alt er godt, så længe solen skinner’.

‘Do the Right Thing’ kan lejes på Viaplay.

Tom Holland og Naomi Watts i ‘The Impossible’. (Foto: PR)

2. Streaming: Menneskets mod kæmpebølgen

Menneskets ulige kamp mod naturens mest destruktive kræfter har sjældent været så følelsesudmagrende skildret som i J.A. Bayonas ’The Impossible’ om en turistfamilies kamp for overlevelse under tsunamien i Asien i 2004.

En familie bestående af Ewan McGregor og Naomi Watts og deres to børn rives fra hinanden, da de foruroligende vandmasser strømmer ind over deres thailandske turistparadis, og de kastes ud i en nærmest umulig overlevelsesstrid.

Filmen fra 2012 blev kritiseret for at se begivenhederne fra de hvide vesterlændinges perspektiv frem for de lokale, for hvem ødelæggelserne havde langt større konsekvenser. Og den film ville man også gerne se. Men det ændrer ikke på, at ’Børnehjemmet’-instruktørens take er en voldsomt intens filmoplevelse, der sender publikum ud over den emotionelle afgrund.

Og så er der den lille bonus, at man kan opleve senere edderkoppedreng Tom Holland i hans første store filmrolle.

’The Impossible’ kan ses Filmstriben, Prime Video, Nordisk Film+, Grand Hjemmebio, Viaplay og YouTube.

‘Twisters’. (Foto: Warner Bros.)

3. Biograf: Oscar-instruktør twister tornado-reboot 

Den originale ’Twister’ var en gensynsklassiker for (drenge)børn af 90’erne, men først nu får den en opfølger, der i det store hele gentager formularen, blot uden overlagt sexisme.

Daisy Edgar-Jones spiller tornadohviskeren Kate, der i bedste ’Godfather’-stil bliver trukket tilbage i orkanens øje, bedst som hun troede, hun var ude. Hun slæber rundt på et traume på størrelse med tornadocowboyen og Youtubestjernen Tylers (Glen Powell) ego, men måske har de alligevel mere til fælles end ved første vindblæste øjekast.

Ved selvsamme indledende øjekast er ’Twisters’ pølset ud af Hollywood-samlebåndet, men feinschmeckerens nysgerrighed vækkes, når man opdager, at instruktøren bag er Lee Isaac Chung, der blev Oscar-nomineret for sin fintfølende gennembrudsfilm ’Minari’.

Meget kan man sige om ’Twisters’ – og det har Soundvenues anmelder Alexander Grevy da også gjort – men man kommer helt til at sætte pris på det ustadige danske sommervejr med denne hæsblæsende tur til den amerikanske midtvest.

’Twisters’ kan ses i biografen.

Set det hele? Tjek sidste uges weekend-anbefalinger.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af