’The Instigators’: Ny actionkomedie med Matt Damon og Casey Affleck er overraskende underholdende

’The Instigators’: Ny actionkomedie med Matt Damon og Casey Affleck er overraskende underholdende
'The Instigators'. (Foto: Apple TV+)

Som anmelder skal man naturligvis gå ind til alle værker med et åbent sind.

Det er dog efterhånden svært ikke at forvente gennemsnitlig metervare, når endnu et stjernespækket amerikansk actionbrag går uden om biograferne og får eksklusiv premiere på én af de store streamingtjenester.

Skuffelser som ’Red Notice’, ’The Gray Man’, ’The Tomorrow War’ og ’The Adam Project’ har efterhånden slået fast, at denne model sjældent holder.

Derfor blev jeg ærligt talt overrasket over, at den nye Apple-film ’The Instigators’, instrueret af Doug Liman, faktisk er et oprigtigt underholdende bekendtskab.

Den erfarne Hollywood-instruktør, der også stod bag Prime Videos nylige streaminghit ’Road House’, er ikke just garant for mesterværker. Han har leveret vellykkede pletskud som ’The Bourne Identity’ og ’Edge of Tomorrow’, men også fejlslagne storfilm som ’Chaos Walking’ og ’Jumper’.

Med dette solide nye filmprojekt kan man imidlertid mærke (på den gode måde), at Liman og resten af holdet foran og bag kameraet har prøvet det før.

‘The Instigators’. (Foto: Apple TV+)

Actionkomedien starter med en velkendt præmis: et fejlslagent kup.

En gruppe utjekkede røvere har planlagt at plyndre Bostons korrupte borgmester for en større pengesum, som han vil indsamle (under bordet) på valgnatten, hvor han står til genvalg. Men forbrydernes flugtbåd kæntrer, pengetanken er halvtom, borgmesteren taber valget, og flere dør i det katastrofale optrin.

I centrum af kaosset står karismatiske Matt Damon som den midaldrende mand Rory, der ellers ikke har erfaring med den kriminelle verden. En stor pengegæld har dog gjort ham så desperat, at han (efter sin egen logik) kun ser to muligheder: at begå selvmord eller begå et røveri.

Han tyer altså til sidstnævnte, hvilket efterlader ham på flugt sammen med den øretæveindbydende fuck-up Cobby, spillet af Casey Affleck, som også har skrevet manus sammen med Chuck MacLean (’City on a Hill’).

Efter sig har de både renskurede og korrupte politifolk foruden de kriminelle bagmænd, som det umage makkerpar forsøgte at udføre heist-nummeret for. Som et atypisk kort på hånden kidnapper de (på meget fredfyldt vis) Rorys psykolog, spillet af Hong Chau, som agerer analytisk samtalepartner under den hæsblæsende menneskejagt.

Og der bliver i den grad samtalt. Alle scener er fyldt til randen med diskussioner, sarkastiske kommentarer og regulære tilsvininger, og en afart af »fuck« sniger sig ind i omtrent hver anden replik.

‘The Instigators’. (Foto: Apple TV+)

I de forkerte hænder kunne det Guy Ritchie-inspirerede mundhuggeri godt kamme over, men ’The Instigators’ forløser det, så man er fint revet med gennem de 101 minutter.

Så tilgiver man næsten, at motivationen bag de civile personers villighed til at træde så aktivt ind i en kriminel løbebane fremstår temmelig utroværdig. Og at filmens få forsøg på at ramme publikum på følelserne kun er halvhjertet udført.

En stor del af æren for den komiske effekt tilfalder de veloplagte skuespillere. Damon, Affleck og Chang har en god, fjendtlig kemi, mens deres gentagne forsøg på at slippe ud af politiets kløer bare tilføjer flere år til den fængselsstraf, de potentielt har i vente.

Undervejs på det tempofyldte actionridt, som tilmed afrundes med et nyt kupforsøg, indtager solide navne som Ron Perlman, Michael Stuhlbarg, Toby Jones og Paul Walter Hauser deres grinagtige røvhulsbiroller med mærkbart overskud. Man får følelsen af, at alle har haft det sjovt på settet, og det smitter.

’The Instigators’ opfinder ikke ligefrem den dybe tallerken for amerikanske actionbaskere, men den er godt skruet sammen – og meget bedre, end man kunne have frygtet.


Kort sagt:
Doug Limans underholdende og bandeordsspækkede actionkomedie med Matt Damon og Casey Affleck modbeviser tesen om, at Hollywood-baskere, der går uden om biograferne, altid rammer ved siden af.

’The Instigators’. Spillefilm. Instruktion: Doug Liman. Medvirkende: Matt Damon, Casey Affleck, Hong Chau, Ron Perlman, Michael Stuhlbarg. Spilletid: 101 min. Premiere: 9. august på Apple TV+.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af