Reddit troller aktiemarkedet – Wall Street er kastet ud i kaos

Reddit troller aktiemarkedet – Wall Street er kastet ud i kaos
Alexis Ohanian, medstifter af Reddit. (Foto: Jerod Harris/Getty Images)

Når man nævner aktiemarkedet, tænker man ofte på store pengeinstitutter, der forvalter enorme beløb hver dag.

Disse hedgefonde tjener tykt på at handle og sælge aktier, hvilket ofte er et kritikpunkt af dem: De rige bliver rigere, imens den helt almindelige person må slide og slæbe og holdes ude af den helt store aktiefest.

Men nu har pøblen – i dette tilfælde repræsenteret ved Reddit – fået nok: De har simpelthen startet en krig mod nogle af Wall Streets største hedgefonde.

Angrebet, der er lige dele en joke og lige dele gravalvorligt internetkaos, tog udgangspunkt i aktien for GameStop, den fysiske spilforhandler, der de seneste år har kæmpet en håbløs kamp for at holde sig i live med svindende tal og butikker, der lukker på stribe.

Aktien har derfor ikke været meget værd, i hvert fald ikke i sig selv, men netop derfor har fællesskabet /r/WallStreetBets på Reddit udset den til at være en såkaldt meme-aktie. Disse aktier ser ikke altid positive ud på papiret, men de bæres i høj grad af hype blandt Reddit-brugerne.

Netop fordi GameStop har været i en dødsspiral, har aktien også været oplagt for de store pengeinstitutter på Wall Street, for på aktiemarkedet kan man altid tjene penge, selv hvis det går dårligt. Derfor har flere hedgefonde satset på at klemme en gevinst ud af GameStop ved at shorte aktier.

Her låner man aktierne ud til en given pris og håber på, at de falder i værdi, så man kan købe aktierne tilbage til en lavere pris. Differencen bliver dermed ren profit og penge lige i lommen. Stiger aktien derimod, taber man altså penge på sit sats.

Det er netop dette, der sker lige nu med GameStop. Hedgefonde havde håbet på, at GameStop med den langsomme død ville falde i kurs, hvorefter de kunne score en kæmpe gevinst.

I stedet har Reddit-brugere i det koordinerede angreb købt sig ind i GameStop og valgt at holde fast i deres aktier. Med det, der kaldes et short squeeze, har de store opkøb fra private investorer simpelthen skubbet prisen i vejret.

Hedgefondene bløder derfor penge lige nu, da de er nødsaget til at købe aktierne tilbage til en højere pris i håbet om at dække deres tab, og det fortsætter altså lige nu som en skrue uden ende.

Faktisk står en af de største hedgefonde i GameStop, Melvin Capital Management, efter sigende til at gå konkurs en af de kommende dage efter et milliardtab på GameStop-aktien. Det er på trods af, at de modtog en indsprøjtning på flere milliarder i fredags.

Med angrebet har Reddit skabt en helt ny realitet for aktiemarkedet, i hvert fald midlertidigt, men spørgsmålet er, hvor længe momentum kan holdes kørende.

Én ting er, at Reddit-brugerne, der er hoppet med på hypen, begynder at få kolde fødder og sælge ud af aktien, fordi de vil sikre deres gevinst, inden det er for sent.

Skal momentum holdes kørende, skal de derimod slå koldt vand i blodet og beholde deres aktier, hvilket også ivrigt diskuteres i de daglige tråde på Reddit.

En anden ting er, at GameStop-aktien måske nærmer sig bristepunktet. Flere eksperter er enige om, at det ikke er holdbart – spørgsmålet er bare, hvornår boblen springer.

Lige nu ser det dog ud til, at aktien tager endnu et højdespring, inden den eksploderer på den ene eller anden måde. Aktien fik i aftes et boost, efter Elon Musk tweetede om den, og i går var den dagens mest handlede aktie.

Siden det amerikanske marked lukkede i går aftes, er aktien næsten fordoblet i værdi. Samlet set er den på et år vokset 3.800% i værdi godt hjulpet på vej af Reddits krig mod de finansielle pengeinstitutter.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af