Det er en farlig glidebane, når vi omtaler Reddit som internettets mørke afkrog

Den seneste tids dækning af internettets rolle i angrebet på Kongressen og krigen mod Wall Street viser, at danske medier har en problematisk mangel på forståelse for internetkultur.
Det er en farlig glidebane, når vi omtaler Reddit som internettets mørke afkrog
Reddit. (Foto: Reddit)

KOMMENTAR. Når jeg tyer til internettet for at finde svaret på livets små og store spørgsmål, sker det sjældent med en Google-søgning.

Det sker derimod på Reddit, mit digitale orakel, der lige nu er mest i vælten for et opgør med Wall Street.

Og jeg er ikke alene, for dagligt bruges platformen af mere end 50 millioner mennesker.

Alligevel kaldes Reddit og sidens imponerende overflod af fællesskaber for en af internettets mørke af kroge – en definition, der er mere problematisk, end man umiddelbart skulle tro.

Den seneste tids opblomstring af denne fejlagtige karakterisering sker i kølvandet på flere, ofte voldsomme, situationer, der på den ene eller anden måde er blevet skabt på internettet for derefter at løbe ud i virkelighedens samfund.

I januar så vi, hvordan konspirationsteoretikere og Trump-fanatikere blev kastet af sociale medier efter angrebet på Kongressen, hvorefter de måtte søge tilflugt hos platforme som den krypterede beskedtjeneste Telegram.

Og i øjeblikket ser vi, hvordan brugere på Reddit tager kampen op mod Wall Street ved at kursmanipulere GameStop-aktien for at tvinge hedgefonde i knæ.

Fælles for begge eksempler er, at når medierne dækker disse – for mange journalister ofte fremmede – platforme, trækker de på betegnelsen ’internettets mørke afkroge’. Dermed bliver betegnelsen en slags catch all for alt det, vi ikke forstår omkring internettets fællesskaber.

Alle platforme skæres over én kam, og der skelnes ikke mellem den yderst kontroversielle 8kun, der huser alt fra nynazister og terrorister, til en platform som Reddit, der muligvis har en broget fortid, men som nu står for en stor del af internettets positive karma.

For selvom Reddit lige nu stjæler al opmærksomheden med økonomisk aktivisme mod magtfulde pengeinstitutter, så er platformen faktisk helt unik.

Forsiden af internettet

Hvor forsiden af Reddit er en kurateret liste over internettets største nyheder og virale hits, dækker resten af platformen over sprudlende fællesskaber, der hver har deres såkaldte subreddit – et underforum for specifikke emner.

Mange subreddits bruges til at opsøge råd og hjælp, og da brugerne udøver en slags kontrol af hinanden ved at bedømme kommentarer positivt og negativt, trædes der sjældent uden for fællesskabets regler.

Dermed ikke sagt, at Reddit ikke har haft sine problemer. Da fans af Donald Trump for alvor begyndte at markere sig online, var et af de mest indflydelsesrige fællesskaber at finde på Reddit under r/The_Donald (som senere blev slettet for hadsk opførsel).

Men når man omtaler Reddit som en mørk afkrog, klinger det af Silk Road, børneporno og terrormanifester. Det klinger af det, der faktisk er det mørke internet.

Det klinger ikke af folk, der uselvisk står klar med tips og råd til, hvordan man får sin økonomi på ret køl, indsamlinger til dårligt stillede børn eller bare de daglige feelgood-historier.

At sætte Reddit i samme fold som 4chan, og i særdeleshed fællesskaber som 8kun, er ikke kun er en misforstået opfattelse af Reddit (og deres stålsatte indsats mod racisme, had og QAnon), men også moderne internetkultur.

Det fostrer en uoplyst, fordomsfuld diskurs om internetkulturens rolle i vores samfund, hvor internetkulturen sjældent tages seriøst, men derimod hænges ud som en prygelknabe for alt det, vi ikke forstår.

Det er en ærgerlig tendens, som blandt andet kom til udtryk i Genstarts gennemgang af Reddits kamp mod Wall Street, hvor brugerne konsekvent blev omtalt som »hobby-investorer og skolebørn med mobiltelefoner«.

Når vi holder liv i disse fordomme, vil internetkulturens indfødte – både unge og gamle – konstant være i beredskab. Der skabes en ’os mod dem’-stammekultur, hvor der altid være grobund for konflikter.

Det skaber en digital kløft på tværs af generationer og ideologiske overbevisninger (alle kan være med, hvis blot de deler det samme mål), hvor fremmedgørelsen kultiverer vrede og hadske bevægelser.

Internetfordomme avler internetvrede

Der er ingen tvivl om, at internettet altid vil gemme på afkroge. Det er jo netop det, der gør det så fantastisk. Men der er en vigtig adskillelse i at omtale dem som mørke eller bare afkroge.

Når vi skelner, klistrer vi (u)bevidst et prædikat på, som ikke kun rammer platformene, men også brugerne. Folk, der handler ulovligt på det mørke internet, er ikke nødvendigvis de samme, der sidder og deler feel good-videoer på Reddit.

Prædikatet mistænkeliggør, når vi faktisk burde arbejde os mod en større forståelse.

For internetkulturen bliver ikke mindre omfattende – hvis den gjorde, var stormløbet mod Kongressen ikke blevet en realitet, og en digital krig mod Wall Street ville være løbet ud i sandet, inden den overhovedet havde fanget vores opmærksomhed.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af