Afskedsbrev fra en fanboy: Har Apple mistet det, der gør dem til Apple?

En Apple-fanboy gennem mange år tager sin afsked med firmaets produkter efter endnu en skuffelse. Læs hvorfor her.
Afskedsbrev fra en fanboy: Har Apple mistet det, der gør dem til Apple?

KOMMENTAR Apple har vanen tro afholdt et event hvor de præsenterer nye produkter. Igen sad jeg klar og var spændt som et barn på juleaftensdag. Der var rygter om både en ny iPhone og en ny iPad og det er altid spændende at se nyt hardware fra Apple.

Desværre lod forløsningen vente på sig. Der kom godt nok en ny iPhone, men det var med et fire år gammelt design, og ikke videre imponerende tekniske specifikationer. Der kom også en ny iPad Pro, men desværre havde den ikke meget andet at byde på end sin storesøster, den gamle iPad Pro.

Efter eventet sad jeg tilbage med to ligegyldige produkter, en række ubrugeligt salgstal og en rigtig flad fornemmelse. Hvad er der sket med Apple?

Siden jeg fik min første iPhone i 2008 har jeg sværget til Apple. Jeg har haft alle iPhones siden, alle iPads op til iPad Air, flere forskellige MacBooks og selvfølgelig et Apple Watch siden release i 2015. Jeg er det man kalder en Apple-fanboy. Eller rettere var. Mit forhold til Apple er nemlig blevet mere kompliceret. Det bliver hårdere og hårdere for mig, at retfærdiggøre at købe Apples nyeste skud på stammen. Om det er iPads, iPhones, Macbooks eller ure, så bliver afstanden til konkurrenterne mindre og mindre.

Fire år gammelt design.

 

Jobs’ visioner mangler

Steve Jobs døde i 2011. Han skulle efter sigende have arbejde på iPhone 5 som sit sidste projekt, og det synes jeg kan mærkes. Med det siger jeg ikke, at der kun er kommet bras fra fra Apple siden iPhone 5, men gode produkter er ikke nok for Apple. De skal være sublime hele vejen rundt.

Apple er kendt for at prøve noget nyt, men samtidig er de kendt for at gøre det rigtigt første gang. De gjorde det med iPod. De gjorde det med iPhone. De gjorde det med iPad. Alle tre blev kæmpesucceser, og de blev det før deres konkurrenter overhovedet havde overvejet et produkt, der lignede. Det er netop her, jeg synes at det kan mærkes, at Steve Jobs ikke længere er en del af staben på kontorene i Cupertino. Apple er ikke længere den samme.

Skuffelse på skuffelse

Den nye 12 tommers MacBook var en kæmpeskuffelse for mig. Jeg forventede at skulle udskifte min MacBook Pro med noget mere nutidigt, og til min store ærgrelse lancerede Apple en lille tynd og let, men rimelig standard bærbar computer. Dette gør de, alt imens Windows stormer der ud af med fede tablet/pc-i-én devices som er både kraftigere og billigere end Apples middelmådige 12.000 kroner dyre bærbare computer.

Apple Watch var endnu en skuffelse. Lige fra jeg så det første gang, var jeg skuffet over både design og funktionalitet. Mit kærlighedsforhold til Apple og min indre tech-nørd holdt mig dog ikke tilbage fra at købe uret en uge efter launch. Jeg brugte det i godt fem måneder, og prøvede ihærdigt at overbevise mig selv og alle omkring mig om, at smartwatches var uundværlige, og at jeg nærmest ikke længere kunne undvære det. Nu har jeg smidt det, og jeg forstår igen, hvorfor salgstallene aldrig har været imponerende på det lille, dyre digitalur. For at være helt ærlig synes jeg at Apple Watch (i sin nuværende form) er både irriterende og ubrugeligt. Hvis det har givet mig noget, så er det stress.

AppleWatch1
Stressfaktor.

 

iPad Pro lagde ud med en sløv start på salget, og det er ikke blevet meget bedre siden. Der er ingen, jeg har snakket med, som har kunne se fordelene ved en iPad Pro. Apple ønsker at folk skal skifte deres gamle Windows PC ud med en iPad Pro og bruge den som deres go-to computer. Desværre er den ikke andet end en stor iPad, og i mange tilfælde ikke det, som folk ønsker sig af en computer. Gårsdagens lancering tilføjede ikke noget opløftende til perlerækken af skuffelser.

Det undrer mig, at Apple ikke bryder sig om tablet/pc-kombinationen, som Microsofts Surface Book. Hvorfor skal jeg bruge en tablet til at gøre en PCs arbejde? Windows 10 på alle dine devices, det er en god idé. Jeg gider ikke sidde og bruge min finger som en mus, når jeg skriver tekster eller noter. Selvom Apple siger noget andet, så er iPad Pro bare en stor iPad, ikke en computer.

Huawei over Apple

Hele min skepsis mod Apple kulminerede for et par måneder siden, da jeg fik en Huawei Mate 8 i hånden og skulle teste den. Jeg har tidligere brugt en Android-smartphone i en kortere periode, men skiftede hurtigt tilbage til iPhone igen, da jeg ikke syntes, at systemerne var på samme niveau.

Med Mate 8 fik jeg dog virkelig øjnene op for, at der ikke længere er langt fra Android til iPhone. Tidligere var der stor forskel på smartphones, og nogle var næsten ubrugelige på grund at sløve processorer og grimme, klodsede UI’s., men disse problemer er væk i dag. Apple har ikke længere det store forspring, som de tidligere havde.

HuaweiMate8
Apples banemand.

 

I dag har jeg både en iPhone 6S Plus og en Huawei Mate 8, men har valgt at bruge Huawei-modellen som min primære. Det skal ikke lyde som om, at Android er bedre end iOS, for det synes jeg ikke det er, men det er heller ikke dårligere.

Jeg bruger Mate 8 i dag, fordi jeg har besluttet at min næste telefon skal være en Android. Mate 8 kommer med 32 GB og kan udvides med microSD kort på op til 128 GB og løber op i ca. 5000 kroner. Det er dyrt, men ikke nær så dyrt som en iPhone. Min nuværende iPhone 6S Plus har måske et pænere design, og nogle vil foretrække iOS over Android, men med 128 GB løber den op i hele 8500 kroner. Det er simpelthen for meget, når Apple ikke kan holde sig et hestehoved foran konkurrenterne længere.

Brug for en tænkepause

Mit og Apples forhold er forhåbentlig ikke slut, men Apple skal sætte sig ned, og tænke sig rigtig godt om. Jeg vil ikke længere finde mig i, at være i det dominerende forhold med Apple, som jeg har fundet mig i, i så mange år. Nu vil jeg selv bestemme, og jeg vil gøre det til billigere penge.

SteveJobs1
Gik Apples banebrydende innovation virkelig i graven med Jobs?

 

Det er svært at sige præcis, hvad Apple gør forkert, og jeg tror heller ikke at de selv ved det. Har de mistet det, der gør dem til Apple, og i så fald, hvad gjorde dem så til Apple? Et svar der ligger lige til højrebenet er Steve Jobs. Der er i hvert fald ikke kommet meget spændende ud af Apple siden Jobs satte træskoene i 2011.

Kan det virkelig passe at verdens engang mest værdifulde virksomhed, skylder det meste af sin succes til én enkelt mand? Det er kun fremtiden der kan give os svar på det. Jeg glæder mig meget til at se, hvad Apple bringer os i fremtiden, og jeg håber inderligt at de kan vinde mit hjerte tilbage. Indtil da vil jeg gå hånd i hånd med min Mate 8, og se mig om efter en Windows PC, som kan tilfredsstille mine behov.

Læs også: Kommentar: Hvorfor iPhone SE er Apples mindst innovative, men også bedste idé i årevis

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af