Naomi Campbell fortæller om at være sort i modebranchen i ny gigant bog

Naomi Campbell fortæller om at være sort i modebranchen i ny gigant bog

»Jeg vidste, hvad det betød at være sort. Du var nødt til at yde noget ekstra. Du var nødt til at være dobbelt så god«.

Sådan skriver supermodellen i sin kommende biografi og fotobog, ‘Naomi Campbell’. I en længere redigeret passage fra bogen, som Guardian har publiceret, fortæller hun blandt andet om sin start i modebranchen, sit venskab med designeren Azzedine Alaïa samt altså om at være sort i modeverdenen.

Naomi Campbell kigger i sin kommende bog
Naomi Campbell kigger i sin kommende bog

»Da jeg startede som model, blev jeg ikke booket til visse shows på grund af min hudfarve«, skriver Campbell, der også husker et uheldigt shoot til italiensk Vogue i 1987.

»Det var et svært shoot, fordi makeupartisten ikke havde medbragt den rette foundation til min hudfarve. Jeg ved ikke, hvad det var for en pige, han havde forventet«, skriver Campbell og fortæller, at hun siden altid tog sin egen foundation og puder med.

Hendes historie kommer på et tidspunkt, hvor modebranchen igen er blevet gjort opmærksom på sin manglende diversitet. I løbet af februar droppede modellen Ajak Deng først karrieren efter konstant at møde racebarrierer, men valgte så at komme tilbage og kæmpe videre. Samtidig reagerede modellen Leomie Anderson kraftigt efter en makeup-episode a la den Campbell havde oplevet næste 30 år tidligere.

Naomi Campbell på forsiden af amerikansk Vogue i september 1989
Naomi Campbell på forsiden af amerikansk Vogue i september 1989

I bogen fortæller Campbell også om at være den første sorte model på forsiden af fransk og amerikansk Vogue i henholdsvis 1988 og 1989.

»Jeg var vildt nervøs, fordi jeg forstod vigtigheden af at være en sort model. Det var hendes (Anna Wintour, red.) første September-nummer som chefredaktør, og jeg tror, hun fik meget kritik for det. Jeg vil altid være taknemmelig«.

Skærmbillede 2016-03-21 kl. 15.03.47 
Bogen ‘Naomi Campbell’ udkommer i april i en tobindsversion i gigantformatet 46 x 33 centimeter til cirka 11.200 kroner.

Læs også: Sort topmodel dropper karrieren – træt af racisme

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af