Test: Sony Xperia X Performance vil være med i toppen, men rammer forbi

Test: Sony Xperia X Performance vil være med i toppen, men rammer forbi

Sony har lagt i kakkelovnen til en sublim oplevelse med den nye Sony Xperia X Performance. Vi har haft den i hænderne i et par uger for at se, om den kan leve op til forventningerne.

Design

Sony kalder selv Xperia X Performance for the masterpiece, men det er meget høje ord at bruge om en telefon der efter min mening, er en af de grimmere telefoner på markedet i øjeblikket. Farverne er i og for sig ok. Den kommer i guld, lyserød og sort. Desværre ligner designet noget fra en svunden tid og byggekvaliteten er slet ikke noget at skrive hjem om.

Det meget firkantede design får den til at virke tyk, tung og klodset. Med sine 165 gram er den faktisk ikke en af de tungeste femtommers smartphones, men den ligger lidt i den tykke ende, med en tykkelse på 8,6 mm. Kanten ligner aluminium, men føles desværre bare som hårdt plastik. Der er slet ikke samme fornemmelse af kvalitet, som der er ved aluminium.

 

 

På bagsiden af Xperia X Performance falder kæden fuldstændig af for mig. Den er lavet af tyndt plastik, som endda giver efter, hvis man trykker på det. Når man rører ved det, lyder det som et lidt for billigt cover der sidder udenpå. Men det er det ikke. Det er den nyeste smartphone fra Sony, til over 5.000 kroner. Det er simpelthen for tyndt.

Om softwaren er der ikke så meget at sige. Den kører Android 6.0 Marshmallow med Sonys eget Xperia UI henover. Der hvor det største fokus har været, er på kamera-softwaren, som faktisk er rigtig god. Der er nogle præinstallerede Sony-apps, som en nyhedsapp, en fitnessapp, osv. Ikke særligt brugbare, men sådan er det hos de fleste producenter.

Indmad

Omvendt er der er der ikke noget galt med indholdet under den fesne plasticramme. Den er udstyret med en fem tommer LCD 1080p skærm. Desværre er det ikke en 2K-skærm, som vi er begyndt at se på andre flagskibe, men den fejler slet ikke noget. Sony kaster om sig med flotte navne i forbindelse med skærmen. Der er både TRILUMINOS™ og X-Reality® i den nye Xperia, og selvom jeg ikke kan se den store forskel, sammenlignet med andre 1080p-skærme, så er det en rigtig flot skærm.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den kommer med den seneste og lynhurtige Qualcomm Snapdragon 820-processor, og med sine 3 GB RAM følger den godt med sine konkurrenter. Der er som standard 32 GB lagerplads, og det kan udvides med op til 256 GB med et microSD kort.

Telefonen fungerede upåklageligt, og jeg oplevede ikke en eneste gang, at den laggede eller crashede. Sony har virkelig formået at give Xperia X Performance en flydende fornemmelse.

Fingerscanneren er rigtig godt placeret på siden, og er en af de hurtigere jeg har prøvet. Batteriet er ikke noget at råbe hurra for. Det er på 2.700 mAh og jeg endte på en 20-30% sidst på dagen. Det betyder at den skal lades hver dag. Det er lige ofte nok, men ikke en dealbreaker for de fleste brugere. Det kan dog give problemer, hvis du forventer at bruge Xperia X Performance til din Pokémon-jagt.

 

Kameraet

Kameraet er der hvor der virkelig er kælet for Xperia X Performance. Frontkameraet er på hele 13 MP og kan filme i 1080p Full HD. Det er fedt at se et godt frontkamera, så vi endelig kan tage nogle gode selfies og Snaps.

Det bagudvendte kamera er på hele 23 MP. Det er flere end der sidder i de fleste spejlreflekskameraer. Og samtidig fungerer det rigtig godt. Billeder i svagt lys var ikke imponerende, da jeg synes de ofte bliver mere grynede, end jeg er vandt til. I ordentligt lys er billederne til gengæld rigtig flotte. Der er gode muligheder for at lave manuelle indstillinger, og det kan give nogle meget imponerende billeder.

 

Telefonen har en dedikeret kamera-knap, og med funktionen ’hurtig start’ slået til, kan du i løbet af 0,6 sekunder åbne kameraet og tage et billede, ved at trykke på den dedikerede kamera-knap. Det er imponerende hurtigt. En af grundene til at dette kan lade sig gøre, er den utroligt hurtige autofokus som Sony har formået at putte i Xperia X Performance. Ud over at være hurtig, så kan kameraets autofokus også følge objekter. Det er meget brugbart hvis du filmer, eller tager billeder af for eksempel sport eller kæledyr.

DSC_0043
Manuelle indstillinger
DSC_0042
Auto-indstillinger

Endelig vurdering

Sony Xperia X Performance fungerer overordnet godt. Rigtig godt faktisk. Der er absolut ingen problemer med den, og det er sjældent at jeg har oplevet en telefon, der er så pålidelig og giver en så behagelig brugeroplevelse. Den kører med Sonys eget Xperia UI over Android 6.0, og har man først vænnet sig til interfacet, så er de ekstra funktioner i for eksempel kameraet rigtig fede at have.

Kameraet fungerede også rigtig godt, og med lidt fiflen med de manuelle indstillinger, kan man virkelig tage nogle flotte billeder på den nye Xperia X Performance.

Desværre har X Performance virkelig sit udseende imod sig. Det er selvfølgelig ikke sikkert at alle synes det, og man skal da heller ikke udelukkende dømme efter det ydre. Men når den samtidig føles som noget, der er købt i en legetøjsforretning, så er der noget galt. Det havde måske været okay på en budget-telefon til 2.500 kroner, men for over 5.000 kroner forventer jeg altså noget mere.


Køb den, hvis du…

…gerne vil have et rigtig godt og hurtigt kamera i din smartphone

…vil have en smartphone der giver en hurtig, flydende og pålidelig oplevelse

 

Køb den ikke, hvis du…

…vil have en smartphone, der føles som, og ligner en high-end telefon

…sætter pris på en let smartphone

…vil have en smartphone der skiller sig designmæssigt ud

 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af