Apple er ikke længere konger af simplicitet – og det er en god udvikling

Apple er ikke længere konger af simplicitet – og det er en god udvikling

KOMMENTAR For et par år siden var medierne plastret til med ekstatiske tech-journalister, der nærmest ikke kunne få luft ved tanken om alle de nye produkter, der ville blive luftet ved Apple-afsløringerne. Vejrtrækningen er langsomt blevet mere behersket i takt med, at Tim Cook har overtaget efter afdøde Jobs og op til gårsdagens afsløring af iPhone 7, så har mediedækningen været ti gange mere afdæmpet, end den var for blot to år siden.

Mange har råbt op om, der er især to årsager til den dalende interesse for – og salg af – iPhones.

Den første er, at Cook ikke har formået at følge op på Jobs’ vision om, at brugeren skal have en simpel oplevelse. iPhones og iPads har selvfølgelig det samme simple design. Der er én knap på forsiden og et par stykker på siden. Alle kan følge med. Men i forhold til selve lanceringerne af produkter, så har kritikere en pointe. SE, Plus, S, C, Pro, Air, Mini. Alt sammen tech-agtige navne på produkter og selvom de stadig er nemmere at afkode end konkurrenternes endeløse række af tal i produktnavnene, så er det stadig en kilde til forvirring, og et tegn på, at Apple langsomt vender simplificeringen ryggen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

iOS 10 er det mest komplicerede længe fra Apple

Derudover er det kommende styresystem iOS 10 – som jeg har rodet med i betaudgaven i en måneds tid – det mest komplicerede stykke Apple-software siden 90’erne. Men det er også blot fordi, iOS tidligere har været det nemmeste at bruge på markedet lige siden det udkom. For at nævne et par hurtige eksempler, så kan du nu opbygge din låseskærm med forskellige widgets – miniprogrammer. Du skal selv installere og organisere dem. Det lyder ikke særligt Apple-agtigt, vel?

Den anden årsag til det stagnerende salg er, at der bare ikke bliver revolutioneret mere. Jojo, batterierne, skærmene og indmaden i dimserne bliver bedre. Men jeg kan stadig huske følelsen af at åbne for min første iPhone 3GS, og opdage at jeg havde en supercomputer i min lomme.

Alt var revolutionerende – fordi de simpelthen var nogle af de første, der gjorde det. Og så endda simpelt. Og der er Apple jo fanget af sin egen succes. Folk forventer sindssygt meget af dem, hver eneste gang de går på scenen og viser et stykke poleret aluminium, så selvom to kameraer på bagsiden tilsyneladende giver fantastiske billeder, så er det jo ikke ligefrem lige så revolutionerende, som første gang, du kunne tjekke din mail på toilettet. Vel?

2
(Foto: Apple)

Derfor er det en god business-strategi

Det lyder stramt for Apple,

Steve Jobs var mester i, at aflæse markedet. Han vidste, at folk havde penge og lyst til at købe simple supertelefoner og at det skulle være en god oplevelse for dem at gøre det. Tim Cook mener jeg ikke, er så dårlig til at aflæse markedet, som folk kritiserer ham for. Vi omgiver os i stigende grad med mere og mere avanceret teknologi, og de fleste af os er er blevet bedre til smartphones i takt med at produkterne også er blevet bedre.

I 2012 skulle jeg stadig forklare, hvad en smartphone var til familiefesterne. I dag har alle en, og de fleste er bevidste om, at din simple iPhone kan mere, end den giver dig lov til.

Dét har Tim Cook set. Med de nye iPhones og især det nye styresystem, så taler han direkte til mellemnørderne, der gerne vil tweake sin telefon, men ikke kan eller gider sidde og rode med systemfiler, som var det en Windows Phone. Derudover tyder det på en erkendelse af, at Android-smartphones ånder iPhones i nakken.

Hvis du skal vinde de hardcore androider over på din side, så skal du tilbyde dem meget mere råderum for, at de selv kan programmere den, som de vil have den. Og det er dét, der sker nu.

3
(Foto: Apple)

Kan omvende de omvendte

Derudover er det tydeligt, at dagene, hvor en iPhone kom på gaden med én feature, som alle bare måtte have, er forbi. Det er stadig fantastiske produkter, men fornyelserne bliver mindre. Derfor er det en god strategi, at fokusere mere på at åbne systemet op og på den måde lave nyskabelser i forhold til dét, Apple-brugere tidligere har været vant til. Det kan måske få folk, der tidligere var trætte af Apples økosystem og har skiftet til konkurrenterne, til at vende hjem. Måske.

Jeg hørte engang en metafor om forskellen på Apple og Android-telefoner. Hvis de var lufthavne, så ville Apple være Kastrup Lufthavn. Der er pænt og nydeligt, men du kan kun gå der, hvor det var designet, at du skal gå. Android er Heathrow, hvor der er råt og mange gange, men du kan gå hvor du vil, og måske endda finde nogle små oaser hist og her.

Det er udelukkende i alles interesse hvis Apple blev lidt mere som Heathrow i det kommende stykke tid og lidt mindre som Kastrup.

Læs også: iPhone 7 er landet: Fem førstehåndsindtryk fra Apples showroom

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af